Προβληματισμός και για τον μίνι ανασχηματισμό – “Δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη” – Βαρύ κλίμα σε κυβέρνηση, και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ
Η πρωτοφανής κακοκαιρία Daniel εκτός από το τεράστιο κόστος που προκάλεσε στις πληγείσες περιοχές, φαίνεται πως έχει σημαντικό κόστος και στο προφίλ της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης. Οι τριγμοί στην κυβέρνηση είναι εμφανής. Το κλίμα στη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα είναι βαρύ. Σε επίπεδο υπουργών οι ευθύνες είναι μεγαλύτερες όπως επίσης και η ανησυχία για πιθανή αντικατάσταση τους. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο αναζητούν άμεσες λύσεις για την ανάκτηση της αξιοπιστίας των πολιτών.
Η δεύτερη θητεία της κυβέρνησης δείχνει σημάδια χαλάρωσης και η βιβλική καταστροφή της Θεσσαλίας κλονίζει το επιχείρημα της κυβέρνησης πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο «καταλληλότερος» για την διαχείριση κρίσεων, με το οποίο κατάφερε η κυβερνώσα παράταξη να κερδίσει τις εθνικές εκλογές. Στο Μαξίμου αναγνωρίζουν πως χρειάζεται ένα restart και αυτό το μήνυμα θα επιχειρήσει να εκπέμψει το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Η χθεσινή παραίτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη από την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας έδωσε τροφή στα σενάρια περί μίνι ανασχηματισμού. «Όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά, άρα είναι μια διαρκής διαδικασία», ήταν το μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη μετά την παραίτηση του Μ. Βαρβιτσιώτη. Σύμφωνα με πληροφορίες στο στενό πυρήνα των συνεργατών του πρωθυπουργού υπάρχει δυσαρέσκεια για τον χειρισμό της πρόσφατης κακοκαιρίας. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου για το αν θα υπάρξουν κι άλλες καρατομήσεις υπουργών λέγοντας πως «μηδενός εξαιρουμένου όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά».
- Κυβερνητικά στελέχη αν και παραδέχονται την αναγκαιότητα διορθωτικών κινήσεων στο υπουργικό σχήμα, τονίζουν πως τέτοιες κινήσεις αποτελούν αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού, ο οποίος θα κρίνει και τον χρόνο και τον τρόπο που θα τις υλοποιήσει.
Ταυτόχρονα τονίζουν πως οι ενδεχόμενες αλλαγές στο υπουργικό σχήμα για να αποδώσουν θα πρέπει να είναι πολύ καλά μελετημένες διότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για λάθη. Απο το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν σε όλους τους τόνους πως βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης αυτή την στιγμή είναι η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας στη Θεσσαλία και η οικονομική στήριξη της Ελλάδας απο την Ε.Ε.
Σήμερα ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Στρασβούργο, μαζί με τον επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου (Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς) προκειμένου να συναντηθεί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Στόχος της σημερινής συνάντησης είναι να βρεθεί ο τρόπος και τα εργαλεία με τα οποία η Ευρώπη θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα. Η ελληνική πλευρά θα υποστηρίξει ότι “η στήριξη στην Ελλάδα, δεν θα πρέπει να έχει μόνο χαρακτηριστικά της αυτονόητης κοινοτικής αλληλεγγύης αλλά και να σηματοδοτεί τον τρόπο που η Ευρώπη αντιλαμβάνεται την κλιματική αλλαγή”.
“Πρόκειται για μία καταστροφή η οποία σίγουρα συνδέεται άμεσα με την κλιματική κρίση και μία καταστροφή η οποία απαιτεί και από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων” όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός. Σύμφωνα με πηγές απο το οικονομικό επιτελείο ως χρηματοδοτικά εργαλεία θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν τα αγροτικά ταμεία, οι πόροι του ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης και το Ταμείο Φυσικών Καταστροφών.