Μπαλάκι οι ευθύνες για τα νεκρά ζώα – Κόντρα Ταχιάου-δημάρχου Παλαμά
Στον δήμαρχο του Παλαμά Καρδίτσα, Γιώργο Σακελλαρίου, ρίχνει το μπαλάκι για τα χιλιάδες νεκρά ζώα που αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία, ο Νίκος Ταχιάος, που ακολουθώντας τα χνάρια και άλλων κυβερνητικών στελεχών, επιχείρησε να αποποιηθεί των ευθυνών του, για την καταστροφική διαχείριση της κατάστασης. Την ώρα που στον Παλαμά οι κάτοικοι – όπως και σε άλλες περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες – προσπαθούν να ορθοποδήσουν, έχοντας να αντιμετωπίσουν τεράστιες προκλήσεις και τα νεκρά ζώα αποτελούν υγειονομική βόμβα, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, έριξε τις ευθύνες στις τοπικές αρχές.
Πιο συγκεκριμένα Νίκος Ταχιάος απαντώντας στα όσα είπε στη Βουλή ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, για καθυστερήσεις και έλλειψη συντονισμού στο σοβαρό ζήτημα της απομάκρυνσης των νεκρών ζώων, υποστήριξε ότι ο δήμαρχος Παλαμά «δεν συνεργάστηκε καθόλου» και ότι «αρνήθηκε να δώσει χώρο» για ταφή.
- «Ο δήμαρχος Παλαμά ήταν από προσωπική μου μαρτυρία ο κατεξοχήν δήμαρχος που δεν συνεργάστηκε καθόλου στο θέμα των νεκρών ζώων. Αρνήθηκε να δώσει ένα χώρο, στον να γίνει χώρος υγειονομικής ταφής των νεκρών ζώων από την ώρα που δεν μπορούσε να γίνει καύση τους στη βιομηχανική περιοχή της Λάρισας, η οποία ήταν κλειστή από την πλημμύρα» είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός της ΝΔ.
Από πλευράς του ο δήμαρχος Παλαμά Γιώργος Σακελλαρίου «άδειασε» τον Νίκο Ταχιάο, με τον ίδιο να επισημαίνει ότι δεν ισχύει ο ισχυρισμός πως δε συνεργάστηκε με τις αρχές. Παράλληλα έκανε λόγο για για συνεχιζόμενη έλλειψη συντονισμού σε ένα τόσο σοβαρό υγειονομικό ζήτημα, στο οποίο δεν μπορεί να γίνονται εκπτώσεις.
- «Ήμουν ο πρώτος που μίλησε με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής και την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τα νεκρά ζώα αμέσως μόλις άρχισαν να αποσύρονται τα νερά» είπε σε δηλώσεις του στο «Έθνος».
Όπως σημείωσε έγινε σύσκεψη με στελέχη και του υπουργείου Υγείας κατά την οποία δόθηκαν οδηγίες και αποφασίστηκε ότι τα πρόβατα – τα ζώα που κυρίως είχαν οι κτηνοτρόφοι του Παλαμά – θα περισυλλεγούν από μία εταιρία και θα πάνε για καύση: «Αν θάβαμε τα ζώα έτσι απλά, θα μολυνόταν ο υδροφόρος ορίζοντας ανεπανόρθωτα και δε θα μπορούσαμε να πιούμε νερό για χρόνια», λέει. Και συνεχίζει:
- «Υπήρξε μάλιστα και μία άλλη οδηγία, τα οικόσιτα ζώα να τα μαζέψουν οι ιδιοκτήτες, να σκάψουν λάκκους και να τα θάψουν. Προφανώς και αντέδρασα έντονα. Δεν μπορεί να το κάνει ο καθένας αυτό μόνος του και οπουδήποτε για λόγους δημόσιας υγείας», τονίζει ο κ. Σακελλαρίου.
Η έλλειψη συντονισμού και μέσων από την πλευρά της πολιτείας ενώ οι μέρες περνούσαν και η κατάσταση στον Παλαμά γινόταν όλο και πιο επικίνδυνη και ανυπόφορη, φάνηκε από το γεγονός πως ακόμα και όταν ξεκίνησε η περισυλλογή των ζώων από την εταιρία, η κατάσταση αποδείχτηκε αδιέξοδη: «Τα ζώα ήταν σκορπισμένα. Δε γινόταν να ολοκληρωθεί σύντομα η μεταφορά για καύση και μάλιστα στην Τρίπολη. Τα νεκρά ζώα που μαζεύονταν ήταν πολύ λίγα. Επιπλέον, εμείς δεν μπορούσαμε να συνδράμουμε το έργο. Τα δικά μας μηχανήματα είναι όλα κατεστραμμένα, πνιγμένα».
Για το λόγο αυτό, όπως περιέγραψε ο δήμαρχος, η οδηγία άλλαξε και οι αρχές ζήτησαν να βρεθούν χώροι για να γίνει ταφή αλλά με πιστή τήρηση των υγειονομικών κανόνων. Στο σημείο αυτό ακολούθησε νέα καθυστέρηση προκειμένου να βρεθούν εργολάβοι να αναλάβουν το έργο. Το θέμα συζητήθηκε και χθες σε σύσκεψη, στην οποία μετείχαν και στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Βρέθηκε εταιρία να αναλάβει το έργο, ενώ αντίστοιχα και ο κ. Σακελλαρίου υπέδειξε ένα χώρο όπου θα μπορούσε να γίνει η ταφή των νεκρών ζώων.
- «Φυσικά και υποδείξαμε χώρο. Σε πρώτη φάση γέμισαν όμως μόνο δύο φορτηγά, αλλά αναμένεται να αυξηθούν τα συνεργεία περισυλλογής», σημειώνει ο δήμαρχος Παλαμά. Μέχρι τώρα, πάντως, από τα περίπου 5.000 νεκρά ζώα που εκτιμάται ότι υπάρχουν στον Παλαμά, έχουν περισυλλεγεί το πολύ 1.500.