Πώς “αλλάζει πίστα” η παρακολούθηση Ανδρουλάκη- Οι NYT, το Documento, οι Κινέζοι και η “εθνική ασφάλεια”…
Νέα διάσταση σχετικά με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων παρουσιάστηκε, χθες Κυριακή, από την εφημερίδα Documento, και ειδικότερα σχετικά με την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη. Όπως παρατηρεί η συνδρομητική σελίδα KREPORT, το ρεπορτάζ υποβαθμίζει ουσιαστικά την υπόθεση παρακολουθήσεις. Ισχυρίζεται ότι η υποκλοπή των συνδιαλέξεών του έγινε εξαιτίας των επαφών που είχε ως ευρωβουλευτής με αξιωματούχους της κινεζικής Huawei. Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι “ο Ν. Ανδρουλάκης δεν συναντήθηκε ποτέ με εκπρόσωπο της κινεζικής εταιρείας”, και έθεσε το ερώτημα “γιατί η εφημερίδα υιοθετεί όψιμα τα επιχειρήματα της ΝΔ, δύο ημέρες μετά τη σύμπραξη Μητσοτάκη – Βελόπουλου για να αλωθεί η ΑΔΑΕ”.
Η εφημερίδα έχει στο ενεργητικό της πολλές αποκαλύψεις σχετικά με τις παρακολουθήσεις με σχετικές, μάλιστα, επιβεβαιώσεις σχετικά με την δράση της ΕΥΠ, κυρίως, όμως, αυτήν της ομάδας του κακόβουλου λογισμικού Pretador.
Η νέα διάσταση αφορά το ότι με βάση το δημοσίευμα των “New York Times” για την προσπάθεια της κινεζικής Huawei να διεισδύσει επιχειρηματικά στην Ελλάδα και στην ΕΕ φαίνεται να έχει ζητηθεί (μέσω της μυστικής υπηρεσίας της Λιθουανίας) από τις ΗΠΑ να ερευνηθεί τυχόν σχέση επιρροής των κινέζων στον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη.
Εφόσον κάτι τέτοιο είναι ακριβές προκύπτει μία σοβαρή νέα πτυχή: δημιουργείται σαφώς η εντύπωση πως υπήρξε όντως αίτημα ξένης χώρας (ΗΠΑ μέσω Λιθουανίας) για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, άρα αιτιολογείται το σκεπτικό του λόγου “εθνικής ασφαλείας” που αποτέλεσε τον πυρήνα των κυβερνητικών ισχυρισμών εκείνη την περίοδο. Βεβαίως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χαρακτηρίσει λάθος την παρακολούθηση μέσω ΕΥΠ και αργότερα (στο προεκλογικό ντιμπέϊτ) είχε δηλώσει πως δεν υπήρξε τέτοιος λόγος. Η τότε διοίκηση της ΕΥΠ (Κοντολέων) και η αρμόδια εισαγγελέας (Βλάχου) επέμειναν, πάντως, για το αντίθετο, έκτοτε, όμως, δεν έδωσαν περαιτέρω εξηγήσεις υπό την ασυλία του απόρρητου.
Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των NYT δημιούργησε εκ των πραγμάτων μια νέα βάση “αντίληψης” της υπόθεσης της παρακολούθησης Ανδρουλάκη. Ξεκίνησε από την φερόμενη εμπλοκή του Άδωνι Γεωργιάδη ( ο υπουργός έχει απαντήσει σχετικά), που μάλλον υποβαθμίστηκε μετά και την “προδημοσίευση” στα “Νέα”, για να οδηγηθεί στην “παράπλευρη” παρακολούθηση του τότε ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Ενδιαφέρον…
Όμως, η αποκάλυψη του -κατά τεκμήριο καλά πληροφορημένου σε αυτό το θέμα- Documento “αλλάζει την πίστα” της υπόθεσης παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη. Υπήρχε, όντως, λόγος εθνικής ασφάλειας και αίτημα των ΗΠΑ μέσω της Λιθουανίας; Όσα, δηλαδή, είχαν ακουστεί ως φήμες εκείνη την περίοδο για διερεύνηση δράσης υπέρ κινεζικών συμφερόντων είχαν έστω και ψήγματα ακρίβειας- προσοχή, όχι ότι ο τότε ευρωβουλευτής έπραξε κάτι τέτοιο (δεν στοιχειοθετήθηκε ποτέ) αλλά ότι στο πλαίσιο αυτής της “εικασίας” διατυπώθηκε το αίτημα και έγινε η παρακολούθηση;
Η “αλλαγή πίστας” εδράζεται στο ότι εφόσον όλα αυτά είναι ακριβή, αλλάζει και το κέντρο βάρος ως προς τον τρόπο που έδρασαν κάποιοι στον στενό κυβερνητικό μηχανισμό εκείνης της εποχής. Και, παράλληλα, διαμορφώνεται αλλιώς η “περιγραφή” της υπόθεσης Ανδρουλάκη. Είναι έτσι;
Η αντίδραση, πάντως, του ΠΑΣΟΚ (κατά του εκδότη Κώστα Βαξεβάνη και του…ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ) ήταν σφοδρή, αξίζει, όμως, να σημειωθεί πως δεν υπήρξε καμία απολύτως εμπλοκή κυβερνητικών πηγών, ή του κυβερνητικού εκπροσώπου στο θέμα αυτό. Μέχρις ώρας…
Ας σημειώσουμε πως η έρευνα της δικαιοσύνης (αλήθεια, σε ποιό στάδιο βρίσκεται;) θα μπορούσε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει όλα αυτά. Όμως, η αποκάλυψη της εφημερίδας δημιουργεί νέα βάση στην εξέταση του θέματος…
Τι αναφέρει το δημοσίευμα για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη
Η παρακολούθηση Ελλήνων πολιτικών όπως ο Αδ. Γεωργιάδης ή ο Ν. Ανδρουλάκης σε συνεργασία ελληνικών και ξένων µυστικών υπηρεσιών, για µια υπόθεση µάλιστα που αγγίζει το πεδίο της κατασκοπείας, µοιάζει µε σενάριο του Netflix. Είναι όµως πραγµατικότητα. Οι πληροφορίες που δηµοσιεύουµε και αφορούν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τέθηκε σε παρακολούθηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχουν επιβεβαιωθεί σε ανύποπτο χρόνο από την ίδια την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Οταν αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση Ανδρουλάκη τον Αύγουστο του 2022 η απάντηση της σαστισµένης κυβέρνησης ήταν ότι την επέβαλαν λόγοι εθνικής ασφάλειας. Οι λόγοι αυτοί δεν εξηγήθηκαν ποτέ, αλλά ούτε απαιτήθηκε µε τη δέουσα επιµονή από τον ίδιο τον Ανδρουλάκη να εξηγηθούν. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφραζε ένα γενικό αίτηµα εξηγήσεων, αλλά δεν έκανε το θέµα των υποκλοπών κυρίαρχο θέµα του κόµµατος, αν και ήταν θέµα δηµοκρατίας, πέρα από προσωπικό.
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό ήταν όταν κατά την εξέτασή του από την επιτροπή της Βουλής τον Σεπτέµβριο του 2022 ο διοικητής της ΕΥΠ Π. Κοντολέων επέµεινε ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη έγινε για εθνικούς λόγους, χωρίς να δώσει λεπτοµέρειες. Οµως, µερικές µέρες πριν, στις 7 Αυγούστου, σε non paper που µοιράζει η κυβέρνηση για να οργανώσει την επικοινωνιακή άµυνα σε σχέση µε τις παρακολουθήσεις γράφει:
«Ο Νίκος Ανδρουλάκης άρχισε και σταµάτησε να παρακολουθείται πριν εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η απόφαση για την παρακολούθησή του ελήφθη το 2021. Υπάρχει µία πολύ µεγάλη και ισχυρή χώρα που γνωρίζουµε ότι ενδιαφερόταν εκείνη την περίοδο για κάθε είδους επαφές, συζητήσεις, πληροφορίες σχετικά µε την κινητικότητα που αναπτύσσεται σε επίπεδο κινεζικής διπλωµατίας στον ευρωπαϊκό χώρο. Οµως, το αίτηµα για παρακολούθηση του Ανδρουλάκη δεν υποβλήθηκε από αυτή την πλευρά. Υπήρξε µια άλλη χώρα που έπαιξε ρόλο, όταν ζήτησε συνεργασία από την ΕΥΠ σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών».
Τις ηµέρες εκείνες το πρόβληµα της κυβέρνησης είναι να αντιµετωπίσει την κατηγορία ότι παρακολουθούσε τον αρχηγό ενός κόµµατος. Και προκειµένου να αποφύγει την κατηγορία εκθέτει όλο το πλαίσιο παρακολούθησης του Ανδρουλάκη την περίοδο που ήταν ευρωβουλευτής. Ετσι κάνει την παραδοχή ότι υπήρξε παρακολούθηση του Ανδρουλάκη επειδή υπήρχε ενδιαφέρον «ισχυρής χώρας» αλλά έγινε αίτηµα παρακολούθησης από άλλη χώρα. Το δε αντικείµενο είναι η κινεζική διείσδυση στην Ευρώπη.
Οι νέες αποκαλύψεις και οι πληροφορίες που συνδέουν µέρος των υποκλοπών µε υποθέσεις κατασκοπείας και κινεζικής διείσδυσης φέρνουν προ νέων ευθυνών την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία πρέπει να απαντήσει: παρακολουθούσαν Ελληνες πολιτικούς όπως ο Ν. Ανδρουλάκης ή ο Αδ. Γεωργιάδης για υποθέσεις κατασκοπείας µε αίτηµα άλλων χωρών; Τι στοιχεία υπήρχαν; Τι προέκυψε; ∆εν γίνεται να κλείνει µια τόσο σοβαρή υπόθεση µε τον συνήθη τρόπο του κουκουλώµατος. Ευθύνη φυσικά έχουν και τα ίδια τα θύµατα των παρακολουθήσεων. Οσο δεν ζητούν εξηγήσεις δηµιουργούν υποψίες για το χειρότερο και δηλώνουν ότι έχουν λόγους να µην το κάνουν.
Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για το δημοσίευμα του Documento
Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento» υιοθετεί πλήρως και με καθυστέρηση ενός χρόνου τα επιχειρήματα της Νέας Δημοκρατίας για το σκάνδαλο των υποκλοπών εις βάρος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Όπως πράξαμε από την πρώτη στιγμή προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη και αποκαλύπτοντας το σκάνδαλο των υποκλοπών απέναντι στο παρακράτος της Νέας Δημοκρατίας, έτσι θα πράξουμε και σήμερα για όλες τις αθλιότητες.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής ουδέποτε έχει συναντηθεί με αξιωματούχο της συγκεκριμένης κινεζικής εταιρείας. Επίσης, ως Ευρωβουλευτής έχει υπερψηφίσει σχετικά ψηφίσματα που αφορούν την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Κίνα, καθώς και την αντίθεση του Κοινοβουλίου στην επικύρωση εμπορικής συμφωνίας με τη συγκεκριμένη χώρα λόγω κυρώσεων που είχαν επιβληθεί σε Ευρωβουλευτές, εν αντιθέσει με τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ και σε κάποιες περιπτώσεις και της Νέας Δημοκρατίας.
Είναι άραγε τυχαίο, που το εν λόγω πρωτοσέλιδο κυκλοφορεί δυο μέρες μετά τη συμφωνία των κ.κ. Μητσοτάκη-Βελόπουλου να αλωθεί η ΑΔΑΕ πριν την εξέταση της επιβολής προστίμου στην ΕΥΠ για τη μη προσκόμιση στοιχείων στην ανεξάρτητη αρχή σχετικά με την παράνομη παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη;
Δεν μας εκπλήσσουν όλα αυτά, γιατί η αξιοπιστία τους ήταν και είναι στο ναδίρ.
Δεν θα ξεχάσουμε ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα ως κεντρικός βραχίονας της μαύρης προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ προεξοφλούσε προεκλογικά ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα συρθεί σε συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία, επειδή ο Πρόεδρος του είναι δήθεν «πιασμένος» και «εκβιαζόμενος».
Το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Documento αποδεικνύει, όμως, και κάτι ακόμη: Οι κ.κ. Τσιπρας, Πολάκης, Παππας και Βαξεβάνης μπορεί να βρήκαν «βιτρίνα» από την Αμερική για να συνεχίσουν να έχουν ρόλο στα πράγματα, όμως μπροστά στα πρώτα αποτελέσματα της επιλογής τους, επιστρατεύουν τις πρακτικές της λασπολογίας, που ευτέλισαν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι τόσο απελπισμένοι, που μπροστά στην αγωνιώδη προσπάθειά τους να πλήξουν το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, δικαιώνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Γρήγορη Δημητριάδη και το παρακράτος τους.
Είναι ευθύνη του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου της χώρας να απομονώσει τα φαινόμενα παρακμής της πολιτικής και της δημοσιογραφίας, που υπονομεύουν την αξιοπιστία και τη διαφάνεια στη δημόσια ζωή.