Η κάλπη στον ΣΥΡΙΖΑ βγάζει κάτι παραπάνω από έναν απλό πρόεδρο – Πολιτικά δυο ξένοι Κασσελάκης και Αχτσιόγλου – Η επόμενη μέρα το μεγάλο ερωτηματικό

Η κάλπη στον ΣΥΡΙΖΑ βγάζει κάτι παραπάνω από έναν απλό πρόεδρο – Πολιτικά δυο ξένοι Κασσελάκης και Αχτσιόγλου – Η επόμενη μέρα το μεγάλο ερωτηματικό

Οι λεκτικές ακρότητες, τα συντροφικά μαχαιρώματα και ο πόλεμος των βίντεο και το μπαράζ συνεντεύξεων ξεκαθάρισαν τη βάση πάνω στην οποία καλούνται σήμερα Κυριακή (άνοιξαν οι κάλπες) να ψηφίσουν για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ 190.000 μέλη του κόμματος. Θέλουν το κόμμα των δομών και της Αριστερής ταυτότητας ή το κόμμα εκφραστή της δημοκρατικής παράταξης; Το ύφος, ο χαρακτήρας και ο τρόπος με τον οποίο διεξήχθη η προεκλογική αναμέτρηση στο ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη αρχηγού μόνο μια δημοκρατική εσωκομματική αναμέτρηση δεν θύμιζε.

Πολλοί μίλησαν για σύγκρουση δυο κομμάτων κάτω από την ταμπέλα ενός πολιτικού φορέα και η αλήθεια είναι ότι πίσω από τη σύγκρουση τα 190.000 μέλη του κόμματος καλούνται να αποφασίσουν αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξελιχθεί σε Δημοκρατική Παράταξη ή Κόμμα της κυβερνώσας Αριστεράς.

  • Αναμφίβολα ένα κόμμα στην κατάσταση στην οποία περιήλθε μετά την ήττα των εθνικών εκλογών το να φέρνει στην κάλπη ανάδειξης αρχηγού 150.000 ψηφοφόρους εκ των οποίων μάλιστα οι 42.000 να είναι πρόσωπα που εγγράφηκαν για πρώτη φορά μέλη στο ΣΥΡΙΖΑ δεν το λες και μικρό πράγμα.

Ασχέτως σε ποιόν ή σε τι μπορεί να αποδοθεί αυτή η ανατροπή στο μέχρι προ δυο εβδομάδων σχεδόν ανύπαρκτο ενδιαφέρον για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα το ζήτημα είναι κομβικό για την επόμενη ημέρα της κεντροαριστεράς.

  • Το πρώτο πράγμα που συστήνουν κορυφαία στελέχη είαι η αξιοποίηση αυτής της κατάκτησης και την ερμηνεύουν ως επιταγή ενότητας για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό μένει να φανεί σήμερα στην κάλπη και αυτό πρέπει να αποτυπωθεί και στα εκλογικά τμήματα γιατί στα επιτελεία των δυο μονομάχων η ανησυχία είναι έκδηλη για το αν τελικά η εκλογική διαδικασία θα κυλήσει ήρεμα και χωρίς εντάσεις.

Ήδη έχουν δοθεί οδηγίες από τα επιτελεία των δυο “στρατοπέδων” στους εκλογικούς αντιπροσώπους τους να είναι εκείνοι πρώτα υπεύθυνοι για τη διαφύλαξη της ειρήνης στα εκλογικά τμήματα. Κλειδί για την επιτυχία της διαδικασίας να μην παρουσιαστούν προβλήματα με όσους εμφανιστούν στις κάλπες δηλώσουν παλιά μέλη και δεν βρίσκονται στις λίστες της Κουμουνδούρου και της ΚΕΦΕ.

Ελαφρότητα vs Υπονόμευση    

Οι μονομάχοι κατέληξαν δυο ημέρες πριν τελική αναμέτρηση να ανταλλάσσουν προσωπικούς χαρακτηρισμούς με το κλίμα να διαχέεται στη βάση με πολλαπλάσια ένταση δημιουργώντας συνθήκες διχασμού στα μέλη του κόμματος.

  • Η κα Αχτσιόγλου καταλόγισε «ελαφρότητα» στον αντίπαλό της που ήρθε από το «πουθενά» να διεκδικήσει τα ηνία του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς με αφορμή το λεκτικό του ατόπημα να αποκαλέσει τα κατεχόμενα «κρατίδιο». Δεν του το συγχώρεσε, δεν του αναγνώρισε ελαφρυντικά, αλλά αντίθετα του καταλόγισε από ασχετοσύνη μέχρι ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζει την πολιτική.

Ο κ. Κασσελάκης επέλεξε να μην μπει σε προσωπικούς χαρακτηρισμούς αλλά αντίθετα να κινηθεί σε ειρωνικό τόνο έμμεσων αναφορών στο πρόσωπό της. Οι χαρακτηρισμοί που του απεύθυνε επεστράφηκαν από τον κ. Κασσελάκη με μομφές στα πρόσωπα με τα οποία η Έφη Αχτσιόγλου συνδέθηκε σε κρίσιμες καμπές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και αποτελούν μέχρι και σήμερα πεδίο εσωκομματικής σύγκρουσης για τα αίτια και τις ευθύνες της ήττας.

Στο τελευταίο βίντεο-απάντηση που έδωσε στην κα Αχτσιόγλου έβαλε στο κάδρο δυο πρόσωπα που είναι κόκκινο πανί για το μισό ΣΥΡΙΖΑ.

  • Το Γιώργο Κατρούγκαλο και τον Νίκο Φίλη. Είναι τα πρόσωπα που και προεκλογικά και στο παρελθόν έχουν χρεωθεί υπονομευτική συμπεριφορά απέναντι στο Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν είμαι τέλειος, σαν εκείνους που έφτιαξαν τον νόμο Κατρούγκαλου» απάντησε στην κα Αχτσιόγλου που ήταν από τους βασικούς συγγραφείς του και ταυτόχρονα θυμίζοντας τον καταστροφικό ρόλο που έπιαξε η δήλωσή του την προπαραμονή των εκλογών για τη μεσαία τάξη.

Το δεύτερο χτύπημα του κ. Κασσελάκη με σαφείς αιχμές για την πολιτική υπονόμευση της προπσάθειας του Αλέξη Τσίπρα το προσωποποίησε στον Νίκο Φίλη που και εκείνος προεκλογικά μιλούσε για απογραφή στη Θράκη την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλούσε για μουσουλμάνους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ που βγήκαν μέσα από το τουρκικό προξενείο παίζοντας το γνωστό χαρτί της εθνικής μειοψηφίας απέναντι στο Αλέξη Τσίπρα.

Δύο ξένοι 

Ακόμη και η άρνηση της κας Αχτσιόγλου να την αποκαλεί ο κ. Κασσελάκης στις δημόσιες τοποθετήσεις του με το μικρό της όνομα δεν ήταν τίποτα περισσότερο από το γεγονός ότι η ίδια δεν ήθελε να έχει καμία ταύτιση με το πρόσωπό του.

Πόσο μάλλον όταν το στρατόπεδό της τον θεωρεί ουσιαστικά ξένο σώμα στο ΣΥΡΙΖΑ και σε καμία περίπτωση σύντροφο. Γι’ αυτό εξάλλου και στη συνέντευξή της στο STAR μίλησε για την έννοια του «συντρόφου» με την οποία προσφωνούν τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ο ένας τον άλλο για καταδείξει ότι και αυτή η λέξη είναι ξένη για τον κ. Κασσελάκη.

Κυβερνησιμότητα ή Αριστερά

Οι προσωπικές βολές που αντάλλαξαν οι δυο διεκδικητές της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ένα σαφές πλαίσιο για όποιον ενδιαφερόταν να εντοπίσει της πολιτικές διαφορές ανάμεσα Αχτσιόγλου και Κασσελάκη. Ήταν ακριβώς η σύγκρουση μεταξύ ταυτότητας και μετασχηματισμού.

  • Ο κ. Κασσελάκης υιοθετώντας πλήρως την πολιτική πλατφόρμα του Νίκου Παππά και με τον ίδιο να εμφανίζεται ως συνέχεια του Αλέξη Τσίπρα έδινε το στίγμα της συνέχισης του μετασχηματισμού.
  • Αντίστροφα όμως κινούνταν η κα Αχτσιόγλου η οποία έχοντας ήδη στίγμα συμπόρευσης με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ενόψει του Β γύρου αντιπροσώπευε περισσότερο την διατήρηση της ταυτότητας με το κόμμα των δομών και των αυστηρών κανόνων.

Σε αυτή ακριβώς τη διάκριση λοιπόν πέρα από τις επιμέρους ηθικές ή συναισθηματικές αναφορές στο ΣΥΡΙΖΑ εδράζεται και η μεγάλη σύγκρουση σήμερα στην κάλπη και για αυτό θα πρέπει να αποφασίσουν τα μέλη του κόμματος.

Το διακύβευμα λοιπόν είναι ένα και είναι σαφές και σε αυτό θα δοθεί σήμερα η απάντηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξελιχθεί σε κόμμα Παράταξη που θα εκφράσει με κυβερνητική προοπτική το δεύτερο πόλο ή θα είναι το ισχυρό κόμμα της Αριστεράς με στόχο να προσελκύσει και το προοδευτικό Κέντρο; 

Σχετικά Άρθρα