Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς αλλάζει την παγκόσμια ισορροπία ισχύος προς όφελος Ρωσίας και Κίνας

Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς αλλάζει την παγκόσμια ισορροπία ισχύος προς όφελος Ρωσίας και Κίνας

Ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς δεν κινδυνεύει να εξελιχθεί μόνο σε μια περιφερειακή πυρκαγιά. Επηρεάζει επίσης την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων, διευρύνοντας τις προκλήσεις για ΗΠΑ και Ε.Ε, εκτονώνοντας την πίεση στη Ρωσία και προσφέροντας νέες ευκαιρίες στην Κίνα. Το συμπέρασμα προκύπτει από την ανάλυση της Wall Street Journal που δημοσιεύουμε (εδώ το κείμενο- μετάφραση και σύνοψη από το KREPORT)

Το εύρος της ανάφλεξης,  είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Όμως, προς το παρόν, η σύγκρουση ευνοεί τους κύριους γεωπολιτικούς αντιπάλους των ΗΠΑ. «Αυτό που βλέπουμε είναι μέρος μιας μεταβαλλόμενης και κινούμενης παγκόσμιας τάξης», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ.

 Ο Πούτιν

Καθώς η προσοχή της Ουάσιγκτον επικεντρώνεται στη Μέση Ανατολή, η Μόσχα καταγγέλλει  υποκρισία των δυτικών κυβερνήσεων, οι οποίες έχουν καταδικάσει απερίφραστα τις ρωσικές σφαγές αμάχων στην Ουκρανία, αλλά ασκούν  ήπια έως καθόλου κριτική για τις ισραηλινές ενέργειες στην Γάζα. Επιδίωξη του Ρώσου Προέδρου να ηγηθεί ενός παγκόσμιου κινήματος ενάντια στη «νεοαποικιακή στρατηγική» της Δύσης, ακόμη και όταν ο ίδιος εξαπολύει έναν επεκτατικό πόλεμο στην Ουκρανία.

 Η Κίνα

Η Κίνα, έχει επίσης αγκαλιάσει την παλαιστινιακή υπόθεση με τρόπο που δεν είχε κάνει εδώ και δεκαετίες. Οι άλλοτε εγκάρδιοι δεσμοί της με το Ισραήλ έχουν διαρραγεί. Παρά τις επανειλημμένες επικλήσεις του Πεκίνου για την ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας καθώς καταστέλλει τους Ουιγούρους στην περιοχή Σιντζιάνγκ, η Κίνα απέφυγε να χρησιμοποιήσει παρόμοιους χαρακτηρισμούς για την σφαγή της Χαμάς, παρόλο που σκοτώθηκαν τέσσερις Κινέζοι πολίτες και άλλοι τρεις κρατούνται όμηροι. «Ο στόχος της Κίνας είναι να παρουσιαστεί στις αναπτυσσόμενες χώρες ως εναλλακτική και ως πιο ελκυστική εναλλακτική», επισήμανε ο Antoine Bondaz, εμπειρογνώμονας για την Κίνα στο Ίδρυμα Στρατηγικών Ερευνών στο Παρίσι.

 Ινδία και Ε.Ε

Στον αντίποδα, ο πόλεμος προκαλεί πλήγμα στον κύριο αντίπαλο της Κίνας στην Ασία, την Ινδία. Μόλις τον Σεπτέμβριο, είχε εξαγγελθεί η διάνοιξη  διαμετακομιστικού διαδρόμου, που θα συνδέει Ινδία, Μέση Ανατολή και Ευρώπη, διασχίζοντας τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και το Ισραήλ. Όμως, οι συνομιλίες για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας -βασική παράμετρος  του σχεδίου- έχουν ματαιωθεί  και το μέλλον τους είναι πλέον αβέβαιο. Στην  Ευρώπη, εκτός από την ένταση των περιφερειακών σχέσεων, μια κλιμάκωση του πολέμου θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει ενεργειακή κρίση, ακρωτηριάζοντας ενδεχομένως τις εναλλακτικές λύσεις της Μέσης Ανατολής στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Ενέχει επίσης τον κίνδυνο επιθέσεων από ισλαμιστικές ομάδες, όπως συνέβη κατά την διάρκεια της εκστρατείας εναντίον του ISIS.

 Oυκρανία

 Εάν ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή επεκταθεί, οι ήδη συρρικνούμενοι πόροι προς το  Κίεβο, θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη λιγότεροι. Για να ξεπεραστούν τα εμπόδια, η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να συνδυάσει στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ με επιπλέον βοήθεια προς την Ουκρανία

Σχετικά Άρθρα