Βουλή: Προσχέδιο προϋπολογισμού με το βλέμμα στις αξιολογήσεις – Στόχος για ΑΕΠ 2,3%, ενισχύσεις, πράσινο τέλος
Με νωπές τις μνήμες τις τελευταίες αναθεωρήσεις την πρόσφατη λόγω έκτακτων συνθηκών και του Ιουλίου λόγω της προσπάθειας ανάσχεσης του πληθωριστικού κύματος με έκτακτα μέτρα, κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες καταγραφεί σενάριο για χαμηλότερο πληθωρισμό για φέτος και το 2024, αλλά και πρόβλεψη για μεγαλύτερη ανάπτυξη.
Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ το news247.gr η πρόβλεψη για τον εναρμονισμένου πληθωρισμό κινείται στο 4% για το σύνολο του έτους από 5% που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό για να υποχωρήσει στο 2,4% το 2024. Βέβαια, στα τρόφιμα και βασικά είδη ήδη η “ταχύτητα” αύξησης των τιμών είναι στο 10,7% και η προσδοκία είναι να υπάρξουν, στο φόντο των πρόσφατων μέτρων του Υπ. Ανάπτυξης, κάποιες αποκλιμακώσεις, που θα δώσουν τον τόνο.
Για το ΑΕΠ, ο στόχος αναθεωρείται προς τα πάνω στο 2,3% για φέτος έναντι αρχικής πρόβλεψης για 1,8%, ενώ για το 2024 ο “πήχης” μπαίνει στο 3%, λόγω κυρίως των ανόδου των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν κατά 12,1% τον επόμενο χρόνο από 8,3% το 2023.
- Η συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης στον ρυθμό μεγέθυνσης του 2024 υπολολογίζεται στις 1,7 ποσοστιαίες μονάδες. Σε συνδυασμό, δε, με την αύξηση των εξαγωγών στο 6,3% το 2024 από 2,7% αναμένεται να δώσει “καύσιμο ανάπτυξης”.
Η παράμετρος “κλιματική αλλαγή” μπαίνει δυναμικά στο “σενάριο εργασίας” με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει “πράσινο τέλος” για ενίσχυση του αποθεματικού για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, από 300 εκατ. στα 600 εκατ..
- Η κυβέρνηση καταθέτει το Προσχέδιο, με “θρησκευτική προσήλωση” στους δημοσιονομικούς στόχους, με το βλέμμα στραμμένο στις δύο επόμενες αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας. Η μία είναι προγραμματισμένη για τις 20 Οκτωβρίου από S&P Ratings και η δεύτερη στις 2 Δεκεμβρίου από την Fitch Ratings, όπου η προσδοκία είναι να δοθεί το “πράσινο φως” για την επενδυτική βαθμίδα.
Για το πρωτογενές πλεόνασμα ο στόχος είναι για 0,7% του ΑΕΠ το 2023, με το ενδεχόμενο για ένα ποσοστό στο 1% να μην έχει αποκλειστεί, παρά τις μεγάλες ανάγκες για αποζημιώσεις και δράσεις για τις φυσικές καταστροφές, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν για φέτος το 1 δισεκ. Πάντως, για το 2024 ο στόχος για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος ανεβαίνει στο 2,1% του ΑΕΠ.
Το έλλειμμα του ονομαστικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση υποχωρώντας ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 4,2% το 2024 από 4,5% το 2023. Επίσης η ανεργία εκτιμάται στο 11,2% για το 2023 και στο 10,6% για το 2024 με βάση την μεθοδολογία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού και σε 9% με τους εθνικούς λογαριασμούς. Η συνολική απασχόληση από 1,4% φέτος θα επιβραδυνθεί στο 0,9% το 2024 λόγω της αυξανόμενης στενότητας στην αγορά εργασίας, κάτι που αποτελεί άλλον ένα “πονοκέφαλο”.
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, επίσης, θα περιλαμβάνονται σημαντικές ενισχύσεις σε περίπου 3 εκατ. νοικοκυριά συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, οι αυξήσεις για δεύτερη συνεχή χρονιά στους συνταξιούχους και βέβαια η καταβολή έκτακτων και μόνιμων επιδομάτων.
Ο Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μιλώντας στον ΑΝΤ1 μίλησε για αύξηση 3,1% στις συντάξεις το 2024 θα προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί την Δευτέρα στην Βουλή, όπως άλλωστε προβλέπει ο “νόμος Κατρούγκαλου”.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για μέτρα ενίσχυσης:
1. Παρεμβάσεις το 2023
* Market Pass: Ξεκίνησαν ήδη από την Παρασκευή οι πρώτες πληρωμές για την έκτακτη ενίσχυση στους δικαιούχους για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Η δεύτερη πληρωμή προγραμματίζεται για τις αρχές Νοεμβρίου ενώ οι πληγέντες της Θεσσαλίας και του Έβρου θα λάβουν επίδομα και για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, το οποίο θα είναι διπλάσιο.
* Αγροτικό πετρέλαιο: Οι αγρότες θα εισπράξουν την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το 2023.
* Youth Pass: Περίπου 200.000 νέοι και νέες 18 και 19 ετών θα λάβουν το επίδομα των 150 ευρώ.
* Επίδομα προσωπικής διαφοράς: Θα χορηγηθεί εφάπαξ σε 750.000 συνταξιούχους όλων των ταμείων με προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ θα καταβληθεί έκτακτο επίδομα από 100 έως 200 ευρώ ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών.
* Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Αναπροσαρμόζεται κατά 8% το ποσό που θα λάβουν 225.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Τα νέα αυξημένα ποσά θα κυμαίνονται από 216 έως και 432 ευρώ.
* Επίδομα θέρμανσης: Θα ξεκινήσει η καταβολή της ενίσχυσης από 100 – 1.000 ευρώ στα νοικοκυριά που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
2. Παρεμβάσεις το 2024
* Αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους: Μετά από 14 χρόνια 660.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν από την 1η Ιανουαρίου 2024 αυξήσεις που κατά μέσον όρο κυμαίνονται από 6,5% έως 10,5% στους βασικούς μισθούς και τα επιδόματα θέσης ευθύνης ενώ εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι με παιδιά θα λάβουν πρόσθετες αυξήσεις λόγω της αύξησης των οικογενειακών επιδομάτων. Έτσι ο κάθε δημόσιος υπάλληλος θα λάβει επιπλέον 1.292 ευρώ μικτά ή 800 ευρώ καθαρά το χρόνο. Αν συνυπολογιστούν η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, της εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, η αύξηση του αφορολόγητου για κάθε παιδί και άλλες παρεμβάσεις τότε το μέσο ετήσιο όφελος ανά υπάλληλο ανεβαίνει σε 2.084 ευρώ μικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά.
* Αυξήσεις στους συνταξιούχους: Περίπου 1,8 εκατ. συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά ή με προσωπική διαφορά κάτω από 10 ευρώ θα δουν αυξήσεις τουλάχιστον 3% στις μηνιαίες αποδοχές τους.
* Αύξηση ειδικών επιδομάτων: Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες το επίδομα μητρότητας από τους 4μήνες θα διαμορφωθεί στους 9 μήνες και στο ύψος του κατώτατου μισθού από 150 έως 200 ευρώ που είναι σήμερα.
* Αύξηση αφορολόγητου ορίου: Αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ και αφορά περίπου 1,3 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους με παιδιά. Η ελάφρυνση σε ετήσια βάση κυμαίνεται από 90 ευρώ έως 220 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών ενώ αντίστοιχη μείωση θα έχουν και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αλλά αυτή θα φανεί στο εκκαθαριστικό που θα λάβουν το 2025 μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης για τα εισοδήματα του 2024.
* ΕΝΦΙΑ: Έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ του 2024, για πάνω πάνω από 1 εκατ. φυσικά πρόσωπα που έχουν ασφαλίσει την κατοικία τους έναντι φυσικών καταστροφών (πυρκαγιά, σεισμός, πλημμύρες).
* Δωρεάν φάρμακα: Μονιμοποιείται η απαλλαγή των πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.
* Κεφαλαιαγορά: Μειώνεται ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% στο 0,2% και κατά 50% ο φόρος Χρηματιστηριακών συναλλαγών.