Θεσσαλία: Σωρεία καταγγελιών για τα αντιπλημμυρικά που δεν έγιναν – Εκτός από τα αναχώματα δεν λειτούργησαν αντλιοστάσια
Δύο είναι τα μεγάλα ζητήματα στη Θεσσαλία: Οι υποδομές και η υγειονομική θωράκιση. Μάλιστα ο κίνδυνος ανάπτυξης λοιμωδών ασθενειών στη Θεσσαλία, περιλαμβάνει και τον ιό του Δυτικού Νείλου, καθώς σύμφωνα με τα δεδομένα του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο πληθυσμός των κουνουπιών αυξάνεται αρκετά εξαιτίας του μεγάλου όγκου στάσιμου νερού. Ο όγκος του νερού που παραμένει στις πλημμυρικές περιοχές είναι ιδανικό περιβάλλον για την επώαση και τον πολλαπλασιασμό του κοινού κουνουπιού, που μεταφέρει τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Η εκτίμηση υψηλού κινδύνου αφορά μεγάλα αστικά κέντρα της Θεσσαλίας όπως η Λάρισα, περιοχές κοντά στο Βόλο και τις κωμοπόλεις, Ελασσώνα, Τύρναβος, πόλεις οι οποίες πριν την πλημμύρα αντιμετώπιζαν χαμηλό κίνδυνο από υπερπληθυσμό κουνουπιών.
Στην προσπάθεια αποκομιδής των νεκρών ζωών από τις πλημμυρισμένες περιοχές συμμετέχουν από την Πέμπτη, και οι Ένοπλες Δυνάμεις μετά από εντολή του πρωθυπουργού.
Κλειστά και την επόμενη εβδομάδα θα παραμείνουν τα σχολεία στη Θεσσαλία, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, μετά τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel. Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της διαρκούς χαρτογράφησης της κατάστασης που επικρατεί στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ το υπουργείο συνεκτίμησε τις υγειονομικές παραμέτρους και την ανάγκη ολοκλήρωσης του ελέγχου για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και ασφαλής πρόσβαση στα σχολεία.
Αισθητή μείωση των υδάτων στην πύλη εισόδου στο Ελευθέριο του Δήμου Κιλελέρ που οδηγεί τα νερά στη παραλίμνια περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου, διαπιστώνει με ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα, ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας. «Όλες αυτές τις ημέρες παρακολουθούμε συνεχώς το πλημμυρικό φαινόμενο και ως Δημοτική Αρχή προσπαθούμε να δίνουμε στους Δημότες όσο γίνεται περισσότερο ολοκληρωμένη ενημέρωση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Καταγελίες για τα αντιπλλημυρικά που δεν έγιναν ποτέ
Την ίδια ώρα «βροχή» πέφτουν οι καταγγελίες από τους κατοίκους στη Θεσσαλία για τα αντιπλημμυρικά έργα τα οποία αποδείχθηκαν ανεπαρκή για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας Daniel. Σύμφωνα με κατοίκους στην περιοχή, τα αντιπλημμυρικά έργα που «έσπασαν» από την πίεση του νερού που ποτέ δεν ενισχύθηκαν παρά τις προειδοποιήσεις τους ενώ άλλα δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.
Και ενώ είναι σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα για το σπάσιμο του αναχώματος στον ποταμό Καλέντζη μετά από παρέμβαση βαρέος οχήματος, κάτοικοι καταγγέλλουν στο OPEN ότι έσπασαν και άλλα αναχώματα που δεν άντεξαν την πίεση του νερού καθώς ποτέ δεν ενισχύθηκαν. Πολλά από αυτά βρίσκονται στον Σοφαδίτη ποταμό, περίπου 500 μέτρα από τα πρώτα σπίτια του Παλαμά.
«Κάναν έργα βιτρίνας, έστειλαν ένα γκρέιντερ να το στρώσουν να το κάνουν όμορφο» ανέφερε στο OPEΝ κάτοικος.
Μάλιστα, πολλά από τα έργα, παρότι έγιναν, δεν είχαν υποβληθεί στους απαιτούμενους ελέγχους, όπως δήλωσε στο OPEN ο πρόεδρος της κοινότητας Μουζακίου, Αστέριος Βασιλάκος: «Στην περιοχή του Μουζακίου, η εταιρεία των 143 εκατ. έπρεπε να κάνει έργα με τοιχία αντιστήριξης και στηθαία ασφαλείας. Δυστυχώς τα πήρε το ποτάμι, προφανώς έγιναν τα έργα αλλά δεν ελέγχθηκαν».
Όσον αφορά στα αναχώματα σύμφωνα με το OPEN είναι έργα δεκαετιών με μικρές παρεμβάσεις τα τελευταία χρόνια. Οι κάτοικοι κατήγγειλαν ότι πολλές φορές τα τελευταία χρόνια τα αναχώματα έφτασαν στα όριά τους και είχαν προειδοποιήσει αλλά δεν έγινε καμία βελτίωση στα αντιπλημμυρικά έργα ή ενίσχυσή τους.
Εκτός από τα αναχώματα εκτός λειτουργίας τέθηκαν και τα αντλιοστάσια, ενώ δεν υπήρχε καμία γεννήτρια στην περιοχή για να τους παρέχει ρεύμα. «Μείναμε από ρεύμα για τουλάχιστον 15 ώρες», καταγγέλλει κάτοικος στην Καρδίτσα.
Αλλά και δύο μεγάλες πόρτες που θα διοχέτευαν το νερό στον Πηνειό στα πλαίσια της αντιπλημμυρικής θωράκισης δεν λειτούργησαν ποτέ, καθώς σύμφωνα με το OPEN η μια εκ των δύο χάλασε και η άλλη παρέμεινε χωρίς ρεύμα.
Το αντλιοστάσιο δεν λειτούργησε ούτε στο Παλιό Λιμεναρχείο Βόλου όπως κατήγγειλαν οι κάτοικοι, με τον δήμαρχο Αχιλλέα Μπέο να δηλώνει πως για 7-8 ώρες