Γεραπετρίτης – Φιντάν: Ικανοποίηση στην Αθήνα με προσδοκίες για νέα εποχή στα ελληνοτουρκικά – Τι αλλάζει στις συζητήσεις για τα ΜΟΕ
Nέα εποχή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις φαίνεται πως ξεκινάει μετά τη χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον τούρκο ομόλογο του. Ο Γ. Γεραπετρίτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το κλίμα συνεργασίας που μόλις μέσα σε λίγους μήνες από την ορκωμοσία των δύο κυβερνήσεων, οι δύο χώρες έχουν καταφέρει να οικοδομήσουν.
“Ένα κλίμα που” όπως δήλωσε “βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση και τον σεβασμό, που κρατά ανοιχτό έναν απευθείας δίαυλο επικοινωνίας, που επιτρέπει την αποκλιμάκωση κρίσεων και τη θέση γερών βάσεων για τις συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα μεταξύ μας”, επισημαίνοντας: “η ελληνική κυβέρνηση, θα διαπνέεται από ειλικρίνεια στις συζητήσεις με την τουρκική κυβέρνηση και από σεβασμό προς τους δύο λαούς. Το ίδιο πιστεύω ότι θα συμβεί και από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης. Να χτίσουμε πάνω σε αυτά που μας ενώνουν και να κατανοήσουμε καλύτερα αυτά που μας χωρίζουν, με όραμα την ασφάλεια και την ευημερία των δύο λαών, αλλά και των μελλοντικών γενεών”.
Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να ακολουθήσουν ένα “οδικό χάρτη” που θα περιλαμβάνει τρεις σταθμούς:
- ο πολιτικός διάλογος, ο οποίος θα εκκινήσει με ευθύνη, από ελληνικής πλευράς, της Υφυπουργού Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου.
- η εφαρμογή και ενίσχυση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θα εκκινήσει το αμέσως προσεχές διάστημα.
- η προώθηση της θετικής ατζέντας, υπό τον Υφυπουργό, κ. Κώστα Φραγκογιάννη, σε συνεργασία που θα αφορά τομείς, όπως ο τουρισμός, οι επενδύσεις, η γεωργία, το εμπόριο, η ναυτιλία, η κλιματική κρίση.
Οι σχέσεις των δύο χωρών θέλουμε να εξελιχθούν επί τη βάσει των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, όπως και της διατήρησης της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και της φιλικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών.
- “Η εμπειρία των τελευταίων ετών κατέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι οι εξωγενείς κρίσεις καθίστανται κανονικότητα, παρά εξαίρεση. Τούτο αναδεικνύει έτι περαιτέρω την αξία της συνεννόησης και της συνεργασίας. Η αντιμετώπιση της πανδημίας, των φυσικών καταστροφών, της ενεργειακής κρίσης και της επισιτιστικής ανασφάλειας αποτελούν λίγα μόνον, αλλά σημαντικά παραδείγματα πεδίων, στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε για το κοινό καλό” πρόσθεσε.
Επόμενος κομβικός σταθμός για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η νέα συνάντηση που θα έχουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγιπ Ερντογαν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στις 18 Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια προγραμματίζεται η διοργάνωση – μετά από 7 χρόνια-, του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας , με τη συμμετοχή των εκατέρωθεν αρμόδιων σε τομείς διμερούς συνεργασίας Υπουργών.
Τι αλλάζει στα ΜΟΕ
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στη συνάντηση Γεραπετρίτη–Φιντάν αποφασίστηκε αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής των συνομιλιών στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με αυτή στις συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών, θα είναι επικεφαλής έμπειρος υψηλόβαθμος διπλωμάτης και όχι εκπρόσωπος αξιωματικός.
- Μέχρι σήμερα τα λέγόμενα ΜΟΕ διεξάγονταν μεταξύ στρατιωτικών με αφορμή την ελληνοτουρκική κρίση του Μαρτίου του 1987. Από τότε, οι συνομιλίες περιελάμβαναν θέματα που αφορούσαν τις στρατιωτικές δραστηριότητες στο Αιγαίο, τον σχεδιασμό ασκήσεων, τις κινήσεις των πλοίων και των αεροσκαφών με στόχο να μην προκαλούνται θέρμα επεισόδια.
Επίσης, οι δυο πλευρές, σύμφωνα με το σχετικό μνημόνιο, θα ενημέρωναν κατ’ αρχήν η μία την άλλη πλευρά μέσω διπλωματικών διαύλων, προτού προβούν σε επίσημες δηλώσεις. Τώρα, στη νέα εποχή πλέον των ελληνοτουρκικών σχέσεων τον πρώτο λόγο θα έχει η διπλωματία ενώ στις συνομιλίες θα παρευρίσκονται και στρατιωτικοί.
Η εξέλιξη αυτή ασφαλώς σηματοδοτεί τη βούληση οι ελληνοτουρκικός διάλογος να γίνεται αποκλειστικά και μόνο στο τραπέζι και όχι στο πεδίο με την ελπίδα να διατηρηθεί το ήπιο momentum χωρίς παραβιάσεις και παρενοχλήσεις επί του πεδίου.