Θεσσαλία/Μαρτυρίες σοκ: Δυσοσμία και τσιμπήματα κουνουπιών – “Είμαστε μόνοι μας” – Πάνω από ένα δισ. μέχρι στιγμής οι ζημιές

Θεσσαλία/Μαρτυρίες σοκ: Δυσοσμία και τσιμπήματα κουνουπιών – “Είμαστε μόνοι μας” – Πάνω από ένα δισ. μέχρι στιγμής οι ζημιές

Δραματική παραμένει η κατάσταση στη Θεσσαλία από τις πλημμύρες. Ζημιές ανυπολόγιστες ενώ οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών, δύο εβδομάδες μετά, προσπαθούν ακόμη κυρίως μόνοι τους να συνέλθουν με εμφανή την έλλειψη της πολιτεία και της κρατικής αρωγής. Μέχρι στιγμής έχουν οριστικοποιηθεί 22.589 αιτήσεις που υποβλήθηκαν και εκκρεμούν 4.840 αιτήσεις. Το συνολικό κόστος των αποζημιώσεων κυμαίνεται σε άνω του 1 δισ. ευρώ και θα επιβαρύνει και τους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών, καθώς θα επισκευάζονται τα κτήρια που υπέστησαν ζημία και θα αποζημιώνονται από την Κρατική Αρωγή.

Κάτοικος του Παλαμά Καρδίτσας, μιλώντας στην τηλεόραση του Attica, αποκαλύπτει ποια είναι η κατάσταση στην περιοχή δύο εβδομάδες μετά την καταστροφή.

  • «Υπάρχουν χωριά που βγήκαν προχθές από το νερό. Δεν έχει εμφανιστεί κανένας, είμαστε εκτεθειμένοι, δεν υπάρχει μέριμνα για τίποτα, είμαστε μόνοι μας», είπε κάτοικος της περιοχής στην τηλεόραση του attica.

«Δεν μπορούμε να πάρουμε ανάσα από τη δυσοσμία. Μας τσιμπάνε κουνούπια και έχουμε κάνει εξανθήματα, δεν ξέρω τι θα γίνει, είμαστε αφημένοι από όλους», συμπλήρωσε.

  • Οικογένειες από τη μια στιγμή στην άλλη ξεσπιτώθηκαν. Πέρασαν νύχτες στους δρόμους ενώ τα παιδιά από την πλευρά τους δεν ξέρουν ούτε πότε αλλά ούτε και σε ποιο σχολείο θα πάνε.

Κάτοικος στον Κοσκινά Καρδίτσας δείχνει το άδειο και μισοκατεστραμμένο σπίτι του. Ο πατέρας τεσσάρων παιδιών δεν έχει κουράγιο βγάλει ούτε φωτογραφίες για την αποζημίωση. «Τα παιδιά μου, μού δίνουν στήριξη, είμαι ευγνώμων στον Θεό και πάρα πολύ τυχερός, καθώς όταν έγινε αυτή εδώ η καταστροφή, δεν είχα την οικογένεια μου εδώ» είπε για να συμπληρώσει: «Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα».

  • «Βλέπαμε το σπίτι μας να χάνεται. Με ρωτούσαν τα παιδιά αν θα μπορέσουμε να ξαναέρθουμε στο σπίτι και το σπίτι ήταν γεμάτο νερό. Όταν πήγαμε και το είδαμε, μας πήρε το παράπονο. Δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε», είπε ένας ακόμα πατέρας τεσσάρων παιδιών από το Δασοχώρι Λάρισας.

Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας προσπαθούν να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους. Ολόκληρες οικογένειες, ανήμποροι ηλικιωμένοι, αλλά και μικρά παιδιά βίωσαν και βιώνουν ακόμη τον απόλυτο εφιάλτη.

  • «Είχα τρομάξει πάρα πολύ νόμιζα ότι το νερό δε θα έφευγε ποτέ, ότι τα σπίτια θα χαλούσαν», δήλωσε ένα κοριτσάκι. Για τα παιδιά στο θεσσαλικό κάμπο το καλοκαίρι έχει πάρει παράταση δύο εβδομάδων. Κάθε πρωί συγκεντρώνονται στην πλατεία του χωριού για να επιστρέψουν.

Τη Δευτέρα θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες. Ανυπομονούν να δουν ξανά τους φίλους τους.

«Κάποια στιγμή θέλω να πάω σχολείο για να δω τους φίλους μου, να παίζουμε, όλα αυτά τα πράγματα», είπε ένα αγοράκι. «Ευελπιστώ, να μπουν στη καθημερινότητα, να ισορροπήσουν σιγά-σιγά», είπε ένας πατέρας.

Πρωτόγνωρες και δύσκολες καταστάσεις και στον Παλαμά Καρδίτσας. Ακόμα και για τα μεγαλύτερα παιδιά, όπως το γιο της κ. Πηνελόπης που βρίσκεται στο Λύκειο. Εγκλωβισμένοι σε ένα σπίτι, χωρίς νερό, χωρίς ρεύμα για τρεις μέρες. Δεν μπορούσαν να βγουν στο δρόμο, περιμέναν να τους απεγκλωβίσουν, εικόνες που δε θα φύγουν ποτέ από μυαλό τους.

  • «Είμαστε σε κατάσταση δύσκολη αλλά προσπαθούμε να κάνουμε ότι καλύτερο για τα παιδιά, να πάνε στο σχολείο με τα απαραίτητα αν μη τι άλλο», ανέφερε η κ. Πηνελόπη.

Ο Βάιος παρά το νεαρό της ηλικίας του προσπάθησε κι αυτός να κάνει ό, τι μπορεί για να βοηθήσει. «Όσο μπορούσα να βοηθήσω εδώ στο σπίτι, πήγα στο κέντρο μοίρασα νερά».

Σε ένα πρόχειρο καταυλισμό πλημμυροπαθείς του δήμου Φαρκαδόνας έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο. Πάνω από 150 άτομα μένουν τις τελευταίες δύο εβδομάδες στον πρόχειρο καταυλισμό στο Γριζάνο. Μεταξύ αυτών, πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά. Αυτό που ζητούν είναι να βρεθεί μία πιο μόνιμη λύση πριν τους χτυπήσει η επόμενη κακοκαιρία.

  • «Να μας δώσει τίποτα για να βολευτούμε, σε αυτά δεν μπορείς να μείνεις μέσα», ανέφερε ένας πλημμυροπαθής. «Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική δεν υπάρχει τίποτα, το νερό έφτασε 3 – 3, 5 μέτρα», συμπλήρωσε.

«Το σπίτι είναι τελείως κατεστραμμένο, και του πατέρα μου, το δικό μου, μία επιχείρηση, της αδελφής μου». Ο φόβος όλων να μην έρθει μία νέα κακοκαιρία και τους βρει στον καταυλισμό.

Μια οικογένεια με έξι παιδιά από τη από τις εργατικές κατοικίες της Γιάννουλης Λάρισας, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι τους. «Βιώσαμε εμπειρίες συγκλονιστικές. Νομίζουμε ότι ζήσαμε σε εμπόλεμη κατάσταση. Εγκαταλείψαμε το σπίτι αφήνοντας τα πράγματα μέσα. Δεν προλάβαμε. Δεν είχαμε έγκαιρη ενημέρωση». Πλέον, η πολύτεκνη οικογένεια φιλοξενείται από συγγενικό τους πρόσωπο, στο κέντρο της Λάρισας.

Στο Βλοχό Καρδίτσας, ακόμα μια πολύτεκνη οικογένεια αποτελούμενη από έξι παιδιά, έχει αναγκαστεί να βρει «καταφύγιο» στο αυτοκίνητο. Στο άκουσμα πως ζητούν ένα σπίτι για να μείνουν και πως είναι πολύτεκνοι, τους κλείνουν το τηλέφωνο και δεν λαμβάνουν βοήθεια από πουθενά.

Σχετικά Άρθρα