Τραγωδία στη Λιβύη: Εισαγγελική έρευνα για ανθρωποκτονία από αμέλεια- Παραμένουν τα ερωτήματα

Τραγωδία στη Λιβύη: Εισαγγελική έρευνα για ανθρωποκτονία από αμέλεια- Παραμένουν τα ερωτήματα

Προκαταρκτική εξέταση για το φονικό τροχαίο στη Λιβύη που είχε σαν αποτέλεσμα 5 Έλληνες, μεταξύ των οποίων 3 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ζήτησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Η εντολή για προκαταρκτική δόθηκε στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και αφορά στην εξέταση ανθρωποκτονίας κατά συρροή και σωματικές βλάβες κατά συρροή από πρόθεση ή και αμέλεια για την τραγωδία στη Λιβύη.

Κατόπιν τούτου είναι απαραίτητο να παρασχεθούν κρίσιμα έγγραφα όπως:

-Αντίγραφα από όλη την αλληλογραφία του στρατού
-Ιατροδικαστικές εκθέσεις
-Σχετικές αποφάσεις για την αποστολή
-Σχετικές εισηγήσεις
-Καταθέσεις μαρτύρων, συγγενών και συναδέλφων
-Επισύναψη όποιας άλλης αλληλογραφίας σχετίζεται με την υπόθεση από άλλες υπηρεσίες (π.χ ΕΥΠ , Ένοπλες Δυνάμεις κ.λπ)
-Αλληλογραφία και από το 401 σχετικά με τους τραυματίες
-Υλικό από την Λιβύη εφόσον υπόθεση ερευνάται και από τις τοπικές Αρχές

Τα πέντε θύματα του τροχαίου

Στο σοκαριστικό τροχαίο σκοτώθηκαν πέντε άτομα της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής. Οι δύο νεκροί, πέραν των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, ήταν τα αδέλφια Μανδαλιού, η Μοίρα-Αντζελα Μανδαλιού και ο Φιλίπ Μανδαλιός, παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας της Βεγγάζης που είχαν πάει εθελοντικά για να βοηθήσουν ως διερμηνείς.

Οι σοροί των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων επαναπατρίστηκαν τη Δευτέρα 18/9.

Νεκροί είναι:

Η Αντιπλοίαρχος (ΥΝ) Γλυκερία Μεμεκίδου ΠΝ, της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ.
Η Επισμηναγός (ΥΝ) Ευαγγελία Ανδρεαδάκη, της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ.
Ο Αρχιλοχίας (ΠΖ) Γεώργιος Βούλγαρης, της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Μαρινάκης: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους θανάτους ως τροχαίο δυστύχημα»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε την Τρίτη (19/09) ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους πέντε θανάτους μελών της ελληνικής ομάδας διάσωσης στη Λιβύη ως τροχαίο δυστύχημα, τονίζοντας πως η ΕΥΠ δεν έχει εμπλακεί στην υπόθεση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαρινάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ξεκαθάρισε ότι επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες για δυστύχημα, καθώς η κυβέρνηση συνέλεξε πληροφορίες. Ακόμα, ο ίδιος ανέφερε ότι δεν μετέβη κλιμάκιο της ΕΥΠ στη Λιβύη παρά τις αρχικές πληροφορίες.

Υπενθυμίζεται ότι το λεωφορείο στο επέβαινε η ελληνική αποστολή, ενεπλάκη σε τροχαίο και τυλίχθηκε στις φλόγες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε Έλληνες – τρεις στρατιωτικοί και δύο διερμηνείς. Οι λεπτομέρειες που δίνει το Γενικό Επιτελείο έρχονται με το σταγονόμετρο, άλλωστε την είδηση για τον θάνατο των πέντε Ελλήνων έδωσε στη δημοσιότητα πρώτα η Λιβύη και έπειτα επιβεβαίωσαν με καθυστέρηση οι αρμόδιοι φορείς της Ελλάδας.

Στο στόχαστρο των ερευνών θα μπει και το λεωφορείο, το οποίο παρέλαβε την αποστολή μετά την προσγείωση του C-130 στην ανατολική Λιβύη. Το MEGA ανέφερε την Τρίτη (19/09) πως το όχημα φέρει μεγάλες τρύπες, ενώ φαίνεται πως ήταν «πειραγμένο» και διέθετε ένα ακόμη ντεπόζιτο με άλλα 200 λίτρα καυσίμων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η περιοχή όπου έγινε το περιστατικό, ελέγχεται από σκληροπυρηνικούς του ISIS. Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι η ανθρωπιστική αποστολή στη Λιβύη ήταν απολύτως καλοδεχούμενη σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τη χώρα, μετά τη σφοδρή κακοκαιρία, και δεν υπήρχε καμία ένδειξη για κάποιον πρόσθετο κίνδυνο πέραν των αντικειμενικών κινδύνων λόγω των ταραχών και της πολεμικής κατάστασης που επικρατεί στο αφρικανικό κράτος.

Επισημαίνεται πως οι πρώτες αναφορές για τους επιβαίνοντες στο φορτηγό, που συγκρούστηκε με το λεωφορείο, έκαναν λόγο για μέλη οικογένειας από τη Λιβύη. Οι ελληνικές Αρχές συνεχίζουν την έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση για να βεβαιωθούν για την ταυτότητα των επιβαινόντων.

Πώς έγινε το δυστύχημα

Ο συγκεκριμένος δρόμος -στον οποίο βρισκόταν το λεωφορείο με τα μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής- επελέγη καθώς ο κεντρικός είχε καταστραφεί από τις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel.

Μπροστά και πίσω του υπήρχαν στρατιωτικά οχήματα από τις λιβυκές δυνάμεις. Το διερχόμενο αυτοκίνητο (που δεν είναι σαφές ακόμη αν ήταν στο ίδιο ή στο αντίθετο ρεύμα εξετράπη της πορείας του και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο. Το αυτοκίνητο φέρεται να είχε μια επιπλέον δεξαμενή με 200 λίτρα καύσιμο, βενζίνη, το οποίο ανεφλέγη από την σφοδρότητα της σύγκρουσης με αποτέλεσμα να τυλιχθούν στις φλόγες τα δύο οχήματα.

Τι αναφέρουν οι ανώτατες στρατιωτικές πηγές

Ανώτατες στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι είχε γίνει εκτίμηση του περιβάλλοντος ασφαλείας από τις διπλωματικές Αρχές που βρίσκονται στη Βεγγάζη και οι λιβυκές Αρχές είχαν εγγυηθεί την ασφάλεια της ελληνικής αποστολής.

Όταν προσγειώθηκε το αεροσκάφος και αποβιβάστηκαν τα μέλη της αποστολής, συνοδεύτηκαν από δύο στρατιωτικά οχήματα που επέβαιναν ένοπλοι –οι οποίοι είχαν σταλεί από τον στρατάρχη Χαφτάρ– που είχε εγγυηθεί την ασφάλεια της αποστολής.

Οι ίδιες στρατιωτικές πηγές λένε πως η σύγκρουση με το αγροτικό όχημα έγινε στην περιοχή Ναράουα, πάνω σε στροφή, από την αριστερή πλευρά και στο ύψος του οδηγού.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το open -χωρίς να μπορούν να επιβεβαιωθούν- ένας εκ των τραυματιών ανέφερε ότι ένα από τα δύο στρατιωτικά οχήματα που τους συνόδευαν, κάποια στιγμή αύξησε ταχύτητα, το έχασαν από το οπτικό τους πεδίο και λίγα λεπτά αργότερα έγινε η σύγκρουση. Ωστόσο, από άλλους τραυματίες που ερωτήθηκαν αυτό δεν επιβεβαιώνεται.

Οι έρευνες στη Λιβύη

Ο υποναύαρχος ε.α. Βασίλης Πολίτης μίλησε για τα ερωτήματα που προκύπτουν λίγα 24ωρα μετά το τραγικό δύστυχημα με τους 5 νεκρούς Έλληνες στη Λιβύη και μεταφέρει όσα του είπε ο Αρχηγός του Λιβυκού Ναυτικού για τα αίτια της έκρηξης.

«Κατά την άποψή μου και από την εμπειρία μου από τη συμμετοχή μου σε παρόμοιες ειρηνευτικές αποστολές στη Βοσνία και στη Σομαλία, υπάρχουν ερωτηματικά, ποια ήταν τα αίτια και το αποτέλεσμα αν έγινε από σύγκρουση ή αν έγινε από κάτι άλλο» ανέφερε αρχικά ο υποναύαρχος ε.α. Βασίλης Πολίτης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για μένα. Δεν ξέρω, δεν ήμουν εκεί, δεν έχω κάποιο feedback από το τι ακριβώς μέτρα ασφαλείας είχαν παρθεί» προσέθεσε. «Απ’ ό, τι έχω ρωτήσει, γιατί έχουμε ανθρώπους, μάλιστα και ο αρχηγός Ενόπλων δυνάμεων του Χαφτάρ και ο αρχηγός του Ναυτικού έχουν τελειώσει ελληνικές σχολές, μιλάνε ελληνικά, λένε ότι είχαν διαθέσει οχήματα ασφαλείας στην περιοχή της Ντέρνα γιατί ανήκει στη χώρα επιρροής του Χαφτάρ» σημείωσε ο κ. Πολίτης.

Το νέο σενάριο για το τι προκάλεσε την έκρηξη

Μάλιστα, λίγα λεπτά πριν την συνέντευξή του στο Πρώτο, ο υποναύαρχος ε.α. είχε τηλεφωνική συνομιλία με το αρχηγό του Ναυτικού της Λιβύης:

«Μου λέει κι αυτός ότι η έκρηξη, το αποτέλεσμα της έκρηξης, δεν δείχνει ότι είναι από σύγκρουση, τόσο δυνατό αποτέλεσμα. Από νάρκη το αποκλείουν καταρχήν. Έχουν μια υπόνοια ότι μπορεί να είναι από drone. Λένε ότι μπορεί να είναι, μπορεί να χτυπήθηκε και το άλλο όχημα. Εμένα βέβαια το ερώτημά μου είναι, πώς πέρασε το όχημα αυτό με την επιπλέον βενζίνη που το λένε κι αυτοί ότι μπορεί να είχε μέσα κάποια παραπάνω βενζίνη, πώς πέρασε το όχημα ασφαλείας που βρισκόταν προπομπός στην πομπή, με το όχημα με το λεωφορείο που μετέφερε τις προμήθειες και τους νοσηλευτές» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πολίτης.

«Και αυτοί στο ψάξιμο είναι ακόμη, το πώς έγινε τόσο το αποτέλεσμα της σύγκρουσης, είχε τόσο μεγάλα αποτελέσματα, δηλαδή είχε μεγάλο ωστικό κύμα. Αυτό σημαίνει ότι έγινε μια έκρηξη μεγάλη, υπήρχε αέριο μέσα στο αυτοκίνητο, δεν μπορούμε να το πούμε ακόμη γιατί δεν υπάρχει τίποτα από το τζιπάκι» προσέθεσε.

«Δεν το κάνουμε ποτέ αυτό»

Ο κ. Πολίτης εξέφρασε την εκτίμηση, ότι πράγματι το τζιπ που μετέφερε την οικογένεια, ίσως είχε επιπλέον καύσιμο μέσα, ωστόσο τόνισε «το θέμα δεν είναι το πώς έγινε η σύγκρουση και πέρασε τον προπομπό ασφαλείας, το θέμα είναι, του σχεδιασμού».

«Ο σχεδιασμός λοιπόν προϋποθέτει ότι με τον πρόξενο εκεί τον δικό μας και τις τοπικές αρχές, που στα πλαίσια αυτά θα πρέπει να εξασφαλίσει το πώς θα συνοδευτούν, δεν πρέπει να πάμε όλοι μαζί σε ένα όχημα. Καταρχήν αυτό είναι απαγορευτικό. Δηλαδή μοιράζουμε το προσωπικό και τα εφόδια. Δεν το κάνουμε ποτέ αυτό. Και βέβαια μου έκανε εντύπωση, δεν το ξέρω αυτό, μπορεί να έχει γίνει, πώς δεν μπήκαν από εμάς ειδικές δυνάμεις ως συνοδοί ασφαλείας. Δηλαδή πήγαμε, στείλαμε μόνο τους νοσηλευτές και τους υπαξιωματικούς;» διερωτήθη ο ε.α. υποναύαρχος, κατάληγοντας πως ο σχεδιασμός του αφήνει πάρα πολλά ερωτήματα.

Σχετικά Άρθρα