Όλα όσα ειπώθηκαν στο debate Μπακογιάννη-Δούκα: “Ο Μεγάλος Περίπατος ήταν σωστή ιδέα” – “Ανοχύρωτη πόλη η Αθήνα”
Λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για τον β’ γύρο, οι κ.κ. Μπακογιάννης και Δούκας διασταύρωσαν τα ξίφη τους στο debate για μια σειρά θεμάτων: Από την ασφάλεια στις γειτονιές και στην τοποθέτηση ή μη καμερών μέχρι την καθαριότητα. Και από τον Μεγάλο Περίπατο, μέχρι τις αρμοδιότητας και την ανακύκλωση. Οι διάλογοι ήταν ευγενείς κα ευπρεπείς, κάτι που αναγνώρισαν και οι συμμετέχοντες δημοσιογράφοι, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κ. Μπακογιάννης αποκαλούσε συχνά τον Χάρη Δούκα «κύριο καθηγητή».
1η ενότητα: Λειτουργία της πόλης
Ο Κώστας Μπακογιάννης δέχεται ερώτηση για την καθαριότητα: “Η Αθήνα είναι καθαρότερη από ό,τι ήταν. Έχουμε ανανεώσει όλο μας το στόλο. Έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανακύκλωση. Υπάρχει πλέον ο μπλε κάδος, υπάρχουν απορριμματοφόρα μόνο για τον μπλε κάδο”, είπε μεταξύ άλλων.
Ο Χάρης Δούκας του κάνει ερώτηση για τον Μεγάλο Περίπατο και πόσο κόστισε: “Χαίρομαι που με ρωτάτε. Στην Ομόνοια μηδενικό κόστος. Στο Σύνταγμα 1,5 εκατομμύριο και η Πανεπιστημίου λίγο λιγότερο από 3 εκατ. ευρώ. Έχω κάνει την αυτοκριτική μου. Έχουμε καταλάβει το λάθος μας. Το πάθημα δεν θα γίνει μάθημα”.
“Υπάρχουν κοντέινερ στην υποχρεωτική εκπαίδευση, σοβάδες πέφτουν σε σχολεία… Πρέπει να υπάρχει σχολείο και να υπάρχουν υποδομές. Θέλω να πω ότι δεσμεύομαι ότι η πρώτη μου απόφαση θα είναι να βρω τα προβλήματα και να δημιουργήσω ασφάλεια και αξιοπρέπεια σε μαθητές και καθηγητές”, σχολίασε ο Χάρης Δούκας.
“Έχετε δίκιο για τα σχολεία. Έχουμε κάνει εκτενέστατες εργασίες αποκατάστασης σε 170. Μπορούμε να τις κάνουμε το καλοκαίρι, όταν είναι κλειστά. Έχουμε ακόμα πάρα πολλά να κάνουμε… Πρώτος στόχος οι πράσινες αυλές. Μπορούμε να συνεργαστούμε και να το πετύχουμε”, απάντησε ο Κώστας Μπακογιάννης.
2η ενότητα: Ασφάλεια
“Η ασφάλεια είναι η βάση. Ναι, στις κάμερες. Δεν μπορούμε να έχουμε αστυνομικό σε κάθε γειτονιά. Χαίρομαι γιατί συμφωνήσαμε με τον κ. Οικονόμου να τοποθετήσουμε 750 κάμερες στην πόλη. Πρέπει να αλλάξει το μοντέλο. Προληπτική κοινοτική αστυνόμευση. Δηλαδή, τον αστυνομικό της γειτονιάς. Θέλει συνεργασία του δήμου με την αστυνομία, μία συνεργασία που έχει ξεκινήσει από το 2019. Επίσης, αλλάζουμε 43.500 φωτιστικά με led είναι τρομερά σημαντικό για την πόλη”, ανέφερε ο Κώστας Μπακογιάννης.
“Για να είναι μία πλατεία ασφαλής, πρέπει να είναι φωτισμένη, να έχει κόσμο… Ο φωτισμός είναι ζητούμενο. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα για τα led… Το πρόβλημα με τη δημοτική αστυνομία, είναι πρόβλημα της δημοτικής αρχής”, είπε ο Χάρης Δούκας.
3η ενότητα: Κλιματική Αλλαγή
“Χαρτογραφήσαμε 41 σημεία επικινδυνότητας και κάποια τα αντιμετωπίσαμε, όπως στο Θησείο και στα Πετράλωνα. Κάποια άλλα έχουν μείνει στο σχέδιο μας για την επόμενη πενταετία. Δεν περιμένουμε κανέναν Daniel… Όταν όλα τα φρεάτια δεν είναι του δήμου Αθηναίων και στέλνει ο Δήμος συνεργείο στη Βασιλίσσης Σοφίας, καλά κάνει και το στέλνει, αλλά παρανομεί. Θέλουμε εμείς την αρμοδιότητα”, είπε ο Κώστας Μπακογιάννης.
“Το πρόβλημα είναι ευρύτερο. Η Αθήνα είναι μία ανοχύρωτη πόλη. Τα θέματα της ανθεκτικότητας πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε σοβαρά. Δεν γίνεται να έχουμε μπαζωμένους ποταμούς και ρέματα και να μην ξέρουμε την επάρκεια τους”, είπε από την πλευρά του ο Χάρης Δούκας.
4η ενότητα: Υποδομές/ Ανάπτυξη
“Η αρχική σύλληψη (για τον Μεγάλο Περίπατο) ήταν σωστή, αλλά η υλοποίηση είχε λάθη και αδυναμίες. Νομίζω ότι το τελικό έργο αποζημιώνει. Είναι ο πρώτος πράσινος δρόμος της πόλης. Με υποδομές για ΑμεΑ, έχει μειωθεί κατά 25% η ρύπανση και μπορεί στην αρχή να υπήρχε ένα κυκλοφοριακό σοκ, αλλά πλέον έχει αποκατασταθεί…”, απάντησε ο Κώστας Μπακογιάννης σε σχετική ερώτηση για τον Μεγάλο Περίπατο.
“Έγινε σε ένα δρόμο μία απλή διαπλάτυνση. Συνεχίζει να υπάρχει κυκλοφοριακό κομφούζιο και δεσμεύομαι ότι θα ανοίξει η Βασιλίσσης Όλγας για να δώσουμε μία ανάσα”, παρενέβη ο Χάρης Δούκας για το Μεγάλο Περίπατο.
5η ενότητα: Κοινωνική πολιτική
“Η Αθήνα είναι μία εχθρική πόλη. Τα σχολεία δεν είχαν προσβάσεις για παιδιά με αναπηρία. Αλλά αυτή τη στιγμή προχωρά και ολοκληρώνεται το έργο. Συνεχίζουμε στο δημόσιο χώρο να βάζουμε ράμπες παντού. Όλοι μας οι αθλητικοί χώροι είναι προσβάσιμοι για ΑμεΑ. Έχουμε πάρα πολλή δουλειά μπροστά μας. Ένα βουνό να ανέβουμε”, είπε ο Κώστας Μπακογιάννης.
“Θα διπλασιάσουμε τον προϋπολογισμό για τα πεζοδρόμια. Σε διευθύνσεις του Δήμου, ακόμα και σε δημοτικά κτίρια, δεν υπάρχουν υποδομές για ΑμεΑ”, είπε από την πλευρά του ο κ. Δούκας, ο οποίος στη συνέχεια ερωτήθηκε για το μεταναστευτικό.
“Τα θέματα των μεταναστών είναι δύο κατηγορίες: η παράνομη και η νόμιμη. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα μπορούν οι κάτοικοι να βγαίνουν από τα σπίτια τους, να πηγαίνουν στα μαγαζιά τους. Υπάρχει μεταναστευτική καταγωγή 20% στην Αθήνα, τους οποίους δεν βοηθάμε στην κοινωνική ένταξη. Θα δουλέψουμε πάρα πολύ για να δώσουμε στους ανθρώπους που είναι νόημα εδώ μία προοπτική για να ζήσουν με τα παιδιά τους”.
6η ενότητα: Πολιτισμός
“Θα πρέπει να έχουμε νόμο που θα ορίζει ότι σε εργάσιμες μέρες και ώρες, δεν θα κλείνει ο δρόμος για κανένα λόγο. Έχουμε προτείνει, να δημιουργηθεί ένας οργανισμός για τη βιώσιμη κινητικότητα στην Αθήνα. Έχουμε κάνει μελέτη για δημοτική συγκοινωνία και για πάρκινγκ, τουλάχιστον ένα σε κάθε δημοτική κοινότητα”, είπε ο Κώστας Μπακογιάννης.
“Η Αθήνα είναι μία πόλη που έχει πολύ χαμηλή ποιότητα οξυγόνου. Και αυτό είναι θέμα πολιτισμού και κουλτούρας. Πρέπει η Αθήνα να γίνει πράσινη και δημιουργική και ο πολιτισμός να πάει σε επίπεδο γειτονιάς”, είπε ο Χάρης Δούκας.
(7η) Ελεύθερη ενότητα
“Η επόμενη πενταετία είναι πενταετία της Αθήνας. Θα μείνω μέχρι να ολοκληρώσω την πενταετία μου”, είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Μπακογιάννης.
Είστε υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ; Ιδεολογικά πού αισθάνεστε πιο κοντά; “Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει, αλλά δεν είναι παράταξη ΠΑΣΟΚ. Τα πεζοδρόμια, η ασφάλεια, το οξυγόνο… δεν έχουν χρώματα και κόμματα. Ο κ. Ζαχαριάδης με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι θέλει να με στηρίξει. Η αυτοδιοίκηση δεν είναι τρίτος γύρος πολιτικών εκλογών”, είπε ο Χάρης Δούκας.