Θεσσαλία: Κατεστραμμένα σπίτια, μολυσματικές ασθένειες και νεκρά ζώα – Οι κάτοικοι νιώθουν αβοήθητοι  

Θεσσαλία: Κατεστραμμένα σπίτια, μολυσματικές ασθένειες και νεκρά ζώα – Οι κάτοικοι νιώθουν αβοήθητοι  

Δραματική παραμένει η κατάσταση στη Θεσσαλία αρκετές ημέρες μετά το χτύπημα της κακοκαιρίας Daniel που σάρωσε στο πέρασμά της πόλεις και χωριά. Η ευρύτερη περιοχή προσπαθεί να επανέλθει μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, ωστόσο η καθημερινότητα παραμένει δύσκολη και τα προβλήματα για τους κατοίκους είναι αμέτρητα.

Στην περιοχή του νόμου Λάρισας, οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην αποκατάσταση των ζημιών. Από τις πρώτες νέες εξελίξεις, είναι η και η παράδοση στην κυκλοφορία της Εθνικής Οδού Αθηνών Θεσσαλονίκης στο τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου, μεταξύ Α/Κ Συκουρίου και Α/Κ Γυρτώνης, που είχε αποκλειστεί λόγω της υπερχείλισης του Πηνειού ποταμού, με τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων φορέων και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μεγάλες καταστροφές στο σιδηροδρομικό δίκτυο

Διαφορετική όμως είναι η κατάσταση στο σιδηροδρομικό δίκτυο όπου υπάρχει μεγάλη καταστροφή της υποδομής του δικτύου, με αποτέλεσμα τα δρομολόγια Αθήνας – Θεσσαλονίκης να έχουν ανασταλεί.

Σοβαρά είναι και τα προβλήματα της δημόσιας υγείας όπου ο κίνδυνος ανάπτυξης λοιμωδών ασθενειών στη Θεσσαλία περιλαμβάνει και τον ιό του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, λόγω των στάσιμων νερών εδώ και ημέρες. Παράλληλα, προβληματισμός επικρατεί στο νομό, με τα νεκρά ζώα που είναι εκτεθειμένα παρά τις προσπάθειες που γίνονται για την συγκέντρωση και απομάκρυνσή τους.

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος έξαρσης του ιού του Δυτικού Νείλου στη Θεσσαλία, καθώς τα λιμνάζοντα νερά αυξάνουν σημαντικά τον πληθυσμό των κουνουπιών στην περιοχή.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο όγκος του νερού που παραμένει στις πλημμυρικές περιοχές είναι ιδανικό περιβάλλον για την επώαση και τον πολλαπλασιασμό του κοινού κουνουπιού, που μεταφέρει τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Κλειστά σχολεία

Ακόμη, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και δεν θα λειτουργήσουν μέχρι και τις 22 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας «εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων. Επίσης σύμφωνα με την Περιφέρεια, συνεχίζεται η συγκέντρωση βοήθειας από προσφορές φορέων, επιχειρήσεων και πολιτών, η οποία αποστέλλεται σύμφωνα με τις ανάγκες σε όλες τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.

Χθες ξεκίνησε η καταβολή των πρώτων αποζημιώσεων για την οικοσκευή. Αυτοψίες σε κτίρια και υποδομές πραγματοποιούν κλιμάκια της Πολιτικής Προστασίας με τη συνδρομή δεκάδων μηχανικών του Στρατού. 

«Δεν είναι υποχρεωμένος ο παραγωγός να πληρώσει όπως συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις για να πάνε οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ. Είναι μια επίπονη εργασία που θα συνδυαστεί με τις δηλώσεις ζημιάς που θα υποβάλλουν και θα μπορούν σε εύλογο διάστημα να προσδιοριστούν και να λάβουν προκαταβολή για τις αποζημιώσεις» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Κα

Βάσει χρονοδιαγράμματος μέσα στον Οκτώβριο θα είναι έτοιμο το ψηφιακό αρχείο με τους δικαιούχους παραγωγούς και θα ξεκινήσουν οι προκαταβολές των αποζημιώσεων.

Δειγματοληψίες και επιτόπιες παρατηρήσεις για την επίδραση των πλημμυρικών φαινομένων στα εδάφη της Θεσσαλίας πραγματοποιούν ερευνητές του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με κινητό Εργαστήριο Αναλύσεων Εδαφών και Νερών. Διαπιστώθηκε σημαντική ποικιλομορφία των επιπτώσεων της πλημμύρας στους αγρούς ανάλογα με το ανάγλυφο και τη θέση τους.

Στην περιοχή της Νέας Λεύκης πέριξ του χειμάρρου «Γκουσμπασανιώτης» διαπιστώθηκε σε μεγάλες εκτάσεις, η απώλεια του επιφανειακού γόνιμου εδάφους εξαιτίας της σφοδρής κίνησης του νερού κατά τη διάρκεια των έντονων βροχοπτώσεων.

«Βλέπαμε το νερό να έρχεται από τα χωράφια όλο και πιο γρήγορα. Προσπαθούσαμε να βάλουμε τσουβάλια, να κλείσουμε με νάιλον να μην μπει από πίσω. Εδώ βρήκαν ρωγμές στους τοίχους, έσπασαν κάποια τούβλα, έκανε καθίζηση στο υπόγειο, πήρε μια κλήση, θα δούμε δεν ξέρω» δήλωσε η κάτοικος Γιαννούλης, Μαρία Παππά.

«Εμείς είχαμε ζημιές στους κοινόχρηστους χώρους στις αποθήκες, ασανσέρ, καυστήρες και εκεί φοβόμαστε μήπως δεν υπάρχει αποζημίωση» επισήμανε ο κάτοικος του Αγίου Θωμά, Αριστείδης Πλεξίδας.

Σχετικά Άρθρα