Δήμος Θερμαϊκού/ Όρος για ποιότητα ζωής η διάσωση του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας- Το ιστορικό και η πρόκληση
Η Ελλάδα καίγεται κάθε καλοκαίρι. Νομίζουμε πως παρακολουθούμε μία μίνι σειρά με τον ίδιο επίλογο: χιλιάδες στρέμματα καμένης γης και ιθύνοντες που βγαίνουν στα τηλεοπτικά παράθυρα και μας γεμίζουν συγνώμες και υποσχέσεις ότι με ένα καινούργιο νομοσχέδιο το αύριο θα γίνει καλύτερο. Ιθύνοντες που δείχνουν ταλαιπωρημένοι και λυπημένοι για χάρη του τηλεοπτικού φακού διατείνονται ότι θα κάνουν τα πάντα για την προάσπιση του περιβάλλοντος. Δυστυχώς φέτος όχι μόνο καήκαμε αλλά και πλημμυρίσαμε! Η πατρίδα μας καταστρέφεται περιβαλλοντικά.
Της Κανέλλας Σκολίδου
Η υποκρισία όμως βασιλεύει. Γιατί; Οι ίδιοι άνθρωποι που υπόσχονται την προστασία του περιβάλλοντος, ταυτόχρονα ξεπουλούν μέσω του (περίφημου) ΤΑΙΠΕΔ εκτάσεις φιλέτα απαράμιλλου φυσικού κάλλους στο όνομα της ανάπτυξης. Η χώρα μας μετατρέπεται σε κόλαση για τον μέσο πολίτη: τα δάση λιγοστεύουν, τα δέντρα δεν υπάρχουν να συγκρατήσουν τα νερά και πλημμυρίζουμε, οι παραλίες είναι γεμάτες ομπρελοκαθίσματα και οι πόλεις μας «τσιμεντοκρατούνται» και κατέχουν αρνητικό ρεκόρ μέσου όρου πρασίνου και ελεύθερου χώρου ανά κάτοικο.
Στη Θεσσαλονίκη, που πρόσφατα χαρακτηρίστηκε ως μια από τις πιο ρυπασμένες πόλης της Ευρώπης, αντιστοιχεί μόλις 1,6 τ.μ. πράσινου ανά κάτοικο. Ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 7 τ.μ. και το αποδεκτό όριο είναι 10τ.μ / κάτοικο. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι η ποιότητα ζωής μας χειροτερεύει. Η διεκδίκηση των ελεύθερων χώρων είναι πια μονόδρομος.
Στο Δήμο Θερμαϊκού υπάρχει ένας από τους τελευταίους ελεύθερους πράσινους τόπους. Το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, 130 σχεδόν στρέμματα, με χιλιάδες δέντρα και παραθαλάσσιο μέτωπο μήκους περίπου 600 μέτρων. Ο χώρος αυτός εντάχθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) με σκοπό την πώλησή του.
Το 2014 με δήμαρχο το Γιάννη Μαυρομάτη το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Θερμαϊκού υπερψηφίζει πρόταση προς το ΤΑΙΠΕΔ να μην αλλάξει η χρήση του ακινήτου, να παραμείνει κάμπινγκ και να δημιουργηθεί χώρος αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού. Με αυτόν τον τρόπο δεν θίγεται ούτε κατ’ ελάχιστον το φυσικό πράσινο του ακινήτου και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην γύρω περιοχή είναι μηδενικές. Επιπλέον το κάμπινγκ μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου λόγω της εγγύτητας με τη Θεσσαλονίκη. Όλες οι μεγάλες πόλεις της Ευρώπης διαθέτουν περιαστικά κάμπινγκ, ένα είδος τουρισμού που γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη. Το ενδιαφέρον είναι ότι τότε, η παράταξη του νυν δημάρχου κ. Γ. Τσαμασλή μειοψήφησε όχι γιατί διαφωνούσε αλλά γιατί ΑΠΑΙΤΟΥΣΕ να περιέλθει το κάμπινγκ στην ιδιοκτησία του Δήμου!
Το 2022 ΤΑΙΠΕΔ ανακοινώνει την πώληση του κάμπινγκ και αίφνης ο Δήμαρχος πιά κ. Γ. Τσαμασλής αλλάζει γνώμη και συμφωνεί με την πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ.
Το ιστορικό αυτό κάμπινγκ κινδυνεύει με ιδιωτικοποίηση, προκειμένου να κατασκευαστούν ενδεχομένως πολυτελείς κατοικίες και μια μεγάλη εξαώροφη ξενοδοχειακή μονάδα.
Χρειαζόμαστε κι άλλο τσιμέντο; Το επιχείρημα είναι φαιδρό και ίσως είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο της νεοελληνικής πραγματικότητας: ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
Μια ανάπτυξη που ωφελεί τους λίγους και εκλεκτούς, ενώ υπονομεύει την ποιότητα ζωής χιλιάδων κατοίκων του Δήμου Θερμαϊκού αλλά κατά προέκταση και των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, αφού η θρυλική πλαζ του κάμπινγκ υπήρξε στις δεκαετίες ’60 και ’70, ο αγαπημένος τόπος διαφυγής των Θεσσαλονικιών από την αστική τους ρουτίνα.
Το καλοκαίρι αυτό χάσαμε χιλιάδες στρέμματα δάσους, όλοι μας είμαστε θυμωμένοι, λυπημένοι γιατί απλά τα δέντρα είναι ζωή!! Το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας έχει χιλιάδες δέντρα, σαν ενεργοί πολίτες οφείλουμε διεκδικήσουμε τη σωτηρία τους!
Η ύπαρξη και προστασία πράσινου και ελεύθερου χώρου είναι αναγκαία συνθήκη για όποιον Δήμαρχο φιλοδοξεί να συμβάλει στη δημιουργία μίας ανθρώπινης βιώσιμης πόλης. Παράλληλα όμως ο ελεύθερος χώρος εξυπηρετεί την αειφόρο ανάπτυξη μιας περιοχής, εφόσον την αναβαθμίζει περιβαλλοντικά.
Μας αρέσει να επικαλούμαστε την καταγωγή μας από τους αρχαίους Έλληνες. Έχουμε όμως σκεφτεί ότι οι αρχαίες ελληνικές πόλεις ήταν δομημένες με τέτοιον τρόπο ώστε εύκολα κάποιος μπορούσε να περπατήσει σε ένα από τα πολλά τεχνητά ιερά άλση που ήταν αφιερωμένα, κατά κανόνα, σε κάποιον θεό ή ήρωα; Οι σύγχρονες ελληνικές πόλεις έχουν χάσει την παλιά τους ομορφιά, αφού χρόνια τώρα τις καταστρέφουμε προκειμένου να εξασφαλίσουμε δομημένες εκτάσεις.
Εικόνες: Το κάμπινγκ: εκτεταμένο αμμώδες παραλιακό μέτωπο και πυκνή και εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς δενδροφύτευση.
Χάρτης: Ότι βλέπετε με κίτρινο θα δοθεί για να χτιστούν βίλες και ξενοδοχείο. Η κόκκινη γραμμή οριοθετεί το παραλιακό μέτωπο.
Οφείλουμε για τα παιδιά μας να αγωνιστούμε για τη διατήρηση οποιουδήποτε ελεύθερου χώρου στις πόλεις μας για να καλυτερεύσουμε τις ζωές των πολλών και όχι των λίγων προνομιούχων. Όλοι οι δημόσιοι χώροι που έχουν απομείνει πρέπει να προστατευτούν και να αναβαθμιστούν. Το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας μπορεί να αποτελέσει μια περιαστική όαση τόσο για τους κατοίκους του δήμου Θερμαϊκού αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλονίκης και να γίνει ξανά ένας τόπος, όπου θα μπορούμε να απολαμβάνουμε τη φύση, θα μπορούμε να βρισκόμαστε με τους φίλους μας, θα χαιρόμαστε με πολιτιστικές δράσεις , θα αθλούμαστε και θα αισθανόμαστε αναζωογονημένοι.
Οποιοσδήποτε δεν αντιλαμβάνεται αυτή την αναγκαιότητα δεν ενδιαφέρεται για την ποιότητα ζωής μας, αφού ελεύθερος χώρος και ποιότητα ζωής είναι έννοιες αλληλένδετες.
Κανέλλα Σκολίδου,
Μητέρα, Mrs-Οικονομολόγος, Εκπαιδευτικός
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με το συνδυασμό #ΟΛΟΙΜΑΖΙ για το Δήμο Θερμαϊκού με υποψήφιο Δήμαρχο τον Γιάννη Μαυρομάτη.