Μπορέλ: Το προσφυγικό μπορεί να διαλύσει την ΕΕ
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, σήμανε συναγερμό για το μεταναστευτικό, υπογραμμίζοντας πως θα μπορούσε να λειτουργήσει κατά τρόπο «διαλυτικό» σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Ζοζέπ Μπορέλ, σε συνέντευξή του στον Guardian, επικαλέστηκε τις βαθιές πολιτισμικές διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και τη εν γένει αδυναμία τους να συμφωνήσουν σε μια κοινή πολιτική απέναντι στο συγκεκριμένο θέμα.Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, η ενίσχυση του εθνικισμού στην Ευρώπη οφείλεται σε μεγαλύτερο βαθμό στο μεταναστευτικό και λιγότερο στον ευρωσκεπτικισμό.
Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα το Brexit, το οποίο όπως είπε δεν έγινε «επιδημία» στην ΕΕ. «Κανείς δεν θέλει να ακολουθήσει τους βρετανούς αποχωρώντας από την ΕΕ», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως το μεταναστευτικό προκαλεί «μεγαλύτερο ρήγμα» εντός της ΕΕ και σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να αποδειχθεί «διαλυτικό».
Αν και έχουμε δημιουργήσει κοινά εξωτερικά σύνορα «δεν μπορέσαμε μέχρι τώρα να συμφωνήσουμε σε μια κοινή μεταναστευτική πολιτική», επισημαίνει και προσθέτει πως για αυτό το φαινόμενο ευθύνονται οι βαθιές πολιτικές και πολιτιστικές διαφορές που υπάρχουν εντός της ΕΕ.
«Η μεταναστευτική πίεση έχει αυξηθεί κυρίως λόγω των πολέμων στη Συρία, τη Λιβύη και τα στρατιωτικά πραξικοπήματα στη ζώνη του Σαχέλ», τόνισε, διαχωρίζοντας τον πόλεμο της Ουκρανίας από την μεταναστευτική πίεση.
«Από Γιβραλτάρ μέχρι τον Καύκασο υπάρχει ένας κύκλος αστάθειας πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και θα συνεχιστεί και μετά από αυτόν. Η μετανάστευση από την Αφρική δεν προκαλείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι βαθύτερες αιτίες της είναι η έλλειψη οικονομικής ανάπτυξης και η κακή διακυβέρνηση», είπε.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ, στη συνέντευξή του, υπογράμμισε τις ευρωπαϊκές προσπάθειες να υπάρξει συνεργασία με ορισμένες αφρικανικές χώρες, οι οποίες ωστόσο καθίστανται δυσκολότερες λόγω των εξελίξεων στην περιοχή με τα στρατιωτικά καθεστώτα, τα πραξικοπήματα και τη δράση που αναπτύσσουν διάφορες μισθοφορικές οργανώσεις, όπως η Wagner, εντός των συνόρων πολλών αφρικανικών χωρών.