Γάζα: Στη Χάγη Ισραήλ – Παλαιστινιακή Αρχή για το χτύπημα στο νοσοκομείο – Έρευνα του ΟΗΕ
Την ώρα που κανείς δεν έχει αναλάβει την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας και ενώ Ισραήλ και Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για το «χτύπημα» με τον τραγικό απολογισμό των 500 νεκρών αμάχων, η επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στο Τελ Αβίβ, δρομολόγησε τις διπλωματικές εξελίξεις. Ουσιαστικά, οι ΗΠΑ αναγνώρισαν και επισήμως τη Χαμάς ως υπαίτια του βομβαρδισμού, τόσο από τα χείλη του Αμερικανού προέδρου, όσο και από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας. Ωστόσο, η Παλαιστινιακή Αρχή όχι μόνο αρνείται αυτή την εκδοχή, αλλά ζήτησε και τη διερεύνηση του πολύνεκρου χτυπήματος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης με τη διαμεσολάβηση της Γαλλίας.
Έτσι, πέρα από τη μάχη στο πεδίο, οι δύο πλευρές οδηγούνται και διαμάχη και στις δικαστικές αίθουσες με φόντο τα εγκλήματα πολέμου. Όπως δήλωσε η παλαιστίνια εκπρόσωπος στη Γαλλία, Χάλα Άμπου Χασίρα, «το παλαιστινιακό κράτος κατέθεσε σήμερα, Τετάρτη (18/10) φάκελο στο ΔΠΔ, ζητώντας να διερευνηθεί αυτό το έγκλημα. Χρειάζεται μια διεθνής έρευνα».
Για την ακρίβεια, από το πλήγμα, το βράδυ της Τρίτης, στο νοσοκομείο Αχλί Αράμπ, στο κέντρο της Γάζας, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 471 άνθρωποι.
Έρευνα και από τον ΟΗΕ
Παράλληλα, τη δική του έρευνα για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου θα κάνει ο ΟΗΕ, όπως υπογράμμισε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του οργανισμού για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Συντονιστής Έκτακτης Βοήθειας, Μάρτιν Γκρίφιθς, τονίζοντας πως η έρευνα αυτή θα πρέπει να γίνει «πολύ σύντομα και πολύ γρήγορα», μιλώντας στο CNNi.
Έτσι, παρά το ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στήριξε την ισραηλινή εκδοχή, σύμφωνα με την οποία για το πλήγμα αυτό ευθύνεται η Ισλαμική Τζιχάντ, , η Άμπου Χασίρα δεν είχε καμία αμφιβολία για το ποιος είναι ο υπεύθυνος: «Το Ισραήλ είναι ο μοναδικός υπεύθυνος (…) Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ στοχοθετεί πολιτικές υποδομές και συγκεκριμένα νοσοκομεία» τόνισε στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα της αποστολής της Παλαιστίνης στη Γαλλία για το θέμα.
Ζητά επειδή «η Γαλλία έχει κάποια αξιοπιστία στην περιοχή αναμένουμε να αναλάβει δράση για να σταματήσει την ισραηλινή επιθετικότητα, να αρθεί ο αποκλεισμός της Γάζας και να επιτραπεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας», πρόσθεσε η Παλαιστίνια διπλωμάτης.