Ισραήλ: Νέοι σαρωτικοί βομβαρδισμοί στη Γάζα πριν από την εισβολή – Χιλιάδες νεκροί και ανθρωπιστική καταστροφή

Ισραήλ: Νέοι σαρωτικοί βομβαρδισμοί στη Γάζα πριν από την εισβολή – Χιλιάδες νεκροί και ανθρωπιστική καταστροφή

Ο ισραηλινός στρατός διεξάγει σαρωτικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για την πολύνεκρη επίθεση που εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς, του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στην εξουσία στον θύλακα. Μόνο το Σάββατο συνολικά 300 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλοι 800 τραυματίστηκαν. Σειρήνες ακούγονταν στο Τελ Αβίβ και έπεφταν ρουκέτες προερχόμενες από τη Λωρίδα της Γάζας

Από την έναρξη της σύρραξης την 7η Οκτωβρίου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 2.500 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους πάνω από 700 παιδιά. Τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ, οι περισσότεροι στην επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς το περασμένο Σάββατο, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους.

  • Παλαιστίνιοι οι οποίοι προσπαθούσαν να μετακινηθούν προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, περνώντας από τομέα που ο ισραηλινός στρατός παρουσίαζε ως ασφαλή, σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα, δήλωσαν χθες Σάββατο αυτόπτες μάρτυρες και αξιωματούχοι της Χαμάς.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, ανακοίνωσαν ότι έχει ολοκληρωθεί η επιστράτευση των εφέδρων και όλα τα αναγκαία όπλα και μέσα είναι διαθέσιμα για την διεξαγωγή της χερσαίας επέμβασης.

Κυβερνητικά στελέχη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ξεκαθαρίζουν ότι στόχος της ισραηλινής επιχείρησης στον αποκλεισμένο θύλακα είναι τον θέσουν σε ακόμη πιο ασφυκτικό έλεγχο, χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες για τους Παλαιστίνιους αμάχους, που ζουν σε άθλιες συνθήκες.

Πολλές χιλιάδες Παλαιστίνιοι της Γάζας έφευγαν με όποιο τρόπο μπορούσαν προς τον Νότο, καθώς στις 4 το απόγευμα είχε λήξει και το δεύτερο τελεσίγραφο των Ισραηλινών εν όψει της χερσαίας επιχείρησης. 

Συγκλονιστική είναι η ανακοίνωση της οργάνωσης Euro-Med Human Rights Monitor, η οποία επισήμανε ότι το Σάββατο 14 Οκτωβρίου ήταν η χειρότερη ημέρα για τη Γάζα, καθώς δύο Παλαιστίνιοι άμαχοι έχαναν τη ζωή τους κάθε δέκα λεπτά από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Από την πλευρά του, ο υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 15 νοσοκομεία έχουν υποστεί ζημιές από τις αεροπορικές επιδρομές, δύο νοσοκομεία είναι εκτός λειτουργίας και τουλάχιστον 28 άτομα ιατρικό προσωπικό σκοτώθηκαν. Επίσης, 33 ασθενοφόρα χτυπήθηκαν, υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν, ενώ το παιδιατρικό νοσοκομείο Al-Dura χρειάστηκε να εκκενωθεί αφότου χτυπήθηκε με λευκό φώσφορο.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA, καλεί τις ισραηλινές αρχές να προστατεύσουν όλους τους αμάχους που καταφεύγουν στις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στη βόρεια Γάζα και την Πόλη της Γάζας.

Όπως τόνισε, καταφύγιά της δεν είναι πια ασφαλή, και πως υπάρχει «μια πρωτόγνωρη κατάσταση». 

Η UNRWA είπε ότι παρά τις εντολές για απομάκρυνση περισσότερων από 1 εκατ. ανθρώπων από τα βόρεια τμήματα της Λωρίδας της Γάζας και από την Πόλη της Γάζας προς τα νότια, πολλοί άνθρωποι -ιδιαίτερα έγκυοι γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρίες- δεν θα μπορέσουν να φύγουν από την περιοχή. 

«Δεν έχουν άλλη επιλογή και πρέπει να προστατεύονται ανά πάσα στιγμή», επισημαίνει η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Ο αρχηγός της Χαμάς, Ισμαΐλ Χανιγέ, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διαπράττει «γενοκτονία» στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι «δεν θα φύγουν ποτέ» από τον πολιορκημένο θύλακα, πράγμα που φαίνεται ότι είναι ο στόχος του Ισραήλ: να αδειάσει από τους κατοίκους της η Λωρίδα της Γάζας. Ο Χανίγε είπε ότι «κανείς δεν θα φύγει, κανείς δεν θα εκτοπιστεί στην Αίγυπτο ή στον Λίβανο».

Ενάντια στην απομάκρυνση των Παλαιστινίων κατοίκων από τη Γάζα έχουν ταχθεί η Τουρκία και η Αίγυπτος. 

  • Από τη δική της πλευρά, η κυβέρνηση του Ισραήλ, με το επιχείρημα ότι μάχεται για την ασφάλεια της χώρας, κατέστησε σαφή τον στόχο της.

Ο Ισραηλινός υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Γκίντεον Σάαρ, είπε σε συνέντευξη ότι η Λωρίδα της Γάζας «πρέπει να είναι μικρότερη στο τέλος του πολέμου» και ότι «θα πρέπει να υπάρχει μια ζώνη ασφαλείας, στην οποία όποιος εισέρχεται θα αναχαιτίζεται».

Είπε επίσης ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο με το Ιράν και ότι η χώρα πρέπει πρώτα να καταστρέψει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς, τονίζοντας ότι η εγκατάσταση στη Γάζα «δεν πρέπει να ανανεωθεί… αλλά πρέπει να πληρώσουν το τίμημα της απώλειας».

«Πρέπει να κάνουμε ξεκάθαρο τον σκοπό της εκστρατείας μας σε όλους γύρω μας. Όποιος ξεκινά έναν πόλεμο εναντίον του Ισραήλ πρέπει να χάσει εδάφη», πρόσθεσε. Οι IDF, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, ανακοίνωσαν επίσης ότι ότι η χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας απαιτεί οι δυνάμεις τους να πάνε στην «καρδιά της Γάζας και να φτάσουν στους εκπροσώπους της Χαμάς».

Και ενώ συνεχίζονται οι αψιμαχίες μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της Χεζμπολάχ στα σύνορα του Λιβάνου, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει προειδοποιήσει τη Χεζμπολάχ να μην παρασυρθεί στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, διαφορετικά θα μπορούσε να επιφέρει «την καταστροφή του Λιβάνου».

Ισραήλ και Αίγυπτος το μεσημέρι του Σαββάτου να ανοίξει το πέρασμα στη Ράφα, αλλά μόνο για να φύγουν πολίτες με ξένα διαβατήρια. Οι Παλαιστίνιοι έχουν κάνει έκκληση να επιτραπεί τουλάχιστον να φύγουν τραυματίες προς την Αίγυπτο, ώστε να τους φροντίσουν σε νοσοκομεία, ωστόσο δεν έχουν πάρει καμία απάντηση.

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν προειδοποίησε το Σάββατο ότι αν δεν εμποδιστούν «τα εγκλήματα πολέμου» και η «γενοκτονία» των Παλαιστινίων που διαπράττονται κατ’ αυτή από το Ισραήλ, η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο με «πολύ σοβαρές συνέπειες».

  • Η ανάρτηση της διπλωματικής αποστολής του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη ακολούθησε ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios σύμφωνα με το οποίο η Ισλαμική Δημοκρατία προειδοποίησε το Ισραήλ, με μήνυμά του που επιδόθηκε μέσω του ΟΗΕ, πως θα είναι υποχρεωμένο να αντιδράσει αν ο στρατός του προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία ελέγχει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

«Αν δεν σταματηθούν αμέσως τα εγκλήματα πολέμου και η γενοκτονία του ισραηλινού απαρτχάιντ, η κατάσταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί εκτός ελέγχου και να προκαλέσει λόγω εξοστρακισμού πολύ σοβαρές συνέπειες — η ευθύνη για τις οποίες θα έγκειται στον ΟΗΕ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τα κράτη που το οδηγούν σε αδιέξοδο», ανέφερε η μόνιμη αποστολή της Τεχεράνης στον διεθνή οργανισμό.

Σχετικά Άρθρα