Ο ακαδημαϊκός και ο νομικός – Ποιοι είναι οι δύο νέοι Δήμαρχοι που “άλωσαν” Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Χάρης Δούκας και Στέλιος Αγγελούδης είναι οι δύο νέοι Δήμαρχοι που κατάφεραν τις μεγάλες ανατροπές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, φέρνοντας χαμόγελα στον προοδευτικό χώρο και προβληματισμό στην κυβέρνηση. Εξάλλου εν γένει τα αποτελέσματα στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών έφερε ανατροπές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραδέχεται ότι η “βραδιά δεν ήταν καλή για τη ΝΔ”.
- Ποιοι είναι όμως οι δύο μεγάλοι πρωταγωνιστές που επικράτησαν στους δύο μεγαλύτερους Δήμους της χώρας;
Καταρχάς ο Χάρης Δούκας (γεννήθηκε το 1980) με τον συνδυασμό «Αθήνα Τώρα» αν και στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών αρκέστηκε σε ένα 14,19%, τη δεύτερη Κυριακή σημείωσε εκρηκτική άνοδο, πετυχαίνοντας ξεκάθαρη νίκη με ποσοστό 55,96%, αφήνοντας δεύτερο τον πρώην δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη με 44,04%.
Η νίκη του καθηγητή ενεργειακής πολιτικής είναι πραγματικά εντυπωσιακή, καθώς κατάφερε να προσελκύσει πάνω από 64.000 ψηφοφόρους στον Β γύρο και στην χθεσινή εκλογή, όταν στην πρώτη Κυριακή ο κ. Δούκας είχε ψηφιστεί από 19.842 εκλογείς. Δηλαδή πέτυχε να ψηφιστεί από 44.100 περισσότερους ψηφοφόρους από όσους πήγαν να τον ψηφίσουν την πρώτη Κυριακή. Με άλλα λόγια υπερδιπλασίασε τους εκλογείς του.
Προφανώς πήρε τους 19.000 ψήφους του Κώστα Ζαχαριάδη, προφανώς όμως πρέπει να πήρε και αρκετούς από τους 18.000 εκλογείς του Νίκου Σοφιανού (ΚΚΕ) και κάποιους από τους 8.500 ψήφους της «Ανταρσύα». Φαίνεται όμως πως ο νέος Δήμαρχος κατάφερε να διεισδύσει σε εκλογικά κοινά και του απερχόμενου Δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη, εκτός από τις παρατάξεις που αποτελούσαν μέχρι χθες την αντιπολίτευση στον Δήμο Αθηναίων.
Δούκας: Τι λέει το Harvard
Μπορεί ο πολιτικός στίβος να αποτελεί ένα νέο πεδίο δράσης για τον ίδιο, ωστόσο στον χώρο της επιστήμης έχει καταγράψει μία σημαντική πορεία. Ενδεικτικά, τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγεται στο 2% των περισσότερο διαδραστικών επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τις αξιολογήσεις του Harvard.
Το πεδίο ειδίκευσης του Δρ. Χάρη Δούκα σχετίζεται με την ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων για την ενεργειακή και κλιματική πολιτική, θέτοντας τον ανθρώπινο παράγοντα στον πυρήνα των διαδικασιών μοντελοποίησης και προωθώντας αυτή την φιλοσοφία σε επιστημονικά περιοδικά μεγάλη διάδρασης (όπως το Nature).
Ο Χάρης Δούκας διδάσκει στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου πλήθος προπτυχιακών μαθημάτων. Η Διοίκηση του Πολυτεχνείου μάλιστα τον συνεχάρη μέσω twitter.
Ο Καθηγητής ΕΜΠ Χάρης Δούκας εξελέγη Δήμαρχος Αθηναίων
Ο Χάρης Δούκας Καθηγητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων.
Θερμά συγχαρητήρια για την επιτυχία του και ευχές για παραγωγική θητεία.
— National Technical University of Athens (@ntua) October 15, 2023
Από το 2018 διδάσκει και στο μάθημα «4η βιομηχανική Επανάσταση και Έξυπνες Πόλεις», του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τεχνο-Οικονομικά Συστήματα» του ΕΜΠ.
Είναι συνδιδάσκων σε πλήθος μεταπτυχιακών μαθημάτων όπως τα «Πολυκριτηριακά Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων» και «Ενεργειακός Προγραμματισμός Ελαχίστου Κόστους» του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Υποψηφίων Διδακτόρων της ΣΗΜΜΥ αλλά και «Διαχείριση Ενέργειας και Διοίκηση Έργων» του ΔΠΜΣ «Παραγωγή και Διαχείριση Ενέργειας», «Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων» και «Πολυκριτηριακά Συστήματα Αποφάσεων», του ΔΠΜΣ «Τεχνο-Οικονομικά Συστήματα» καθώς και «Συστήματα Λήψης Αποφάσεων» στο ΔΠΜΣ «Περιβάλλον & Ανάπτυξη» του ΕΜΠ.
Βραβεύσεις – Διακρίσεις
Ο Χάρης Δούκας έχει λάβει βραβεία για τις επιδόσεις και το έργο του από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ ), το ΕΜΠ, το ΑΠΘ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, την Ελληνική Εταιρεία Επιχειρησιακής Έρευνας (ΕΕΕΕ) και το Παγκόσμιο Συνέδριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Είναι επίσης Διευθυντής Γραφείου της εξαμελούς εθνικής επιτροπής Ελλάδας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας (WEC) από το 2020 και τακτικό της μέλος από το 2016, ενώ είναι μέλος προγράμματος του WEC από το 2022.
Στέλιος Αγγελούδης ο νέος Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης
Ο Στέλιος Αγγελούδης είναι η δεύτερη μεγάλη ανατροπή των εκλογών, είναι ο νέος δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, συγκεντρώνοντας στον χθεσινό δεύτερο γύρο ποσοστό 67,33% έναντι του απερχόμενου δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 32,67%.
Εμφανώς συγκινημένος στην πρώτη του δήλωση μετά την εκλογική του νίκη, ο Στέλιος Αγγελούδης είπε: «Με συγκινήσατε πολύ. Η πόλη μας μίλησε, η όμορφη Θεσσαλονίκη μίλησε. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Θεσσαλονικείς, αλλά και εκείνους που επέλεξαν την αποχή, είναι δική μας ευθύνη να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη τους με τη δουλειά μας».
“Τώρα είναι η ώρα της δουλειάς για τους ανθρώπους της πόλης μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συνεργάτες, στους εθελοντές μας, αλλά κυρίως στους υποψηφίους της ομάδας, αυτούς τους ενεργούς πολίτες που με εμπιστεύτηκαν να κάνουμε αυτή την όμορφη περιπέτεια, αυτό το όμορφο ταξίδι, για την πόλη μας, αλλά και όλους όσους συνέβαλαν για να είμαστε σήμερα εδώ.
Αλλάξαμε σελίδα, γράφουμε ιστορία όλοι μαζί, για μία καλύτερη καθημερινότητα, για μεγαλύτερη φροντίδα και δράση, για τη Θεσσαλονίκη που μας ενώνει. Τώρα ξεκινάμε, δεν περισσεύει κανείς, τώρα είναι η ώρα να ανταποδώσουμε στην πόλη όλα αυτά που της χρωστάμε”, συνέχισε στη δήλωσή του ο νέος δήμαρχος της Θεσσαλονίκης.
Ποιος είναι
Ο Στέλιος Αγγελούδης γεννήθηκε στην Άνω Πόλη, όπου και κατοικεί μέχρι σήμερα. Είναι παντρεμένος με τη Βίκυ Τσομάκου και έχουν 2 παιδιά, την Ελίνα και τον Κωνσταντίνο.
Σπούδασε νομικά και άσκησε για πολλά χρόνια δικηγορία. Έχει υπηρετήσει ως νομικός σύμβουλος στην ΕΡΤ3, ενώ διετέλεσε Ειδικός Γραμματέας Αθλητισμού Μακεδονίας – Θράκης του Υπουργείου Πολιτισμού και Γενικός Γραμματέας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Από τις θέσεις αυτές συνέδεσε τη δράση του με σημαντικά έργα. Τη δημιουργία δεκάδων αθλητικών υποδομών, όπως το Ποσειδώνιο και το μοναδικό στην Ευρώπη αθλητικό και πολιτιστικό κέντρο για Άτομα με Αναπηρία, το ΚΑΠΠΑ. Το νομοθετικό πλαίσιο για το ηλεκτρονικό εμπόριο και τη μεταφορά της Λαχαναγοράς από το κέντρο της Θεσσαλονίκης στον χώρο που είναι σήμερα.
- Διετέλεσε για δέκα χρόνια πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χειροσφαιρίσεως Ελλάδας, δημιουργώντας τους όρους της καταξίωσης του αθλήματος, ενώ από το 2001 συμμετέχει στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, της οποίας είναι εκτελεστικός αντιπρόεδρος.
Ίδρυσε και ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, ενώ έλαβε μέρος ως εντεταλμένος σύμβουλος, στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Δημιούργησε το Ολυμπιακό Μουσείο, το πρώτο του είδους στη χώρα, το οποίο ανήκει στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, εντάσσοντας τη Θεσσαλονίκη στη μεγάλη διεθνή Ολυμπιακή οικογένεια.
- Το 2010 ανέλαβε τα καθήκοντα του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης. Η θητεία του στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης συνδέθηκε με την ανάπλαση της πρώτης προβλήτας και την είσοδο του λιμανιού και της Θεσσαλονίκης στους προορισμούς του τουρισμού κρουαζιέρας.
Με την ολοκλήρωση της θητείας του στο λιμάνι, επέστρεψε στα δικηγορικά του καθήκοντα, καθώς και σε αυτά στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.