Παρασκήνιο: Ανασχηματισμός μέσω δομικών αλλαγών-Τι είπε ο Μητσοτάκης στον Κικίλια
Τα σενάρια ανασχηματισμού παραμένουν στο τραπέζι με τις διαρροές από το Μαξίμου να μιλούν πλέον για «αλλαγές στις δομές και όχι στα πρόσωπα», γεγονός που φέρεται να επηρεάζει και τον Βασίλη Κικίλια για τον οποίο το κλίμα παραμένει βαρύ. Ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να προβεί σε «διορθωτικές κινήσεις» στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά πλέον σε δεύτερο χρόνο. Όπερ σημαίνει όχι μόνο μετά τη ΔΕΘ αλλά ακόμη και μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Χθες Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Βασίλη Κικίλια για να του εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για το περιεχόμενο της προχθεσινής τηλεοπτικής συνέντευξής του, που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τον φέρνει πιο κοντά στην πόρτα της εξόδου ή της υποβάθμισης όταν έρθει η ώρα του ανασχηματισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα δομή στον τομέα της πολιτικής προστασίας, με τον πρωθυπουργό να δέχεται εισηγήσεις να τοποθετηθεί ως επικεφαλής ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος. Σε αυτό το νέο σχήμα ο Β. Κικίλιας ίσως αναλάβει έναν δευτερεύοντα ρόλο, ενώ παίζει και το σενάριο εξόδου από την κυβέρνηση.
Κυβερνητικές διαρροές, στηλιτεύουν την επιλογή του υπουργού Πολιτικής Προστασίας να βάλει στο στόχαστρο τη… μισή κυβέρνηση, αλλά και να πετάξει το μπαλάκι στον πρωθυπουργό με το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί.
Ο κ. Κικίλιας σε συνέντευξη του εκτόξευσε τα βέλη του προς τον προκάτοχό του και νέο υπουργό Ναυτιλίας Χρήστο Στυλιανίδη με την αναφορά ότι η απορρόφηση από το Πρόγραμμα «Αιγίς» δεν ξεπερνούσε το 1% όταν ανέλαβε το υπουργείο. Πρόσθεσε δε ότι δεν υπάρχουν ραντάρ και πως το 112, που έφτιαξε ο συνυποψήφιός του στην Α΄ Αθήνας Κυριάκος Πιερρακάκης, χρειάζεται αναβάθμιση. Σε άλλο σημείο επέρριψε ευθύνες στις ηγεσίες του υπουργείου Εσωτερικών και στους γαλάζιους δημάρχους, υποστηρίζοντας «ότι τα αντιπλημμυρικά έργα και η άντληση όμβριων υδάτων στο εσωτερικό των δήμων είναι ευθύνη των δήμων και την αρμοδιότητα για όλο αυτό τον έλεγχο την έχει το αρμόδιο υπουργείο (σ.σ.: Εσωτερικών)».