Χριστοδουλίδης σε Ερντογάν από τον ΟΗΕ: “Ελάτε να συνεργαστούμε για την ειρήνη”
“Κύριε Ερντογάν ας συνεργαστούμε καθοδηγούμενοι από ένα όραμα ειρήνης και ας οικοδομήσουμε ένα λαμπρότερο μέλλον για τις χώρες μας, μέσω του διαλόγου και του σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας”
Μήνυμα προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν αποτελούσε η ομιλία του Κύπριου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Το μήνυμα ήταν σαφές και καλούσε τη Τουρκία να συνεργαστεί ώστε να επιλυθεί το Κυπριακό προς όφελος όλων, ενώ ταυτόχρονα υπενθύμισε στη διεθνή κοινότητα πως πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υπήρξε η τουρκική εισβολή στη Κύπρο.
«Κύριε Ερντογάν», ανέφερε ο Ν. Χριστοδουλίδης, «ας συνεργαστούμε καθοδηγούμενοι από ένα όραμα ειρήνης» και «ας οικοδομήσουμε ένα λαμπρότερο μέλλον για τις χώρες μας, μέσω του διαλόγου και του σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας».
Ο Κύπριος Πρόεδρος στην ομιλία του ανέφερε πως «ελλείψει μιας ειρηνευτικής πορείας και διαδικασίας στην Κύπρο, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος —ένας κίνδυνος που έχουμε δει να υλοποιείται στο πρόσφατο παρελθόν — για περαιτέρω παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, οι οποίες δημιουργούν αστάθεια, και με προεκτάσεις πολύ πέραν της Κύπρου».
«Έχουμε δει» είπε, «τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις να διαπράττουν περαιτέρω παραβιάσεις στα Βαρώσια, την περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου. Από το 1974, τα Βαρώσια είναι υπό ομηρία και έχουν καταστεί πόλη-φάντασμα, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούν την επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους της, οι οποίοι άφησαν τα προς το ζην, τα όνειρά τους και τις ελπίδες τους ανάμεσα σε εκείνους τους φράχτες».
Σύμφωνα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη «ο λόγος για τον οποίο η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, που θα βασίζεται στο συμφωνηθέν πλαίσιο, αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητά μου. Το σημερινό status quo δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Κύπρου. Δεν μπορεί να είναι το μέλλον των Κυπρίων».
Απευθυνόμενος προς τους Τουρκοκύπριους ο Προέδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε είπε πως ακούει «την έκκλησή τους για ειρήνη, κατανοώ τις ανησυχίες τους και τους διαβεβαιώνω ότι θα καταβάλω κάθε προσπάθεια να κάνω πραγματικότητα το κοινό μας όνειρο για επανένωση και ειρήνη στο νησί μας. Και θέλω να είμαι σε θέση να τους πω ότι ο κόσμος, τα Ηνωμένα Έθνη, τα ζωντανά λόγια του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ακούν επίσης την έκκλησή τους για ειρήνη».
Η Κύπρος και η Τουρκία είναι γείτονες, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, συνδεδεμένες λόγω της γεωγραφικής τους θέσης και πρόσθεσε: «Η ειρήνη στην Κύπρο δεν θα στείλει μόνο ένα ηχηρό μήνυμα ειρήνης σε μια περιοχή και έναν κόσμο που τη χρειάζεται απεγνωσμένα. Θα αλλάξει επίσης τον γεωπολιτικό χάρτη της περιοχής μας, με αντίκτυπο στην Ευρώπη, την ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο και στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Η διπλωματία των όπλων και οι τακτικές του εκφοβισμού ανήκουν στο παρελθόν. Αυτά δεν είναι τα μέσα που χρησιμοποιούν ηγέτες με όραμα. Αυτή είναι η δική μας στιγμή να φέρουμε τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών στη ζωή, έναν χάρτη για την ειρήνη για όλους».
Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε έτοιμος να διαπραγματευτεί «με τόλμη και θάρρος για το Κυπριακό πρόβλημα, με καλή πίστη, πάντα εντός του συμφωνηθέντος πλαισίου του ΟΗΕ και με πλήρη σεβασμό των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καλούν για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε μια εποχή που η διεθνής νομιμότητα δέχεται επίθεση, το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να υπερισχύουν».
“Στην Κύπρο ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο εξακολουθούν να παραβιάζονται”
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης φρόντισε να ξεκινήσει την ομιλία του υπενθυμίζοντας στη διεθνή κοινότητα ότι πριν από την Ουκρανία ήταν η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο: «Η εισβολή στην Ουκρανία δεν είναι η πρώτη περίπτωση που η βία χρησιμοποιήθηκε εναντίον ενός κυρίαρχου έθνους στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως και στην Ουκρανία, στην Κύπρο ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο εξακολουθούν να παραβιάζονται. Το 1974 η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο, και από τότε, 49 χρόνια μετά, κατέχει ευρωπαϊκό έδαφος, και ο λαός της — Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι — εξακολουθούν να υφίστανται τις συνέπειες της εισβολής, της κατοχής, της διαίρεσης. Στερούνται θεμελιωδών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Πρόσθεσε πως «από την πρώτη ημέρα της επίθεσης κατά της Ουκρανίας, ο κυπριακός λαός -το ένα τρίτο του οποίου εξακολουθεί να είναι εκτοπισμένο ως αποτέλεσμα ξένης επίθεσης εναντίον της χώρας του- επιδεικνύουμε αλληλεγγύη, με πράξεις και όχι μόνο με λόγια, προς τον λαό της Ουκρανίας. Το κάνουμε αυτό γιατί θυμόμαστε. Το κάνουμε αυτό γιατί είναι το σωστό».