ΣΥΡΙΖΑ/Επόμενη μέρα: Τα σενάρια για “μικρή” και “μεγάλη” διάσπαση- Τι μπορεί να συμβεί με νίκη Αχτσιόγλου και τι με Κασσελάκη
Η υποψηφιότητα Κασσελάκη συνεχίζει να ταράζει τα λιμνάζοντα νερά της Κουμουνδούρου και οι επιθέσεις σε κάθε επικοινωνιακή κίνηση του ομογενή από τις ΗΠΑ που διεκδικεί την αρχηγία του κόμματος εξελίσσονται στο οξυγόνο της υποψηφιότητάς του. Η διαφαινόμενη για πολλούς διάσπαση εξαρτάται από το ποιος θα επικρατήσει στη μάχη της διαδοχής. Παύλος Πολάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους 53+ είναι τα πρόσωπα που τραβούν το σκοινί.
Η σιβυλλική δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη μπορεί να έσπασε το ταμπού της διάσπασης, ωστόσο τρεις ημέρες πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη νέου προέδρου επαληθεύεται ολοκληρωτικά ως ενδεχόμενο η διάσπαση σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό ανάλογα με το ποιος θα πάρει τα ινία του 7ου ορόφου στην Κουμουνδούρου.
- Οι συλλογικές αποφάσεις δεσμεύουν τους πάντες στο κόμμα και το ζήτημα των ηχηρών διαφοροποιήσεων και των συντροφικών χτυπημάτων ήταν μια παγιωμένη πραγματικότητα και επι Αλέξη Τσίπρα. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι ο «καθένας που διαφοροποιείται μπορεί να εκβιάζει» για να περάσουν οι θέσεις του στην κεντρική γραμμή του κόμματος.
Εκείνος που ήρθε πιο κοντά από όλους στη διαγραφή ήταν ο Παύλος Πολάκης με την πλατφόρμα- μανιφέστο που κατέβασε τον περασμένο Φεβρουάριο απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα αλλά γλίτωσε τη διαγραφή του από το ΣΥΡΙΖΑ και τα ψηφοδέλτια του κόμματος μετά το δυστύχημα των Τεμπών.
Ένα μέρος δηλαδή της δήλωσης της Όλγας Γεροβασίλη αφορούσε στον κ. Πολάκη που σπρώχνει το άρμα της υποψηφιότητας Κασσελάκη και ένα άλλο μέρος της δήλωσής της έδειχνε προς την αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση, εκείνους δηλαδή που έβαζαν με ηχηρές διαφοροποιήσεις θόλωναν το μήνυμα της ηγεσίας και κατά βάση προέρχονταν από τη λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση της Ομπρέλας.
Προ της ρήξης
Αναμφίβολα το σενάριο της ρήξης έχει επέλθει και απομένει να φανεί εκ του αποτελέσματος της κάλπης αν θα περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη φάση της διάσπασης με ορίζοντα το Συνέδριο που θα ακολουθήσει μετά την εκλογή προέδρου.
Για πολλούς θεωρείται δεδομένο ότι θα επέλθει διάσπαση καθώς το πολεμικό κλίμα που επικρατεί μεταξύ Πολάκη και Τσακαλώτου δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό σε κανένα στρατόπεδο.
Τα πυρά στον «ντοκιμαντέρ» Κασσελάκη στη Μακρόνησο δεν φαίνεται να συσπείρωσαν την παλιά φρουρά κατ’ αναλογία με το βαθμό που φούντωσαν ακόμη περισσότερο την υποψηφιότητα του 35χρονου ελληνοαμερικανού διεκδικητή της προεδρίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι παρατηρούσαν τις αντιδράσεις στο πρόσωπό του απορούσαν με την ευκολία με την οποία έπεφταν μόνοι τους στην παγίδα να τροφοδοτούν μια σύγκρουση που στρέφει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω στον κ. Κασσελάκη.
Όπως σχολίαζε μάλιστα κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ για την υπεραντίδραση οπό την πλευρά Τσακαλώτου και των 53+ σε κάθε κίνηση των κυρίων Κασσελάκη και Πολάκη, είναι μια απτή απόδειξη ότι «δίνουν μάχη για να τον κάνουν πρόεδρο».
Η “μικρή” και η “μεγάλη” διάσπαση
Σε αυτή τη φάση λοιπόν το σενάριο να κερδίσει η Έφη Αχτσιόγλου ανοίγει το δρόμο στον κ. Πολάκη να αποχωρήσει από το κόμμα καθώς τα πυρά που έχει εξαπολύσει εναντίον της χαρακτηρίζοντάς τη ως την αγαπημένη της διαπλοκής αλλά και οι απειλές για διαγραφές που και εκείνη έχει αφήσει να εννοηθούν για την περίπτωσή του δείχνουν ένα αγεφύρωτο χάσμα.
Αυτό ωστόσο δε σημαίνει ότι στον δρόμο του κ. Πολάκη μετά τις κάλπες και ανάλογα με το πόσο ισχυρός θα βγει θα τον ακολουθήσει και ο κ. Κασσελάκης. Στο πιο απίθανο σενάριο ωστόσο που γίνει η μεγάλη ανατροπή και επικρατήσει ο κ. Κασσελάκης στην κούρσα της διαδοχής τότε το πράγμα παίρνει διαστάσεις διάσπασης από αυτές που μόνο η Αριστερά γνωρίζει.
Στο δεύτερο σενάριο της «μεγάλης» διάσπασης τότε η συνύπαρξη του κ. Τσακαλώτου και των 53+ με τον κ. Κασσελάκη γίνεται σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες μετά και τα όσα έχουν διαμειφθεί μεταξύ των δυο πλευρών με τους «αριστερούς» του κόμματος να θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να ανέχονται έναν μη μυημένο στο κόμμα να κάνει κουμάντο.
- Η σύγκρουση αυτή ουσιαστικά γίνεται πάνω στο μεγάλο ζητούμενο της μετατόπισης του ΣΥΡΙΖΑ και της ταυτότητάς του.
Ο κ. Κασσελάκης μετατόπισε την αντιπαράθεση στο Κέντρο αδυνατίζοντας την υποψηφιότητα Τσακαλώτου και αποδυναμώνοντας την υποψηφιότητα της κας Αχτσιόγλου και ταυτόχρονα τη ροπή ανάσχεσης του μετασχηματισμού που είχε ξεκινήσει ο Αλέξης Τσίπρας.
Το δυστύχημα σε αυτή τη φάση ωστόσο είναι σύμφωνα με τον Νίκο Παππά που μιλά για «Παράταξη» και όχι απλά για κόμμα είναι το γεγονός ότι η προεκλογική μάχη δεν δίνεται πάνω σε αυτούς του όρους αλλά στο αν ο κ. Κασσελάκης πήγε στη Μακρόνησο με τον ναύαρχο Αποστολάκη και σε ποιόν ανήκει το κόμμα.