Συνταξιούχοι: Οργισμένες αντιδράσεις για την απόφαση υπέρ των δικαστών – Ζητούν ισονομία και επέκταση των προβλέψεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Συνταξιούχοι: Οργισμένες αντιδράσεις για την απόφαση υπέρ των δικαστών – Ζητούν ισονομία και επέκταση των προβλέψεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Οι σοφδρές αντιδράσεις για την απόφαση του Ελεγκτικού συνεδρίου η οποία επαναφέρει στα προ του 2012 τις συντάξεις των δικαστών που προσέφυγαν υπολογίζοντας και τα αναδρομικά φαίνεται από τις ανακοινώσεις των συνδέσμων συνταξιούχων.

Και αυτό γιατί:

  • Το Ελεγκτικό Συνέδριο έλεγε το 2021 ότι τα Δώρα των συνταξιούχων «καλώς» κόπηκαν καθώς η απόφαση «προέκυψε από την ανάγκη της χώρας να προχωρήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής».
  • Οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για τη απόδοση των αναδρομικών μετά τον Ιούνιο του 2020, όπως νομοθετούσε η ΝΔ με τον νόμο Βρούτση (4670/20).
  • Η κυβέρνηση ακόμη δεν απέδωσε τα αναδρομικά για το 11μηνο (Ιούλιος 2015-Ιούνιος 2016) στους συνταξιούχους με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (Ιούνιος 2016).

Η απόφαση για «διόρθωση» των συντάξεων στα προ του 2012 επίπεδα, δηλαδή η κατάργηση των νόμων 4351/2012 & 4393/2012, αλλά μόνο για τους συνταξιούχους δικαστές προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των υπολοίπων 2,5 εκ. συνταξιούχων.

Πολλοί εκ των οποίων (1,1 εκ.) δεν πήραν φέτος αύξηση και πάνω από 950.000 δεν θα λάβουν αύξηση ούτε το νέο χρόνο λόγω της «προσωπικής διαφοράς» του νόμου Κατρούγκαλου (ν.4387/16).

«Νιώθουμε τεράστια αδικία και πικρία» δήλωσε στο iEdiseis ο πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων (ΑΓΣΣΕ) Γιώργος Κουτσιμπογιώργος, ο οποίος διεκδικεί ισονομία και επέκτασης των προβλέψεων για το σύνολο των συνταξιούχων. «Δεν είμαστε παιδιά ενός κατώτερου Θεού» δηλώνει με ένταση.

Αν και η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα εφαρμόσει την απόφαση μόνο για όσους προσέφυγαν, είναι φανερό ότι αποτελεί «σταχτή στα μάτια». Το σύνολο των συνταξιούχων δικαστικών και πολιτικών θα… δικαιωθούν προσφεύγοντες στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.

  • Ενώ θα μπορούσε η κυβέρνηση να επικαλεστεί ακόμη και τη διχογνωμία των δύο ανώτατων δικαστηρίων (Συμβούλιο της Επικρατείας και Ελεγκτικό Συνέδριο) και να παραπέμψει την διαφορά στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Σε κάθε περίπτωση η επαναφορά των συντάξεων στα προ Μνημονίων επίπεδα σημαίνει ότι οι παλαιότεροι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν σημαντικά υψηλότερες συντάξεις, ακόμη και κατά 50%, εν σχέσει με τις αποδοχές που δίνει ο νόμος 4387/16 από τις 13/5/2016 και μετά.

Οπότε ανακύπτει θέμα ισονομίας μεταξύ παλαιών και νέων συνταξιούχων. Οι νεότεροι μπορεί να ζητήσουν να επανεξεταστεί ο νομός Κατρούγκαλου.

  • Και σε αυτές τις περιπτώσεις η «αχίλλειος πτέρνα» του συστήματος είναι οι προσφυγές των δικαστικών, γιατί τις αναπροσαρμογές τις παίρνουν και οι πολιτικοί ή οι προσφυγές των συνταξιούχων πολιτικών, γιατί τις αυξήσεις θα τις λάβουν και οι δικαστικοί…

Μοιάζει να έχει άνοιξε ο ασκός του Αιόλου αναφορικά με το υπαρκτό πρόβλημα της επάρκειας των συντάξεων, την οικονομική ισορροπία του Ασφαλιστικού Συστήματος (πεπερασμένοι πόροι, δημογραφικό, υποασφαλισμένη εργασία) και λόγω του κοινωνικού αυτοματισμού που προκαλούν οι διακρίσεις και αδικίες…

Σχετικά Άρθρα