Επείγουρα ερώτηση Παπαδημούλη σε Κομισιόν: Ζητά το ύψος των κονδυλίων που έχουν διατεθεί για αντιπλημμυρικά στην Ελλάδα- Να ενεργοποιηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία

Επείγουρα ερώτηση Παπαδημούλη σε Κομισιόν: Ζητά το ύψος των κονδυλίων που έχουν διατεθεί για αντιπλημμυρικά στην Ελλάδα- Να ενεργοποιηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία

Plenary Session week 46 2017 in Strasbourg – Explanations of votes

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης, κατέθεσε επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές και πλημμύρες ζητώντας αναλυτική πληροφόρηση για το ύψος των κονδυλίων που έχουν διοχετευθεί ή θα διοχετευθούν για αντιπλημμυρικά έργα και αντιπυρική προστασία μέσω του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας, του ΕΣΠΑ 2021-2027 ή και άλλων χρηματοδοτικών μέσων και εργαλείων.

Επίσης, ζητά να μάθει ποια έξτρα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι διαθέσιμα για τον αποτελεσματικό αντιπυρικό και αντιπλημμυρικό σχεδιασμό και για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πρόσφατων καταστροφών.

Ακολουθεί πλήρης η ερώτηση του κ. Παπαδημούλη:

Θέμα: Καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες στην Ελλάδα

“Από τις αρχές του καλοκαιριού, πρωτοφανείς πυρκαγιές και πλημμύρες έχουν πλήξει πολλές περιοχές της Ελλάδας και έχουν οδηγήσει σε απώλεια ανθρώπινων ζωών, εκτεταμένες καταστροφές σπιτιών, επιχειρήσεων και υποδομών και σε τεράστια οικολογική καταστροφή. Συνολικά, πάνω από 1,2 εκατ. στρέμματα γης έχουν καεί στην Ελλάδα, με την πυρκαγιά στον Έβρο να αποτελεί τη μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί στην ΕΕ και να έχει οδηγήσει, μεταξύ άλλων, στην καταστροφή του δάσους της Δαδιάς, ενός από τους σημαντικότερους περιβαλλοντικούς θησαυρούς της Ευρώπης. Παράλληλα, η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας πλήττεται από εκτεταμένες πλημμύρες, με το μεγαλύτερο μέρος των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας να έχει κατακλυστεί και την περιοχή της Λάρισας να κινδυνεύει από υπερχείλιση του ποταμού Πηνειού. Όλο αυτό το διάστημα, η αδυναμία ανταπόκρισης του κρατικού μηχανισμού καταδεικνύει την έλλειψη προετοιμασίας και κεντρικού σχεδιασμού.

Ενόψει των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:

Ποιο είναι το ύψος των κονδυλίων που έχουν διοχετευθεί ή θα διοχετευθούν για αντιπλημμυρικά έργα και αντιπυρική προστασία μέσω του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας, του ΕΣΠΑ 2021-2027 ή και άλλων χρηματοδοτικών μέσων και εργαλείων;

Ποια είναι η κατάσταση ως προς την απορρόφηση των εν λόγω κονδυλίων;

Ποια επιπλέον χρηματοδοτικά εργαλεία είναι διαθέσιμα για τον αποτελεσματικό αντιπυρικό και αντιπλημμυρικό σχεδιασμό και για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πρόσφατων καταστροφών στην Ελλάδα και πώς μπορούν να κινητοποιηθούν από την Ελλάδα;”.

Σημειώνεται πως με το Ταμείο Αλληλεγγύης η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί τις χώρες μετά από φυσικές καταστροφές με στόχο την ταχεία ανάνηψη της οικονομικής δραστηριότητας. Στο παρελθόν η ανταπόκριση βέβαια δεν ήταν το ίδιο “γενναία’, καθώς στην περίπτωση του Ιανού η Ευρώπη ανταποκρίθηκε με μόλις 21,6 εκ. ευρώ, απέναντι σε μια καταστροφή που εκτιμήθηκε στα 863 εκ. περίπου. Μένει να δούμε λοιπόν πώς θα τα “πάει” διαπραγματευτικά αυτή τη φορά η κυβέρνηση, και αν θα υπάρξει διαφάνεια ως προς το τελικό αποτέλεσμα.

Πρακτικά επίσης, αν δεν προκύψουν αρκετοί πόροι από πλευράς ΕΕ, και με τη βοήθεια να ζητάται με χαρακτηριστική καθυστέρηση, το βάρος για την αποκατάσταση των πληγέντων περιοχών θα πέσει εν πολλοίς και πάλι, στον Έλληνα φορολογούμενο.

Σχετικά Άρθρα