Πανελλαδική απεργία 21/9 για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο
Απεργία την ερχόμενη Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου για το εργασιακό νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση και το οποίο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.
«Τα συνδικάτα ετοιμάζουν απεργιακή πανελλαδική κινητοποίηση την ερχόμενη Πέμπτη, τη μέρα που θα συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής αυτό το έκτρωμα» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο συλλαλητήριο εργατικών συνδικάτων και μαζικών φορέων στο Σύνταγμα.
Πριν κλείσει 100 ημέρες στην εξουσία και πριν ακόμη περάσει από τη Βουλή το σχετικό Νόμο, η κυβέρνηση κατόρθωσε να επιβάλει την 6ήμερη-υποχρεωτική εργασία, αλλά και να καθιερώσει και την Κυριακή σαν εργάσιμη χωρίς να πληρώνεται με το «διπλό» (75%).
Με το υπό κατάθεση στη Βουλή Εργασιακό νομοσχέδιο και, κυρίως, μέσω των αλλεπάλληλων δηλώσεων το υπουργού Εργασίας στα τηλεοπτικά (κατά προτίμηση) κανάλια, έχουν ανατραπεί όχι μόνο οι θεμελιώδεις εργατικοί νόμοι, όπως ο νόμος του ΠΑΣΟΚ (1264 του 1982), αλλά ακόμη ο νόμος Χατζηδάκη (4808 του 2021) και ο νόμος του Ελευθερίου Βενιζέλου 2112/20.
Ειδικά μετά την κατάργηση του 5νθημέρου (εργασία το Σάββατο σε κάθε επιχείρηση), όπου η Σαββατιάτικη απασχόληση θα αμείβεται με 40%, από 60% που ισχύει σήμερα, επεκτείνεται πλέον η τακτική λειτουργία των επιχειρήσεων και τις Κυριακές, ενώ μειώνεται η αποζημίωση για την Κυριακάτική αργία από +75%, στο 40%!
Μιλώντας στον Real FM ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι θα επιτρέπεται να εργάζονται και Κυριακή οι «βιομηχανίες τροφίμων – αναψυκτικών και εμφιαλώσεως νερού ….οι εργαζόμενοί τους να δουλεύουν πενθήμερο με κυλιόμενες βάρδιες συμπεριλαμβάνοντας και το Σαββατοκύριακο. Αυτό το κάναμε διότι με οικονομοτεχνική μελέτη που κατατέθηκε στο γραφείο μας αποδείχθηκε ότι οι επιχειρήσεις αυτές ζημιώνονται πολύ από το κλείσιμο των μηχανών τους την Κυριακή».
Να σημειωθεί ότι 7 ημέρες εργάζονται λίγες επιχειρήσεις την Ελλάδα που έχουν σχέση με ασφάλεια, την ομαλή κοινωνική ζωή ή είναι «συνεχούς πυράς» και δεν μπορούν να κλείσουν (π.χ. Θερμοηλεκτρικοί σταθμοί της ΔΕΗ). Γι αυτές τις επιχειρήσεις υπάρχει η πρόβλεψη τα 4ης βάρδιας: 3 για την καθημερινη-8ωρη λειτουργία και από δύο 12ωρα το Σαββατοκύριακο.
Έστω και εάν κριθεί ότι οι βιομηχανίες τροφίμων είναι αναγκαίες για την… εύρυθμη λειτουργία της πολιτείας και την κάλυψη… στοιχειωδών αναγκών του κοινωνικού συνόλου, τότε: πώς θα αμείβονται αυτοί οι άνθρωποι;
Γεωργιάδης: «Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές το ζητούν διότι η υπερωριακή απασχόληση την Κυριακή πληρώνεται με συν 40%, άρα έχουν υψηλότερα εισοδήματα».
Τελικά, με μια συνέντευξη σε ένα ραδιόφωνο, η προσαύξηση των εργαζομένων για τις εορτές και αργίες από 75%, περιορίστηκε αυθαίρετα στο 40%.
Όπως και με την διάταξη για την απασχόληση τα Σάββατο (πέραν του 40ωρου την εβδομήντα).
- Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ακόμη ότι η υπερωρία (Σάββατο, όπου ο μισθωτός θα είναι υποχρεωμένος να εργάζεται πέραν της υποχρέωσης για 10ωρη καθημερινή εργασία χωρίς υπερωρία, άρα 58 ώρες απασχόληση την εβδομάδα), δεν θα κληρώνεται με +60%, όπως μέχρι τώρα προβλέπεται, αλλά με +40%.
- Αναφορικά με το καθημερινό 10ωρο απασχόλησης χωρίς υπερωρία (σ.σ. προβλεπόταν η δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μέχρι το 2021), με τον νόμο 4808/21 (Χατζηδάκη) έπρεπε, τυπικά έστω, να τη ζητήσει ο εργαζόμενος (αλλαγή με ατομική σύμβαση εργασίας).
Με το νομοσχέδιο Γεωργιάδη η ευθύνη για τον ημερήσιο χρόνο εργασίας περνάει στον εργοδότη (Προσωπάρχη) ο οποίος και ζητάει την τροποποίηση της ατομικής σύμβασης εργασίας…
Σε άλλα σημεία του νομοσχεδίου προβλέπεται:
- 6μηνη δοκιμαστική περίοδο για τον μισθωτό, αλλά μέχρι να συμπληρώσει 12μηνο δεν θα λαμβάνει καμία αποζημίωση απόλυσης
- Παραμένει η πρόβλεψη για μη επαναπρόσληψη εργαζομένου ο οποίος έχει παρανόμως (όπως δικαστήριο έκρινε) απολυθεί!
- Επίσης επιτρέπεται η «κατσαρή» (πρωί-απόγευμα) βραδιά στο… 4ωρο (μερική απασχόληση).
Τι ισχύει για την απασχόληση κατά τις Κυριακές
Σύμφωνα με την ΓΣΕΕ, για τον υπολογισμό της αμοιβής που δικαιούται ο εργαζόμενος σε περίπτωση εργασίας του κατά την Κυριακή, θα πρέπει να διακρίνουμε εάν η εν λόγω εργασία επιτρέπεται ή όχι από το νόμο:
1.Για επιχειρήσεις που απαγορεύεται η λειτουργία τους κατά τις Κυριακές:
Το προσωπικό που θα απασχοληθεί σε ημέρα Κυριακή, δικαιούται να λάβει το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο ή το 1/25 του μισθού, προσαυξημένου κατά 75% επί του νομίμου ημερομισθίου. Επίσης, σε περίπτωση που το προσωπικό απασχοληθεί κατά την Κυριακή για περισσότερες από 5 ώρες, τότε δικαιούται αναπληρωματική εβδομαδιαία ανάπαυση σε άλλη ημέρα της επόμενης εβδομάδας.
2.Για επιχειρήσεις που επιτρέπεται να λειτουργούν τις Κυριακές:
Το προσωπικό που θα απασχοληθεί σε ημέρα Κυριακή, δικαιούται να λάβει μόνο την προσαύξηση 75% επί του νομίμου ημερομισθίου, καθώς και αναπληρωματική εβδομαδιαία ανάπαυση σε άλλη ημέρα της εβδομάδας, χωρίς αντίστοιχη περικοπή μισθού για την ανάπαυση τις καθημερινές.