Σφοδρή επίθεση της ΠΑΕ ΠΑΟ για το κλείσιμο του ΟΑΚΑ- Πρόβλημα με τα ευρωπαϊκά παιχνίδια
Τουλάχιστον οκτώ με εννέα μήνες εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν οι εργασίες αποκατάστασης της στατικότητας στο στέγαστρο στο ΟΑΚΑ, με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να ψάχνει άλλη ποδοσφαιρική στέγη για τους αγώνες του στον όμιλο του Europa League.
Μην μπορώντας να δηλώσουν το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας είτε για τους αγώνες των playoffs του Champions League είτε γι’ αυτούς στους ομίλους, εφόσον προκρίνονταν, οι «πράσινοι» είχαν συμφωνήσει εξ αρχής για τη χρήση του «Σπύρος Λούης» και σε αυτό υποδέχθηκαν την Μπράγκα (playoffs Champions League) τον περασμένο Αύγουστο.
Ταυτόχρονα δε είχαν ενημερώσει πως το ίδιο γήπεδο θ’ αποτελέσει την έδρα τους και στους ομίλους του Europa, εφόσον αποκλείονταν. Όπως κι εν τέλει συνέβη, φιλοξενώντας και νικώντας τη Βιγιαρεάλ στην πρεμιέρα της διοργάνωσης.
Εκ τω υστέρων όμως και μετά την ξαφνική αναστολή λειτουργίας όλων των δραστηριοτήτων στον χώρο, αναγκάζονται να τροποποιήσουν πλήρως τον αρχικό προγραμματισμό τους και να βρουν μια συμβατή και συμβιβαστική λύση.
Δεδομένου ότι άλλα μεγάλα γήπεδα που θα ήταν εφικτό να τους φιλοξενήσουν και να καλύψουν τις ανάγκες τους δεν υπάρχουν εντός λεκανοπεδίου, θα αναζητηθεί η φόρμουλα της χρήσης του γηπέδου της Λεωφόρου. Σ’ αυτήν την περίπτωση θα πρέπει η UEFA να δεχθεί την αλλαγή.
Όπως και να ‘χει πάντως, χάνεται ένα πολύ σημαντικό έσοδο για το «Τριφύλλι», δεδομένου ότι και στα δύο παιχνίδια που προηγήθηκαν τα εισιτήρια είχαν σχεδόν εξαντληθεί. Παράλληλα δεν θα είναι εφικτό να ικανοποιηθεί η τεράστια ζήτηση και θέση στα παιχνίδια που απομένουν θα εξασφαλίζουν επί της ουσίας μονάχα οι κάτοχοι των διαρκείας.
Η αντίδραση του επίσημου Παναθηναϊκού
Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός τοποθετήθηκε επί του ζητήματος με ανακοίνωσή της.
«Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε την ύπαρξη μελέτης για το στέγαστρο του ποδοσφαιρικού γηπέδου του Ολυμπιακού Σταδίου, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι από κατασκευής του δεν ανταποκρίνεται στα επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.
Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το στέγαστρο είχε κατασκευαστεί από τον Καλατράβα, εκ των κορυφαίων αρχιτεκτόνων στο είδος αυτών των κατασκευών και από την Cimolai, την κορυφαία εταιρία στον κόσμο σε σιδηρές κατασκευές, η οποία έχει κατασκευάσει τα σκέπαστρα των περισσότερων ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών γηπέδων, ενώ στο έργο συμμετείχαν σπουδαιότατοι Έλληνες αρχιτέκτονες και μηχανικοί.
Υ.Γ. Θα είναι μάλλον τυχαίο γεγονός το χρονικό σημείο που δημοσιοποιείται μια μελέτη που ξεκίνησε το 2021, σε μια περίοδο που ο Παναθηναϊκός φιλοξένησε στο συγκεκριμένο γήπεδο 120.000 θεατές…
Υ.Γ.1 Ρωτήθηκε σχετικά με τη μελέτη που συντάχθηκε, ο Καλατράβα και η εταιρία Cimolai;
Υ.Γ.2 Πριν από λίγο πληροφορηθήκαμε ότι η αρχική στατική μελέτη προέβλεπε πολύ βαριά τζάμια στην οροφή του στεγάστρου και τελικά αντ’ αυτών τοποθετήθηκαν πλεξιγκλάς/lexan, γιατί δεν προλάβαιναν το χρονοδιάγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.
Το στέγαστρο είχε κατασκευαστεί με προδιαγραφές να αντέχει το βάρος των τζαμιών, το οποίο είναι πολλαπλάσιο των lexan. Το γνωρίζουν αυτό αυτοί που έκαναν τη μελέτη στατικού ελέγχου; Περιμένουμε απαντήσεις/διευκρινίσεις».
Βρούτσης: Πρώτο μέλημα η ασφάλεια
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, δεσμεύτηκε «να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν ταχύτερα τα προβλήματα που ανέκυψαν από αυτή την αναγκαία απόφαση», διότι «πρώτιστο μέλημά μας ήταν και παραμένει η ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων».
Παράλληλα, υπήρξε η ενημέρωση πως την προσεχή Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, θα προβεί σε ανακοινώσεις για τις περαιτέρω ενέργειες αντιμετώπισης των ζητημάτων που προκύπτουν στη λειτουργία της αθλητικής κοινότητας.
Πηγή: tovima.gr