ΟΑΚΑ/Νέες καταγγελίες για το στέγαστρο: Κάποια ημέρα “κρέμασε” 60 πόντους από το έδαφος, από εκεί περνούσε ο κόσμος! – Τα 17 εκατ. που δεν δόθηκαν για συντήρηση
Ο Ολυμπιονίκης και πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών, Πέτρος Γαλακτόπουλος τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα κινδύνου της ζωής αθλητών και θεατών στο Ολυμπιακό Στάδιο, ωστόσο είπε ότι πρέπει να γίνονται οι έλεγχοι και η συντήρηση έτσι ώστε να τηρούνται όλα τα μέτρα πρόληψης. Αναφέρθηκε σε συνεχείς ταλαντώσεις γενικά στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ. Σημείωσε ότι ο ίδιος ενημέρωνε τα αρμόδια υπουργεία για τις εργασίες συντήρησης που έπρεπε να γίνουν όταν ενημερωνόταν από τις τεχνικές υπηρεσίες.
Επισήμανε επίσης ότι η κατασκευάστρια εταιρεία είχε ζητήσει 17 εκατ. ευρώ για να προχωρήσει στη συντήρηση και έτσι επί μνημονίων δεν έγινε συμφωνία. Στη συνέχεια βρέθηκαν ελληνικές εταιρείες για να αναλάβουν, ωστόσο η συμφωνία δεν προχώρησε όταν έγινε αλλαγή στην κυβέρνηση.
Τέλος, εκτίμησε ότι εφόσον ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες και ξεπεράσουν τη γραφειοκρατία το πρόβλημα μπορεί να λυθεί σε λίγους μήνες.
- «Όταν ανέλαβα την προεδρία του ΟΑΚΑ, ήρθαν οι τεχνικοί και μου είπαν ότι έχει λήξει η σύμβαση ελέγχου του στεγάστρου Καλατράβα», είχε αναφέρει πρόσφατα ο κ. Γαλακτόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1.
«Έμπαιναν βίδες στα σίδερα που έπεφταν! Στην στοά Καλατράβα, η γέφυρα στηρίζεται σε μπετά, δεμένα στις άκρες με βίδες. Με τους σεισμούς και με τον αέρα κάποιες βίδες “έκοβαν”. Κάποια ημέρα κρέμασε και έμεινε 60 πόντους από το έδαφος, από εκεί που περνούσε ο κόσμος!», πρόσθεσε.
- «Πήγαν οι τεχνικοί του ΟΑΚΑ, έβαλαν σίδερα και έγινε διόρθωση. Όλες οι βίδες είναι σκουριασμένες. Ξεκίνησα και έκανα κάθε 15 ημέρες έγγραφα στον τότε Υφυπουργό Αθλητισμού ότι πρέπει να γίνει συντήρηση. Η εταιρεία που το έφτιαξε, για να το συντηρήσει ζήτησε 17 εκατομμύρια. Ήταν περίοδος μνημονίων τότε και δεν υπήρχαν χρήματα να διατεθούν», συνέχισε.
«Το ΟΑΚΑ με τα οικονομικά που είχε, προσπαθούσε να βάζει βίδες και ότι μπορούσε, γινόταν συντήρηση με το προσωπικό του ΟΑΚΑ. Κάθε μήνα έστελνα χαρτί στο υπουργείο και δεν μου απαντούσε κανένας. Σκέψου να έπεφτε κανένα καλώδιο», είπε ο κ. Γαλακτόπουλος μεταξύ άλλων για να καταλήξει: «Έπεσε σίδερο που ήταν τουλάχιστον 80 κιλά και πέφτοντας από 30 μέτρα γινόταν 1,5 τόνος…».
- Tην ίδια ώρα, όπως προκύπτει, πολλές από τις δαπάνες εκσυγχρονισμού του ΟΑΚΑ «κρύφτηκαν» μέσα στον λογαριασμό για τη στέγη του, η οποία και παρουσίασε απόκλιση 35%, με αποτέλεσμα το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας να βάλει «λουκέτο».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Τάσου Τέλλογλου στον Ant1, ίδιος ο Καλατράβα, παραδίδοντας το έργο, είχε αφήσει ένα αναλυτικό εγχειρίδιο συντήρησης το οποίο, οι ελληνικές Αρχές έχασαν. Η σύμβαση συντήρησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων υπογράφηκε με τη Hochtief το 2006-2007. Η σύμβαση υλοποιήθηκε μόνο εν μέρει και με την απουσία του ΟΑΚΑ. Το 2008 -2009 τον έλεγχο διεξάγει η εταιρεία Bung η οποία και έδωσε αναλυτικά, με τη μορφή εγχειριδίου, οδηγίες, που προέβλεπαν συντήρηση ανά εξάμηνο, δύο φορές τον χρόνο.
- Τις συντηρήσεις τήρησε μόνο το 2014 ο -τότε- περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός, με την περιφέρεια Αττικής να εγκρίνει ένα ποσό μερικών εκατομμυρίων για να αντιμετωπισθούν οι ζημιές στο περίφημο «Τείχος των Εθνών» την μεταλλική κατασκευή, μπροστά στην οποία έδωσε τη συνέντευξη η Σοφία Μπεκατώρου κάνοντας τις καταγγελίες για το «Me too».
Όταν το ΟΑΚΑ εντάσσεται στο Ταμείο Συνοχής και Ανθεκτικότητας από την κυβέρνηση, το 2021 προβλέπονταν συνολικές δαπάνες ύψους 53,8 εκατομμυρίων ευρώ με τα 22,3 εκατ. ευρώ από αυτά να αφορούν στην συντήρηση και επισκευή της στέγης Καλατράβα ,μία απόδειξη ότι το κράτος ήξερε διαχρονικά ότι εκεί υπάρχει πρόβλημα. Το πρόβλημα εντόπισαν οι Γερμανοί ειδικοί και εναερίτες που ήρθαν την άνοιξη και το αποτύπωσαν καθώς είχαμε χρήματα πλέον για να πληρωθούν.