Δήμος Λάρισας: Αυτά είναι τα μέτρα για τους πλημμυροπαθείς της κακοκαιρίας Daniel
Τα μέτρα στήριξης από πλευράς δήμου Λάρισας για τους πλημμυροπαθείς ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη (19/9) ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης. Η στήριξη του δήμου, όπως αποκάλυψε, σύμφωνα με το onlarissa.gr αντιστοιχεί σε 6.100.000 ευρώ και ανέλυσε τα μέτρα και από θα προκύψει αυτό το νούμερο.
Στην γενικότερη εικόνα τόνισε: «τα καταφέραμε», υπογραμμίζοντας ότι το βασικό ήταν ότι δεν απωλέσαμε ανθρώπινες ζωές και πως το ότι κρατήθηκε το φράγμα του Ιπποκράτη ήταν το πιο σοβαρό αφού αποφεύχθηκε περιοχές παραποτάμιες να πλημμυρίσουν ολοκληρωτικά.
Έδωσε απαντήσεις σε οξύ τόνο σε πρόσωπο της αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για μυστικά που κράτησε ο δήμος τις κρίσιμες ώρες με την σκληρή ατάκα: «Θα προτιμούσα να έχει βρέξει τον κώλο του τούτες τις δύσκολες ώρες». Ήταν κατηγορηματικός για τα θυροφράγματα ότι ουδέποτε άνοιξαν και για τις ψευδείς ειδήσεις που κυκλοφόρησαν έδωσε επίσης απαντήσεις ότι δεν ίσχυσε τίποτα από τα fake news που κυκλοφόρησαν.
Συντονιστικό Κέντρο
Από την πρώτη ημέρα της κρίσης λειτούργησε το Συντονιστικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαρισαίων, 24ωρες το 24ωρο. Οι άνθρωποι στο Συντονιστικό Κέντρο διαχειρίστηκαν χιλιάδες κλήσεις συνανθρώπων μας. Είτε για απεγκλωβισμούς, είτε για παροχή άλλης βοήθειας, με σεβασμό και ενσυναίσθηση για την αγωνία, την απόγνωση και την οργή.
Τις πρώτες ημέρες της μεγάλης κρίσης παρείχαμε ουσιαστικές και κρίσιμες πληροφορίες στους διασώστες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των άλλων εθελοντικών διασωστικών ομάδων, ενδεικτικά αναφέρω την ΕΟΔ,, την ΕΦΚΑΘ, την ΛΕΦΕΔ αι την ΕΠΟΜΕΑ καθώς και άλλες ομάδες που βρέθηκαν στην περιοχή μας προκειμένου να επιχειρήσουν άμεσα και συντονισμένα και να ανταποκριθούν όσο πιο αποτελεσματικά γινόταν στις αμέτρητες κλήσεις συμπολιτών μας για βοήθεια.
Στο συντονιστικό κέντρο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαρισαίων συνεργάστηκαν τις ημέρες της κρίσης στελέχη και υπάλληλοι του Δήμου Λαρισαίων, από διάφορες υπηρεσίες. Η Πολιτική Προστασία, η Διεύθυνση Πρασίνου, οι Τεχνικές Υπηρεσίες, η Διεύθυνση Καθαριότητας, οδηγοί και εργοδηγοί κ.α σε συντονισμό με τα πολιτικά στελέχη και τη δημοτική αρχή. Έγινε μια ομαδική και συντονισμένη προσπάθεια με σύμπνοια και συνεργασία
Προανακριτική Εισαγγελίας Αρείου Πάγου
Όλη αυτή η προσπάθεια, όλη αυτή η σκληρή δουλειά είχε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Το πρώτο, το κύριο και το πιο σημαντικό απ΄ όλα είναι στο Δήμο μας, στην πόλη και τα χωριά παρά τη μεγάλη απειλή δεν χάθηκε ανθρώπινη ζωή.
Δεν θρηνήσαμε άνθρωπο μας, και οι βασικές υποδομές στην πόλη, όπως το δίκτυο ύδρευσης παρέμεινε αλώβητο.
Εκτίμησή μας είναι ότι η διαχείριση της κατάστασης στο Δήμο Λαρισαίων και τα συγκεκριμένα αποτελέσματα δηλαδή η μη απώλεια ανθρώπινης ζωής, η διαφύλαξη του δικτύου ύδρευσης και η αποφυγή της ολικής καταστροφής των υποδομών στη Λάρισα ήταν στοιχεία που έθεσαν το Δήμο Λαρισαίων, εκτός κάδρου ευθυνών στο πλαίσιο της άσκησης προανακριτικής επιτροπής από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Σε ότι αφορά από εδώ και πέρα και συνολικά για το θέμα της διαχείρισης των υδάτων στη Θεσσαλία, πιστεύουμε ότι απαιτείται Ενιαίος Φορέας διαχείρισης υδάτων της Θεσσαλίας, που θα προσεγγίζει με ολιστικό τρόπο την λεκάνη της Θεσσαλίας και το σύστημα του Πηνειού και των παραποτάμων του από τις πηγές έως τις εκβολές. Απαιτείται ταχύτατος σχεδιασμός και υλοποίηση έργων.
Το πρώτο καμπανάκι για την περιοχή μας χτύπησε με τον Ιανό, τώρα χτύπησε η δεύτερη καμπάνα…
Κοινωνική Μέριμνα
Από την πρώτη στιγμή με μια συντονισμένη προσπάθεια, το Κοινωνικό Παντοπωλείο και η Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας ανέλαβαν την κοινωνική μέριμνα των θυμάτων της πλημμύρας. 130 άνθρωποι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μεταφέρθηκαν αρχικά στο χώρο υποδοχής του Κλειστού της Νεάπολης και του 1ου Γυμνασίου Λάρισας, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε πέντε συνεργαζόμενα ξενοδοχεία. Ακόμα και σήμερα περισσότεροι από 200 άνθρωποι φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία με ευθύνη του Δήμου Λαρισαίων, έξι στον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών, 10 σε κέντρο αποκατάστασης, 2 στο Δημοτικό Γηροκομείο Λάρισας και 12 άνθρωποι φιλοξενούνται σε σπίτια που ενοικιάστηκαν (πρόγραμμα Εστία κλπ). Επίσης, φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχεία 148 μέλη διασωστικών συνεργείων, του Ερυθρού Σταυρού και της Πυροσβεστικής.
Καθημερινά διανέμονται περίπου 2.000 μερίδες γευμάτων σε πλημμυροπαθείς και περίπου δύο χιλιάδες ατομικά πακέτα με ξηρά τροφή και είδη καθαριότητας και ατομικής υγιεινής.
Συνολικά έχουν διατεθεί περισσότερες από 25.000 μερίδες γευμάτων και νερού σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη.
Στις πληγείσες συνοικίες έχουν, επίσης, διατεθεί νερά, απορρυπαντικά, γαλότσες στολές, γάντια και μάσκες σε περισσότερους από 700 ανθρώπους
Έχουμε δεχθεί βοήθεια από 53 φορείς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα (υπάρχει η σχετική λίστα).
Στο πεδίο επιχείρησαν περισσότεροι από 400 εθελοντές που καταγράφηκαν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.
Μέσα σ΄ αυτές τις δύσκολες συνθήκες με τον συνεχή αγώνα για αρκετά 24ωρα είχαμε να αντιπαλέψουμε και τα fake news
Μέτρα οικονομικής στήριξης
Ο Δήμος Λαρισαίων προχωράει στην λήψη μέτρων στήριξης των πλημμυροπαθών (νοικοκυριών και επιχειρήσεων)
Ανοιγμα τραπεζικού λογαριασμού – (θα ανακοινωθεί σε επόμενη ανακοίνωση)
Μηδενικά τιμολόγια της ΔΕΥΑΛ για δυο χρόνια, με έναρξη ισχύος από 1ηΣεπτεμβρίου 2023
Υψος δαπάνης 1,6 εκατ. ευρώ
Απαλλαγή από δημοτικά ανταποδοτικά τέλη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις για 2 χρόνια
Υψος δαπάνης 3 εκατ. ευρώ
Αναστολή είσπραξης για δυο χρόνια μισθωμάτων από δημοτικά καταστήματα και δημοτικές αγροτικές εκτάσεις
Εκτιμώμενο ύψος δαπάνης 500.000 ευρώ
Αξιοποίηση Τράπεζας Γης Δήμου Λαρισαίων με κάθε τρόπο για στήριξη πλημμυροπαθών
Χωροθέτηση χώρου για οργανωμένη μετεγκατάστασης κτηνοτροφικών μονάδων εκτός ζώνης πλημμυρών Πηνειού.
Κοινωνικές παροχές
Πρόσβαση στο Κοινωνικό Παντοπωλείο
Απαλλαγή από τροφεία σε παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ
Κατά προτεραιότητα πρόσβαση στο Κοινωνικό Φροντιστήριο για παιδιά πλημμυροπαθών οικογενειών
Παροχής γραφικής ύλης και σχολικών ειδών για μαθητές
Απαλλαγή από δίδακτρα στις δομές πολιτισμού (Δημοτικό Ωδείο, Σχολή Χορού, Εργαστήρι Πινακοθήκης)
Δωρεάν είσοδο σε παραστάσεις Θεσσαλικού Θεάτρου
Δωρεάν χρήση του Ανοικτού Κολυμβητηρίου της Ν. Πολιτείας
Κατά προτεραιότητα συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες στους αθλητικούς χωρους του Δήμου σε συνεννόηση με αθλητικούς συλλόγους
Ερωτήσεις:
Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων απάντησε εν συνεχεία ο κ. Καλογιάννης.
Στατικότητα κτηρίων στις εργατικές κατοικίες:
«Πρέπει να υπάρξει επιστημονική απάντηση. Ζητήσαμε να έρθουν επιστήμονες να εξετάσουν το φαινόμενο. Ήρθαν γεωλόγοι και εξέτασαν τις κατοικίες, και περιμένουμε την έκθεσή του. Ο υδροφόρος ορίζοντας είναι στο βάθος των 17 μέτρων, αρκετά κάτω από την θεμελίωση των κτιρίων. Με ασφάλεια προφορικά είπαν ότι μπορούν να πάνε οι ανθρωποι στα κτήρια αυτά».
Εμβολιασμός σε συνοικίες:
Αυτά τα ανέλαβε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το τμήμα το συγκεκριμένο με επικεφαλής τον κ. Χατζηχριστοδούλου.
Αν ζητήθηκε στήριξη από την πολιτεία, ποια θα είναι η βοήθεια:
«500.000 διέθεσε στον δήμο η πολιτεία, τα 300 για την αποκατάσταση του βιολογικού. Σε ανοικτή γραμμή με υπουργούς.
Αν δόθηκε από τον ίδιο εντολή να σπάσει το φράγμα της Γυρτώνης:
Είναι μια από τις αστειότητας που άκουσα. Είναι εκτός της αρμοδιότητας του δήμου. Υποθέτω έσπασε από την πίεση από τα πλημμυρικά νερά.
Ποια η κατάσταση στα σχολεία:
Τέσσερα συγκροτήματα βρέθηκαν με πρόβλημα. Τα δυο αποκαταστάθηκαν και είναι λειτουργικά, στη Φαλάνη και τη Γιάννουλη στις εργατικές παραμένει το πρόβλημα με πολλές λάσπες.
Για τη δυσωδία και το πρόβλημα με την καθυστέρηση καθαρισμών από τα συνεργεία στις πληγείσες συνοικίες:
«Όταν υπάρχουν βρεγμένα πράγματα και όλη αυτή η καταστροφή είναι δύσκολο να γίνει άμεσα ο καθαρισμός. Ο δήμος κάνει ότι μπορεί με όσες δυνάμεις διαθέτει και έχει ενεργοποιήσει επτά ιδιωτικά συγκροτήματα με (φαγάνες, φορτωτές) για να καθαρίσουμε τις περιοχές. Ήδη κάνουμε αποκομιδές και πάλι οι γειτονιές γεμίζουν και συνεχίσουμε, δεν θα μπορούσε να υπάρξει και από άλλους μεγαλύτερη ταχύτητα θεωρώ.
Για βοήθεια από την περιφέρεια Θεσσαλίας:
Όπου ζητήσαμε βοήθεια είχαμε μέσα στην πόλη, αλλά θεωρώ έπρεπε να επιταχυνθούν κάποια πράγματα.
Για τους 200 πλημμυροπαθείς στα ξενοδοχεία:
Για όσο χρειαστεί θα παραμείνουν, θα εξεταστεί κάθε περίπτωση ξεχωριστά.