COVID: ”Μας περιμένει δύσκολος χειμώνας” λένε οι γιατροί – Αυξάνονται οι θάνατοι και οι εισαγωγές
Το μαρτυρούν οι σκληροί δείκτες, το τονίζουν οι ειδικοί της υγείας: τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται όπως και οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Τι σημαίνει όμως αυτό στην πράξη για την πίεση που θα δεχτεί το σύστημα υγείας αλλά και για τη συμπεριφορά που πρέπει να επιδεικνύουν οι πολίτες τον τέταρτο κατά σειρά χειμώνα που καλούμαστε να συνυπάρξουμε με την COVID-19;
«Η επιδημία του κορονοϊού αυτή τη στιγμή εξελίσσεται στην ηπειρωτική χώρα με επίκεντρο την Αττική και ενδεχομένως την Θεσσαλονίκη. Επομένως αναμένεται αύξηση ποσοτική των κρουσμάτων, αύξηση των εισαγωγών στο νοσοκομείο και πιθανώς αύξηση τους νοσηλευόμενους στις μονάδες εντατικής θεραπείας ενώ ήδη διαπιστώνεται διπλασιασμός των θανάτων σε σχέση με το καλοκαίρι» τονίζει ο Νίκος Τζανάκης. Όπως πρόσθεσε «μας περιμένει ένας δύσκολος χειμώνας είναι σίγουρο. Κάθε μέρα εισάγονται περίπου 150 ασθενείς στα νοσοκομεία της χώρας εξαιτίας του κορονοϊού επομένως υπάρχει ένα πρόβλημα ο αριθμός αν φτάσει τις 400 ή τις 500 εισαγωγές στα νοσοκομεία θα έχουμε πίεση».
Εβδομαδιαία Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης Αναπνευστικών Λοιμώξεων (25 Σεπτεμβρίου – 01 Οκτωβρίου 2023) https://t.co/FgjeskxTal
— Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) (@eody_gr) October 5, 2023
Από την πλευρά του ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σημειώνει ότι «από τον αριθμό των κρουσμάτων των καταγεγραμμένων ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Θα πρέπει να κάνουμε τεστ για να ξέρουμε αν έχουμε ή δεν έχουμε covid και να συμπεριφερόμαστε αναλόγως».
Το ανάχωμα που θα συγκρατήσει τον κορονοϊό και θα προστατεύσει συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού είναι τα επικαιροποιημένα εμβόλια επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Θα πιέσουν τα κρούσματα το σύστημα υγείας;
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ, σημειώνει πως η νέα έξαρση του κορωνοϊού ξεκίνησε στα μέσα Σεπτεμβρίου και σχετίζεται με την έλευση των νέων υποπαραλλαγών του ιού. Η μετάδοση, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή, συμβαίνει σε όλους τους χώρους.
Excess deaths % in 2023 plotted against COVID-19 Vaccine uptake % by country
Why do the countries with the highest vaccine uptake, have the highest #ExcessDeaths in 2023?
🇧🇬🇵🇱🇸🇪🇩🇪🇬🇧🇳🇿🇦🇺🇺🇸 pic.twitter.com/1ZApoh40LX
— Rustler (@TheRustler83) September 30, 2023
«Η περίοδος των αναπνευστικών ιών είναι εδώ. Έχουμε ήδη ρινοϊούς, αδενοϊούς και κορωνοϊό. Ενα στα 3 περιστατικά είναι COVID 19. Δεν θεωρώ παρόλα αυτά πως αυτή η αύξηση θα πιέσει το σύστημα υγείας μέχρι του βαθμού να χρειαστούμε οριζόντια μέτρα» λέει ο ίδιος.
Η Σοφία Πουρίκη, πνευμονολόγος και επιμελήτρια στη ΜΕΘ- COVID 19 στο νοσοκομείο «Σωτηρία» πιστεύει πως «καθώς αναμένουμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως σίγουροι πόσο πολύ θα πιέσει τελικά το εθνικό σύστημα υγείας. Πολλά θα εξαρτηθούν από τον καιρό αλλά και από τη συμπεριφορά που θα επιδείξουν οι πολίτες στους κλειστούς χώρους, όπως γραφεία και σχολεία. Η πίεση στο ΕΣΥ θα εξαρτηθεί επίσης από την εμβολιαστική κάλυψη που θα πετύχουμε τους επόμενους δύο μήνες σε γρίπη και COVID- 19».
Είναι πλέον ο κορωνοϊός εποχικός ιός;
«Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε ακόμα να αποκαλούμε τον κορωνοϊό, εποχικό ιό» τονίζει ο κ. Μαγιορκίνης και προσθέτει: «Παραμένει και φέτος ένα σημαντικό βάρος στο σύστημα υγείας και συνεχίζει να “ροκανίζει” πόρους».
Με την παραπάνω άποψη συμφωνεί και ο Κωνσταντίνος Νταλούκας, πρόεδρος των ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων Αττικής. «Το αποτύπωμα της COVID-19 στην κοινότητα αλλά και στο ΕΣΥ είναι ισχυρό ενώ o ιός συνεχίζει ακόμα να εξελίσσεται με έναν δεδομένο ρυθμό. Θα μας πάρει χρόνια για να μπορέσουμε να τον θωρήσουμε εποχικό ιό» σχολιάζει ο ίδιος.
Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν και πότε;
Σύμφωνα με τον Νίκο Τζανάκη, καθηγητή Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, το εμβόλιο του κορωνοϊού είναι σημαντικό να γίνει από όσους ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, τις έγκυες γυναίκες και τους άνω των 65 ετών. Οι εν λόγω πολίτες πρέπει να κάνουν το εμβόλιο μέσα στον μήνα Οκτώβριο. Ο κ. Τζανάκης δεν συστήνει πάντως εμβολιασμό για την COVID 19 σε όσους ανθρώπους δεν ανήκουν στις παραπάνω ομάδες.
💉"I think giving a Nobel Prize for this COVID-19 vaccine may make hesitant people take the vaccine"
said Olle Kämpe, Vice Chair of the Nobel Committee for the Physiology or Medicine prize during the Nobel Prize award ceremony. pic.twitter.com/Hftv7jqf2b
— NoComment (@nocomment) October 3, 2023
H κ. Ψαλτοπούλου αναφέρει πως στη χώρα μας οι συστάσεις του αντιγριπικού εμβολιασμού για τη φετινή περίοδο περιλαμβάνουν πληθυσμιακές ομάδες με αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο ή/και επιπλοκές. Σε αυτές τις ομάδες περιλαμβάνονται άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, παιδιά 6 μηνών και άνω και ενήλικες με χρόνια συστηματικά νοσήματα και ανοσοκαταστολή, έγκυες, άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία, υγειονομικοί υπάλληλοι, κλειστοί πληθυσμοί όπως σε στρατόπεδα, καταστήματα κράτησης, άτομα που έρχονται σε επαφή με πτηνά ή χοίρους, καθώς και φροντιστές ατόμων υψηλού κινδύνου.
Όλοι οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως το εμβόλιο για τη γρίπη πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.