Ζαχαράκη στο libre: Θα υπάρξει ένα ολιστικό σχέδιο για τον Θεσσαλικό κάμπο

Ζαχαράκη στο libre: Θα υπάρξει ένα ολιστικό σχέδιο για τον Θεσσαλικό κάμπο

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη μιλά στο libre για τις πλημμύρες που έπληξαν τον Θεσσαλικό κάμπο και το έργο που ανέλαβε η ίδια στο νέο υπουργείο. Όπως λέει η υπουργός  το δημογραφικό πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει «περνάει και μέσα από μέτρα που στηρίζουν έμπρακτα τις γυναίκες στον επαγγελματικό στίβο και όχι μόνο». Τέλος η κ. Ζαχαράκη προαναγγέλλει μέσω του libre τη σύσταση διακυβερνητικής επιτροπής εντός τους 2023 με αντικείμενο τα περιστατικά βίας προς τα παιδιά αλλά και ανάμεσα στα παιδιά.

Συνέντευξη στον Χρόνη Διαμαντόπουλο

Μετά τις τεράστιες πυρκαγιές που έπληξαν την χώρα, ακολούθησαν οι πλημμύρες και νέες καταστροφές. Είναι σε θέση η κυβέρνηση να διαχειριστεί την κρίση που έχει προκληθεί;

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κλιματική κρίση. Διανύσαμε το δυσκολότερο καλοκαίρι με τις μέρες ακραίου κινδύνου να είναι περισσότερες από όσες είχαν εμφανιστεί τα προηγούμενα χρόνια. Ο Πρωθυπουργός έκανε μια συνολική αποτίμηση στη Βουλή και ανέλυσε όλα τα πεπραγμένα, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την επόμενη αντιπυρική περίοδο. Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η χώρα μας βίωσε επιπλέον και μια επικίνδυνη κακοκαιρία, πρωτοφανή σε σφοδρότητα και διάρκεια, η οποία επίσης, σύμφωνα και με τις δηλώσεις των μετεωρολόγων, δεν είχε προηγούμενο. Η κακοκαιρία “Daniel” που έπληξε για τρία 24ωρα τη Θεσσαλία ήταν 3 με 4 φορές μεγαλύτερη σε όγκο νερού από τον “Ιανό”. Ο απεγκλωβισμός πολιτών που βρίσκονται στα πλημμυρισμένα χωριά της Θεσσαλίας, η άμεση βοήθεια σε εκείνους που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και η έναρξη διαδικασιών για την ανακούφιση των πληγέντων, είναι οι προτεραιότητες του κρατικού μηχανισμού. Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές από την πρώτη στιγμή διαβεβαίωσε ήδη ότι τα χρήματα που χρειάζονται για την αποκατάσταση θα βρεθούν. Είτε από εθνικούς πόρους είτε από ευρωπαϊκούς. Θα υπάρξει άμεση αρωγή στο νοικοκυριά, αξιοποιώντας και το μηχανισμό γρήγορης αρωγής που έχουμε υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια με κάλυψη των ζημιών σε αγρότες, κτηνοτρόφους και επιχειρήσεις” και αποκατάσταση των υποδομών. Και ο τελικός στόχος θα είναι ένα ολιστικό σχέδιο για τον θεσσαλικό κάμπο. Και σ ´αυτή την πρωτόγνωρη πρόκληση για τη χώρα μας είμαστε ενωμένοι.

Κυρία Ζαχαράκη το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας είναι νέο στην ελληνική πολιτική σκηνή. Έχει στελεχωθεί κατάλληλα; Μπορείτε να φέρετε εις πέρας το έργο που σας έχει ανατεθεί;

Η σύσταση του νέου υπουργείου υπήρξε μία από τις κεντρικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Και δεν σας κρύβω ότι αισθάνομαι μεγάλη τιμή αλλά και ευθύνη που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μου εμπιστεύτηκε αυτό το σημαντικό αλλά και δημιουργικό χαρτοφυλάκιο. Σε μία δύσκολη συγκυρία, καλούμαστε να ανταποκριθούμε πρωτίστως στις προκλήσεις που μας θέτουν οι ίδιοι οι πολίτες: να βοηθήσουμε τους πιο ευάλωτους, να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για όλους και τελικά να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή. Μαζί με την Υφυπουργό Μαρία Κεφάλα αλλά και με τους τρείς Γενικούς Γραμματείς, καθώς επίσης και τις υπηρεσίες του Υπουργείου, συνεργαζόμαστε στενά ώστε να υπερβούμε αναμενόμενα εμπόδια που συνεπάγεται η ίδρυση ενός νέου Υπουργείου. Και είμαι πεπεισμένη ότι στο τέλος το αποτέλεσμα θα δικαιώσει πρώτα τόσο την απόφαση του πρωθυπουργού όσο και τις προσδοκίες των πολιτών.

Το κύριο ζήτημα που καλείστε να αντιμετωπίσετε και θα κριθεί σε βάθος χρόνου, είναι το δημογραφικό. Ωστόσο πρόκειται για ένα θέμα πολυεπίπεδο και πολυσήμαντο. Και προφανώς θα χρειαστείτε ευρεία συναίνεση ώστε η πολιτική να έχει συνέχεια για να έχει και αποτέλεσμα. Πως σκέφτεστε ότι μπορεί αυτό το ζήτημα να επιλυθεί σε βάθος χρόνου;

Είναι αλήθεια ότι ίσως το πιο σύνθετο πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι το δημογραφικό. Και -κακά τα ψέματα- είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό οι περισσότερες δυτικές κοινωνίες. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μείνουμε αδρανείς, το αντίθετο. Γι’ αυτό και με τη σύσταση της αρμόδιας Γενικής Γραμματείας και σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους κοινωνικούς φορείς θα εκπονήσουμε ένα αναλυτικό και στοχευμένο Εθνικό Σχέδιο μέσα στο 2024 για τη δημογραφία και την οικογένεια. Στην προηγούμενη τετραετία εφαρμόσαμε συγκεκριμένες πολιτικές για την εξισορρόπηση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή. Αυτές τις πολιτικές σκοπεύουμε να εμβαθύνουμε και να διευρύνουμε με το νέο υπουργείο. Και βέβαια, η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος περνάει και μέσα από μέτρα που στηρίζουν έμπρακτα τις γυναίκες στον επαγγελματικό στίβο και όχι μόνο. Τέλος, ιδίως για τα νέα ζευγάρια, βασική παράμετρος για τη δημιουργία οικογένειας είναι και η εξεύρεση στέγης σε λογικές τιμές. Για αυτό και η δημογραφική πολιτική συνδυάζεται στο νέο υπουργείο με τη στεγαστική.

Η ανάσχεση του brain drain, συνδέεται άμεσα με την οικονομία. Κανείς δεν θα γυρίσει όσο οι οικονομικές του απολαβές θα είναι χαμηλές όπως στην Ελλάδα. Οπότε δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει τα επόμενα 5 με 10 χρόνια και γι’ αυτό δεν μπορεί να ενταχθεί στα μέτρα για τη μερική λύση του δημογραφικού.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χάσαμε ένα πολύ σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό με τη μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων νέων κυρίως συμπατριωτών μας την προηγούμενη δεκαετία, οι οποίοι αναζήτησαν τα προηγούμενα χρόνια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Έχουμε όμως και μία ευκαιρία: να πείσουμε αρκετούς από αυτούς που έφυγαν ότι αξίζει να γυρίσουν πίσω. Μόνο να κερδίσει θα έχει η χώρα μας από τις εμπειρίες, τις γνώσεις και τις ικανότητες των συμπολιτών μας που σπούδασαν ή εργάστηκαν στο εξωτερικό. Γνωρίζουμε ότι για να το πετύχουμε αυτό, χρειάζεται να προσφέρουμε καλύτερες αποδοχές. Η μείωση φορολογίας, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση εισφορών και γενικότερα ένα κλίμα οικονομικής ανάκαμψης είναι μέτρα που έχουμε ήδη λάβει. Ειδικότερα, όμως και για την ανάσχεση του brain drain έχουν νομοθετηθεί μέτρα, όπως η μειωμένη φορολογία και τα κίνητρα που παρέχονται σε Έλληνες που επαναπατρίζονται, ενώ τον ίδιο σκοπό υπηρετούν και σημαντικές επενδύσεις που γίνονται στην χώρα μας. Μια πολύ σημαντική εξέλιξη θα είναι κι αυτή που συνδέεται με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, μια εξέλιξη που εμπεδώνει την αίσθηση σταθερότητες αλλά κυρίως προοπτικής για τη χώρα. Σημαντικά επίσης είναι και τα μέτρα που έχουν ληφθεί αλλά θα ληφθούν για την εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής μέσα από το ταμείο ανάκαμψης και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Όπως και οι πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της θέσης της γυναίκας στην αγορά εργασίας και στις θέσεις ευθύνης. Δεν εστιάζουμε σε μικρή αλλαγή, αλλά φιλοδοξούμε να αλλάξουμε τον παραγωγικό ιστό και την οικονομία της χώρας. Και έχουμε ανάγκη τις νέες και τους νέους της χώρας μας για να συμβάλλουν ουσιαστικά στο όραμα για την νέα Ελλάδα.

Δεν ξέρω αν έχετε γνώση ή στοιχεία, αλλά φαίνεται ότι έχουν αυξηθεί τα περιστατικά βίας με πρωταγωνιστές νέους και σε πολλές περιπτώσεις ανήλικους. Το υπουργείο έχει την αρμοδιότητα για την άσκηση δράσεων σχετικών με αυτό το τεράστιο πρόβλημα; Που συνδέεται να πούμε με την οπαδική βία, αλλά και τη βία της ακροδεξιάς.

Οφείλουμε να κλείσουμε την πόρτα στον φόβο και τη βία. Έχουμε χρέος όλοι μαζί να υψώσουμε ένα τοίχος σε κάθε συμπεριφορά που απομονώνει, πληγώνει και τραυματίζει παιδιά. Πρέπει να σας πω ότι πρόκειται για ιδιαίτερα ευαίσθητα θέματα που αφορούν νέα παιδιά και στόχος µας δεν είναι να σχολιάζουμε κάθε φορά το κάθε περιστατικό -θα ήταν και ανεύθυνο, αλλά να εξετάσουμε µε προσοχή το φαινόμενο και να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπισή του. Και κυρίως να δημιουργήσουμε τους μηχανισμούς άμυνας και πρόληψης σε αυτά τα φαινόμενα. Επειδή βλέπουμε ότι είναι δυστυχώς αυξανόμενα τα περιστατικά βίας και προς τα παιδιά αλλά και ανάμεσα στα παιδιά, θα συσταθεί διακυβερνητική επιτροπή μέσα στο 2023. Μια επιτροπή που θα αξιολογήσει όλες τις πτυχές και θα εκθέσει το πόρισμά της σε δημόσια διαβούλευση. Είναι ένα ζήτημα με σημαντικές κοινωνικές διαστάσεις και οφείλουμε να προστατέψουμε τα παιδιά μας.

Σχετικά Άρθρα