Λιβύη: Νέο σενάριο για το τι προκάλεσε την έκρηξη – Το όχημα με το “πειραγμένο” ντεπόζιτο και το drone – Ερωτηματικά για τον σχεδιασμό της ελληνικής αποστολής

Λιβύη: Νέο σενάριο για το τι προκάλεσε την έκρηξη – Το όχημα με το “πειραγμένο” ντεπόζιτο και το drone – Ερωτηματικά για τον σχεδιασμό της ελληνικής αποστολής

Αδιευκρίνιστες παραμένουν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το τροχαίο δυστύχημα στην Λιβύη και το οποίο στοίχισε τη ζωή στα πέντε μέλη της ελληνικής αποστολής.Στα αναπάντητα ερωτήματα κυριαρχεί το πώς το τρίτο όχημα κατάφερε να παρακάμψει στρατιωτική φάλαγγα ενώ προσέκρουσε πλαγιομετωπικά το λεωφορείο που μετέφερε το κλιμάκιο της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας. Στο επίκεντρο των ερευνών και η μεγάλη φωτιά που προκλήθηκε, η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς το λεωφορείο, κάτι όχι εντελώς σύνηθες σε παρόμοια τροχαία δυστυχήματα.

Στις έρευνες για τις συνθήκες του τραγικού περιστατικού στη Λιβύη, όπου έχασαν την ζωή τους τρία στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, δύο διερμηνείς και 13 ακόμα άτομα τραυματίστηκαν, συμμετέχει πλέον και η ΕΥΠ, όπως της ζητήθηκε από τους επικεφαλής των ερευνών, που είναι το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας. Επί του παρόντος τουλάχιστον, συνδράμει σε πληροφοριακό επίπεδο στις έρευνες.

Η εικόνα που λαμβάνουν είναι συμβατή με τροχαίο δυστύχημα και τυχαίο γεγονός και η έκρηξη και η μεγάλη φωτιά δικαιολογούνται από το τροποποιημένο ντεπόζιτο του οχήματος που έπεσε πάνω στο λεωφορείο που είχε πολλαπλάσια ποσότητα καυσίμου. Στην ΕΥΠ τονίζουν ωστόσο πως η έρευνα είναι σε πολύ αρχικό στάδιο και ακόμη καμία πιθανότητα δεν μπορεί να εξαιρεθεί. Βεβαίως γεννάται το ερώτημα ως προς ποιο λόγο ένα ντεπόζιτο καυσίμων να δεχτεί μια τροποποίηση τέτοια που το ντεπόζιτο να φτάνει να μοιάζει με βυτίο. Ενδέχεται αυτό έχει να κάνει με τις δυσκολίες ανεύρεσης καυσίμων στη συγκεκριμένη χώρα, αλλά ίσως πρόκειται για κάτι πιο σύνθετο.

Συνολικά 13 οι τραυματίες, δέκα στο 401, δύο στο 51 και ένα στο Ναυτικό Νοσοκομείο.

Πώς έγινε το δυστύχημα

Ο συγκεκριμένος δρόμος -στον οποίο βρισκόταν το λεωφορείο με τα μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής- επελέγη καθώς ο κεντρικός είχε καταστραφεί από τις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel.

Μπροστά και πίσω του υπήρχαν στρατιωτικά οχήματα από τις λιβυκές δυνάμεις. Το διερχόμενο αυτοκίνητο (που δεν είναι σαφές ακόμη αν ήταν στο ίδιο ή στο αντίθετο ρεύμα εξετράπη της πορείας του και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο. Το αυτοκίνητο φέρεται να είχε μια επιπλέον δεξαμενή με 200 λίτρα καύσιμο, βενζίνη, το οποίο ανεφλέγη από την σφοδρότητα της σύγκρουσης με αποτέλεσμα να τυλιχθούν στις φλόγες τα δύο οχήματα.

Τι αναφέρουν οι ανώτατες στρατιωτικές πηγές

Ανώτατες στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι είχε γίνει εκτίμηση του περιβάλλοντος ασφαλείας από τις διπλωματικές Αρχές που βρίσκονται στη Βεγγάζη και οι λιβυκές Αρχές είχαν εγγυηθεί την ασφάλεια της ελληνικής αποστολής.

Όταν προσγειώθηκε το αεροσκάφος και αποβιβάστηκαν τα μέλη της αποστολής, συνοδεύτηκαν από δύο στρατιωτικά οχήματα που επέβαιναν ένοπλοι –οι οποίοι είχαν σταλεί από τον στρατάρχη Χαφτάρ– που είχε εγγυηθεί την ασφάλεια της αποστολής.

Οι ίδιες στρατιωτικές πηγές λένε πως η σύγκρουση με το αγροτικό όχημα έγινε στην περιοχή Ναράουα, πάνω σε στροφή, από την αριστερή πλευρά και στο ύψος του οδηγού.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το open -χωρίς να μπορούν να επιβεβαιωθούν- ένας εκ των τραυματιών ανέφερε ότι ένα από τα δύο στρατιωτικά οχήματα που τους συνόδευαν, κάποια στιγμή αύξησε ταχύτητα, το έχασαν από το οπτικό τους πεδίο και λίγα λεπτά αργότερα έγινε η σύγκρουση. Ωστόσο, από άλλους τραυματίες που ερωτήθηκαν αυτό δεν επιβεβαιώνεται.

Οι έρευνες στη Λιβύη

Ο υποναύαρχος ε.α. Βασίλης Πολίτης μίλησε για τα ερωτήματα που προκύπτουν λίγα 24ωρα μετά το τραγικό δύστυχημα με τους 5 νεκρούς Έλληνες στη Λιβύη και μεταφέρει όσα του είπε ο Αρχηγός του Λιβυκού Ναυτικού για τα αίτια της έκρηξης.

«Κατά την άποψή μου και από την εμπειρία μου από τη συμμετοχή μου σε παρόμοιες ειρηνευτικές αποστολές στη Βοσνία και στη Σομαλία, υπάρχουν ερωτηματικά, ποια ήταν τα αίτια και το αποτέλεσμα αν έγινε από σύγκρουση ή αν έγινε από κάτι άλλο» ανέφερε αρχικά ο υποναύαρχος ε.α. Βασίλης Πολίτης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για μένα. Δεν ξέρω, δεν ήμουν εκεί, δεν έχω κάποιο feedback από το τι ακριβώς μέτρα ασφαλείας είχαν παρθεί» προσέθεσε. «Απ’ ό, τι έχω ρωτήσει, γιατί έχουμε ανθρώπους, μάλιστα και ο αρχηγός Ενόπλων δυνάμεων του Χαφτάρ και ο αρχηγός του Ναυτικού έχουν τελειώσει ελληνικές σχολές, μιλάνε ελληνικά, λένε ότι είχαν διαθέσει οχήματα ασφαλείας στην περιοχή της Ντέρνα γιατί ανήκει στη χώρα επιρροής του Χαφτάρ» σημείωσε ο κ. Πολίτης.

Το νέο σενάριο για το τι προκάλεσε την έκρηξη

Μάλιστα, λίγα λεπτά πριν την συνέντευξή του στο Πρώτο, ο υποναύαρχος ε.α. είχε τηλεφωνική συνομιλία με το αρχηγό του Ναυτικού της Λιβύης:

«Μου λέει κι αυτός ότι η έκρηξη, το αποτέλεσμα της έκρηξης, δεν δείχνει ότι είναι από σύγκρουση, τόσο δυνατό αποτέλεσμα. Από νάρκη το αποκλείουν καταρχήν. Έχουν μια υπόνοια ότι μπορεί να είναι από drone. Λένε ότι μπορεί να είναι, μπορεί να χτυπήθηκε και το άλλο όχημα. Εμένα βέβαια το ερώτημά μου είναι, πώς πέρασε το όχημα αυτό με την επιπλέον βενζίνη που το λένε κι αυτοί ότι μπορεί να είχε μέσα κάποια παραπάνω βενζίνη, πώς πέρασε το όχημα ασφαλείας που βρισκόταν προπομπός στην πομπή, με το όχημα με το λεωφορείο που μετέφερε τις προμήθειες και τους νοσηλευτές» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πολίτης.

«Και αυτοί στο ψάξιμο είναι ακόμη, το πώς έγινε τόσο το αποτέλεσμα της σύγκρουσης, είχε τόσο μεγάλα αποτελέσματα, δηλαδή είχε μεγάλο ωστικό κύμα. Αυτό σημαίνει ότι έγινε μια έκρηξη μεγάλη, υπήρχε αέριο μέσα στο αυτοκίνητο, δεν μπορούμε να το πούμε ακόμη γιατί δεν υπάρχει τίποτα από το τζιπάκι» προσέθεσε.

«Δεν το κάνουμε ποτέ αυτό»

Ο κ. Πολίτης εξέφρασε την εκτίμηση, ότι πράγματι το τζιπ που μετέφερε την οικογένεια, ίσως είχε επιπλέον καύσιμο μέσα, ωστόσο τόνισε «το θέμα δεν είναι το πώς έγινε η σύγκρουση και πέρασε τον προπομπό ασφαλείας, το θέμα είναι, του σχεδιασμού».

«Ο σχεδιασμός λοιπόν προϋποθέτει ότι με τον πρόξενο εκεί τον δικό μας και τις τοπικές αρχές, που στα πλαίσια αυτά θα πρέπει να εξασφαλίσει το πώς θα συνοδευτούν, δεν πρέπει να πάμε όλοι μαζί σε ένα όχημα. Καταρχήν αυτό είναι απαγορευτικό. Δηλαδή μοιράζουμε το προσωπικό και τα εφόδια. Δεν το κάνουμε ποτέ αυτό. Και βέβαια μου έκανε εντύπωση, δεν το ξέρω αυτό, μπορεί να έχει γίνει, πώς δεν μπήκαν από εμάς ειδικές δυνάμεις ως συνοδοί ασφαλείας. Δηλαδή πήγαμε, στείλαμε μόνο τους νοσηλευτές και τους υπαξιωματικούς;» διερωτήθη ο ε.α. υποναύαρχος, κατάληγοντας πως ο σχεδιασμός του αφήνει πάρα πολλά ερωτήματα.

Μαρινάκης : Ήταν τροχαίο δυστύχημα – Δεν μετέβη κλιμάκιο της ΕΥΠ

Για το δυστύχημα στη Λιβύη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες ότι ήταν ένα τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα, ενώ η κυβέρνηση συνέλεξε πληροφορίες. Δεν μετέβη κλιμάκιο της ΕΥΠ στη Λιβύη, το διαψεύδουμε αυτό, είπε και εξέφρασε ξανά τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε τα σενάρια που ήθελαν τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, να χρεώνεται ζητήματα που άπτονται των Ενόπλων Δυνάμεων και να απομακρύνεται από τη θέση του.

Σε ερώτηση που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, αναφορικά με τις ευθύνες της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για μία σειρά από περιστατικά στα οποία εμπλέκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε όλα τα σενάρια που αφορούν τον Νίκο Δένδια.

Ο κ. Μαρινάκης επανέλαβε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έβαλε τέλος σε κάθε συζήτηση για ανασχηματισμό, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να μένουν εκτός των κομματικών αντιπαραθέσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρξε ανάληψη ευθύνης από ανθρώπους που ενδεχομένως έκαναν λάθος χειρισμούς σε περιστατικά, ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια.

Σχετικά Άρθρα