Ισόβια και 11,6 έτη ποινή κάθειρξης στον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο – Αμετάβλητη η πρωτόδικη καταδίκη
Η ποινή των ισοβίων και της επιπλέον κάθειρξης 11,6 ετών, όπως και σε πρώτο βαθμό, είναι η τιμωρία που αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο να επιβάλει στον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο για τη δολοφονία της συζύγου του, Καρολάιν Κράουτς, τον Μάιο του 2021, στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά.
Μπροστά στο άδειο εδώλιο, καθώς ο κατηγορούμενος παραιτήθηκε της έφεσης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στη δευτεροβάθμια δίκη και δήλωσε πως δεν επιθυμεί να μεταφέρεται στο δικαστήριο, οι εφέτες ανακοίνωσαν ότι ομόφωνα κήρυξαν ένοχο τον 35χρονο πιλότο και του επέβαλαν την ίδια ποινή που του είχε επιβληθεί για το «έγκλημα στα Γλυκά Νερά», το οποίο έκριναν πως τελέστηκε με ψυχραιμία και σχεδιασμό.
Το δικαστήριο, αρνούμενο την παραίτησή του από την έφεση, δίκασε τον Αναγνωστόπουλο και με την τελική κρίση του απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς που προβάλει ο κατηγορούμενος για όσα συνέβησαν τα ξημερώματα της 11ης Μαϊου 2021 στη μεζονέτα που έμενε με την 20χρονη Καρολάιν και τη νεογέννητη κόρη τους.
Ο ίδιος ο 35χρονος, ο οποίος στην πρώτη δίκη έδωσε δεκάωρη απολογία, δεν θέλησε να σταθεί εκ νέου ενώπιον των δικαστών και να απολογηθεί για τον βασανιστικό, ασφυκτικό θάνατο της Καρολάιν και τη θανάτωση της σκυλίτσας τους που βρέθηκε κρεμασμένη.
«Δεν αποδέχομαι τους συνηγόρους που διορίστηκαν ερήμην μου. Παραιτούμαι του δικαιώματος της εφέσεως και δεν επιθυμώ τη μεταγωγή μου στο δικαστήριο», δήλωσε χθες, με έγγραφό του, στο δικαστήριο.
Οι εφέτες αποδέχθηκαν την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας του ΜΟΕ, οποίος χθες ζήτησε να θεωρήσουν το αποτρόπαιο έγκλημα ως την «τιμωρία» που επέβαλε συνειδητά ο κατηγορούμενος στην 20χρονη γιατί «του πήγε κόντρα».
Η υπεράσπιση του κατηγορούμενου (που έχει διοριστεί από το δικαστήριο), μετά την απόφαση του ΜΟΕ επί της ενοχής, αιτήθηκε να αναγνωριστεί στον Αναγνωστόπουλο το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου λέγοντας πως ήταν «φιλόζωος, άριστος μαθητής και καλό παιδί».
Την απόρριψη του αιτήματος για ελαφρυντικό ζήτησε ο εισαγγελέας της έδρας, αναφερόμενος λεπτομερώς σε όλα τα στοιχεία του «ειδεχθούς εγκλήματος» και τις προπαρασκευαστικές ενέργειες του κατηγορούμενου: «Έδρασε με ένα τρόπο πρωτοφανή. Είναι ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα που έχουν γίνει στον κόσμο. Ζήτησε να κάνει συνεδρίες με την ψυχολόγο αφού είχε κάνει το έγκλημα. Δεν έχυσε ούτε ένα δάκρυ».
Ο εισαγγελέας τόνισε, μεταξύ άλλων, πως ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με την πρωτοβάθμια απόφαση, έβαλε στο όνομά του, υπό τη δική του κυριότητα, το οικόπεδο που είχε αγοραστεί με χρήματα κυρίως της οικογένειας του θύματος. «Επίσης είχε γίνει ένα εργολαβικό συμβόλαιο και εργοδότες τέθηκαν και οι δύο σύζυγοι, ενώ ήταν στην κυριότητα του κατηγορούμενου. Την κατέστησε, δηλαδή, αντικείμενο υποχρεώσεων χωρίς να έχει κυριότητα επί του οικοπέδου. Δεν υπάρχουν περιθώρια αναγνώρισης του ελαφρυντικού του σύννομου βίου στον κατηγορούμενο», σημείωσε.
Το δικαστήριο υιοθέτησε την εισαγγελική άποψη και δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον κατηγορούμενο, γεγονός που τον έφερε αντιμέτωπο με ακριβώς την ίδια ποινή που του επιβλήθηκε και πρωτόδικα. Οι δικαστές επέβαλαν επιπλέον χρηματική ποινή 21.000 ευρώ.