Τελειωτικό χτύπημα σε Βόλο, Πήλιο, Β. Εύβοια – Απόλυτη καταστροφή – Λάσπη και απόγνωση – Ροβιές: “Πολεμάμε να μην θρηνήσουμε θύματα”

 Τελειωτικό χτύπημα σε Βόλο, Πήλιο, Β. Εύβοια – Απόλυτη καταστροφή – Λάσπη και απόγνωση – Ροβιές: “Πολεμάμε να μην θρηνήσουμε θύματα”

Εικόνες καταστροφής στον Βόλο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας από τις πλημμύρες μετά την κακοκαιρία ενώ έγινε άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Η πόλη του Βόλου έχει βυθιστεί στη λάσπη. Το δεύτερο χτύπημα μέσα σε λίγες ημέρες, από τις διαδοχικές πλημμύρες ολοκλήρωσε την καταστροφή.

Οι δρόμοι, πάντως, παραμένουν απροσπέλαστοι, καθώς έχουν γεμίσει λάσπες και φερτά υλικά. Η θάλασσα μια από τα ίδια. Έχει λάσπες και όλα όσα μετέφεραν οι ορμητικοί χείμαρροι.

volos5

Μεγάλα είναι τα προβλήματα και στην υδροδότηση καθώς και στο οδικό δίκτυο. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αποκομμένος συγκοινωνιακά είναι ο Άνω Βόλος, καθώς η κακοκαιρία προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο.

volos4

Σε αρκετά σημεία, η άσφαλτος άνοιξε στα δυο, σημειώθηκαν κατολισθήσεις και έπεσαν στύλοι της ΔΕΗ.

volos3

Στον περιφερειακό της πόλης που οδηγεί στα χωριά του Πηλίου (Μακρυνίτσα, Πορταριά) ο ποταμός Άναυρος υπερείλισε προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο.

volos1

Τμήματα δρόμων «εξαφανίστηκαν» αφού τα ορμητικά νερά παρέσυραν το οδόστρωμα, διακόπτοντας την επικοινωνία μεταξύ τοπικών κοινοτήτων.

volos

Αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν στις όχθες του ποταμού και βρίσκονται θαμμένα σχεδόν ολόκληρα κάτω από τόνους λάσπης και φερτών υλικών.

volos8

Στον Δήμο Αλμυρού, τις μεγαλύτερες ζημιές έχει υποστεί η περιοχή του Πτελεού και ειδικότερα σε Άγιο Δημήτριο, Αχίλλειο και Πτελεό.

Η Αγριά Βόλου δέχτηκε την μεγαλύτερη ποσότητα νερού από τον χείμαρρο Ματσάγγο, λόγω υπερχείλησης του ποταμού Κραυσίδωνα. Αποκομμένη οδικά παραμένει όλη η περιοχή προς Αγριά, Άνω και Κατω Λεχώνια και όλο το Νότιο Πήλιο λόγω ολικής καταστροφής του δρόμου. Αυτοκίνητα βρίσκονται κάτω από τόνους λάσπης και φερτών υλικών. Σκαπτικά μηχανήματα των ΟΤΑ και ιδιωτών προσπαθούν να απομακρύνουν τα στερεά υλικά που παρέσυραν τα ορμητικά νερά.

Σημαντικές ζημιές έχει υποστεί και το «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου, όπου πλημμύρισαν τα υπόγεια του νοσηλευτικού ιδρύματος καθώς και άλλοι χώροι του, ευτυχώς όχι τμήματα όπου νοσηλεύονται ασθενείς, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για την απάντληση των υδάτων.

Με βάρκες στο Σωτήριο Λάρισας

Έως και τα δύο μέτρα έφτασαν τα λασπόνερα που μπήκαν στο χωριό Σωτήριο Λάρισας, μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Elias.

Το χωριό που επλήγη και στο πρώτο «κύμα» της κακοκαιρίας, εκκενώθηκε από κατοίκους το βράδυ της Τετάρτης, ωστόσο πέντε άτομα αρνήθηκαν να αποχωρήσουν και παρέμειναν. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρόλο που η στάθμη του νερού παραμένει σε επικίνδυνο ύψος, έχουν μετακινηθεί σε δημοτικό κατάστημα του χωριού, καθώς αρνούνται να φύγουν, ενώ με βάρκες θα τους εφοδιάσουν με τρόφιμα και νερό.

Στο Σωτήριο Λάρισας βρίσκεται και η 8η ΕΜΑΚ που με βάρκες έχουν μπει στο χωριό και επιχειρούν όπου χρειάζεται.

  • Η βόρεια Εύβοια παραμένει χωρίς ρεύμα και νερό στο μεγαλύτερο μέρος της, εξαιτίας των καταστροφών στο δίκτυο από την υπερχείλιση των χειμάρρων.

«Πολεμάμε να μην θρηνήσουμε θύματα, δεν γίνεται τίποτα. Είναι τέτοια η έκταση της καταστροφής του 2021 όταν κατακάηκε εδώ ο τόπος που έχουν δημιουργηθεί νέα ποτάμια πάνω στα βουνά. Περιμένουμε να σταματήσει η βροχή, να στραγγίξει το έδαφος από τα νερά» λέει ο πρόεδρος της κοινότητας Ροβιών, Θεόδωρος Κέρης.

  • Το σύνολο των δασών, πάνω από 600.000 στρέμματα, έχουν καεί με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συγκρατηθεί το νερό και τα φερτά υλικά να χύνονται στους δρόμους.

«Αν δεν πρασινίσει λίγο ο τόπος ψηλά, το νερό θα εξακολουθήσει να χύνεται με τέτοια ορμή και όσο και να καθαρίζουμε τα ποτάμια δεν θα πετυχαίνουμε τίποτα. Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, εδώ και 50 χρόνια οι διάφοροι επιτήδιοι φτιάχνουν σπίτια και επιχειρήσεις στις όχθες με συνέπεια να μικραίνουν οι διάμετροι των ποταμών» καταλήγει ο κ. Κέρης.

Στο Κυμάσι η παραλία… αποτελεί παρελθόν, ενώ έπεσε η γέφυρα που συνδέει το χωριό με την Αμίτσα.

Μεγάλες είναι οι ζημιές σε σπίτια και καλλιέργειες, ενώ το τελευταίο 24ωρο οι άνθρωποι αναγκάζονται να καταφύγουν σε ψηλότερους ορόφους και ταράτσες – όπου υπάρχουν – για να σωθούν από τη μανία των ορμητικών νερών.

Έχει διαλυθεί πλήρως και ο δρόμος που οδηγεί στο λιμάνι από το Μαντούδι.

Ένα λιμάνι που συνδέει τη Βόρεια Εύβοια με Σποράδες, και που μέχρι πριν από λίγες ημέρες έσφυζε από ζωή καθώς χιλιάδες τουρίστες προτιμούσαν τα πλοία της συγκεκριμένης γραμμής για τις διακοπές τους.

Δείτε εικόνες από την Εύβοια:

Ευβοια, Κακοκαιρια,
Ευβοια, Κακοκαιρια,
Ευβοια, Κακοκαιρια,
Ευβοια, Κακοκαιρια,
Ευβοια, Κακοκαιρια,
eyboia elias6

Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο στην Ιστιαία έχουν πέσει 400 κυβικά μέτρα νερού ανά στρέμμα, ενώ τις τελευταίες 6 ώρες που βρέχει ακατάπαυστα έχουν πέσει στην περιοχή πάνω από 150 κυβικά μέτρα νερό ανά στρέμμα.

  • Από τα μεσάνυχτα και μετά σε δεκάδες περιστατικά έχει κληθεί η πυροσβεστική για να βοηθήσει, σε απεγκλωβισμούς ανθρώπων. Η συγκοινωνία είναι προβληματική, καθώς δρόμοι έχουν κλείσει από καταπτώσεις ή καταστροφές στο οδικό δίκτυο, κορμοί δέντρων και καλώδια είναι πεσμένα στο έδαφος. Το νερό σε πολλές περιπτώσεις έχει ξεπεράσει και το 60 εκ., καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση των σωστικών συνεργείων.

Ο δρόμος από το Μαντούδι προς Πευκί είναι αδιάβατος, μετά από καταπτώσεις που έχουν σημειωθεί. Το ίδιο από την Κήρινθο προς την Λίμνη. Σε πολλές περιπτώσεις, τα σωστικά συνεργεία που καλούνται για απεγκλωβισμούς αδυνατούν να φτάσουν στα χωριά.

Από τα μεσάνυχτα και μετά κλήθηκαν σε δεκάδες περιστατικά τόσο στην Κεράμεια όσο και ενδιάμεσα από το Μαντούδι μέχρι Κεράμεια για να βοηθήσουν οικογένειες, ακόμη και για να ανέβουν σε ανώτερο όροφο για ασφάλεια αφού τα νερά είχαν ξεπεράσει και τα 60 cm.

Πολύ δύσκολες είναι οι τελευταίες ώρες στην Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή, αφού οι διασώσεις και οι απεγκλωβισμοί ανθρώπων είναι συνεχείς. Ανάμεσά τους οι πυροσβέστες χρειάστηκαν να παρέμβουν για να απεγκλωβίσουν μία μητέρα και ένα μικρό παιδί στο Ασμήνιο που τους είχαν κυκλώσει τα νερά. Επίσης επιχειρούν με βάρκες και στο Πευκί, τις Γούβες, το Προκόπι και άλλα χωριά της κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας, ενώ οι εκκλήσεις είναι συνεχείς από παραλιακά χωριά της Ιστιαίας.

Ακόμη και η μετακίνηση πυροσβεστικών δυνάμεων από το κέντρο της Χαλκίδας στη Βόρεια Εύβοια είναι αδύνατη, καθώς οι δρόμοι δεν το επιτρέπουν, ενώ χωματουργικά μηχανήματα εργάζονται όλη τη νύχτα για να μπορέσουν να ανοίξουν δίοδο να περάσουν τα σωστικά συνεργεία.

Συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων

Παράλληλα, οι Ένοπλες Δυνάμεις συντρέχουν στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και επιχειρούν για την αντιμετώπιση του κύματος κακοκαιρίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, της Λαμίας και της Εύβοιας σε πλήρη συντονισμό με την Πολιτική Προστασία.

Στις πληγείσες περιοχές βρίσκονται 881 άτομα προσωπικό μεταξύ των οποίων 70 άτομα της Ζ’ ΜΑΚ στη Θεσσαλία, 50 άτομα της Ζ΄ΜΑΚ στις Ροβιές Εύβοιας, 120 άτομα της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στη Θεσσαλία, 24 άτομα στη περιοχή της Λαμίας και 17 άτομα στις Ροβιές Εύβοιας. Έως σήμερα έχουν διατεθεί δέκα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) και συγκεκριμένα 7 στη Θεσσαλία, ένα στην Λαμία και 2 στις Ροβιές Εύβοιας.

Επίσης, έχουν διατεθεί 43 οχήματα γενικής χρήσης (37 στη Θεσσαλία, πέντε στη Λαμία και 2 στις Ροβιές), τρία ειδικά οχήματα με εξοπλισμό απολύμανσης, 68 μηχανήματα έργου, δυο γέφυρες Bailey, δυο γεννήτριες, 71 λέμβοι (46 στη Θεσσαλία, 15 στη Λαμία και δέκα λέμβοι της Ζ’ ΜΑΚ στην Εύβοια), έξι λεωφορεία, ένα όχημα περισυλλογής (Leo Standard), ένα μηχανήματα εξυγίανσης ύδατος και 4 φωτιστικοί πύργοι.

Από ιπτάμενα μέσα έχουν διατεθεί έντεκα ελικόπτερα (7 Huey, ένα Chinook στην 110 Πτέρυγα Μάχης και ένα Super Puma, ένα S-70 και ένα ΑΒ-205 στην 111 Πτέρυγα Μάχης).

Στο λιμάνι του Βόλου βρίσκεται ένα αρματαγωγό, ενώ σε ετοιμότητα διάθεσης βρίσκονται τα ΚΑΑΥ Πλαταμώνα, Μαλακίου, Λεπτοκαρυάς και το ΚΕΔΑ Σκοτίνας για φιλοξενία πληγέντων.

Το σύνολο του διατιθέμενου προσωπικού πρόκειται να αναπτυχθεί περαιτέρω ως απαιτηθεί και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Σε άμεση ετοιμότητα επέμβασης εντός στρατοπέδου, στην περιοχή της Αττικοβοιωτίας και στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, την ίδια στιγμή, βρίσκεται το σύνολο των τμημάτων «Ξενοκράτης» αλλά και 70 άτομα της Ζ’ ΜΑΚ με 14 λέμβους.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται:

– 61 Οχήματα γενικής χρήσης

-29 Μηχανήματα Έργου

– 11 γεννήτριες

– 14 Λεωφορεία

– 2 Οχήματα Περισυλλογής

– 6 Πυροσβεστικά

– 4 Υδροφόρα Οχήματα

– 4 Οχήματα Μεταφοράς Λυμάτων

– 2 Συγκροτήματα ‘Αντλησης

– 10 Οχήματα Υγειονομικού

– 1 ελικόπτερο Chinook

– 1 ελικόπτερο Super Puma

– 1 φρεγάτα στην Κάρυστο

– 1 Πλοίο Ταχείας Μεταφοράς στο ναύσταθμο Σαλαμίνας

Σχετικά Άρθρα