Αχτσιόγλου, Κασσελάκης και η δύσκολη επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ…

Αχτσιόγλου, Κασσελάκης και η δύσκολη επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ…

Ευτυχώς τα μέλη και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν είναι (ακριβώς) η αρένα των social media. Διότι εάν ήταν αυτό, τότε δύσκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς πώς θα εδραιωθεί η ενότητα μετά την εκλογή νέας ηγεσίας, όποιο κι αν είναι τελικά το αποτέλεσμα.

Όμως, η τοξικότητα στην αντιπαράθεση των “στρατών” -και για να είμαστε δίκαιοι και ακριβείς οι δηλητηριώδεις επιθέσεις κυρίως της μιας πλευράς– προοιωνίζεται μία πολύ δύσκολη επόμενη μέρα που ίσως δεν πρέπει να αφήνει απαθείς τους ψυχραιμότερους και εμπειρότερους.

Η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη είναι αλήθεια πως άλλαξε άρδην το τοπίο ενόψει της εκλογής. Έτι δε περαιτέρω οι προβλέψεις (ακόμα και των στοιχηματικών εταιρειών…) ότι αυτή θα κριθεί μεταξύ του εξ Αμερικής υποψηφίου και της Έφης Αχτσιόγλου που θεωρούνταν και παραμένει φαβορί.

Η τελευταία δέχθηκε σχεδόν εξ αρχής τις αιχμές του Παύλου Πολάκη (περί …πασαρέλας και σχέσεων με την διαπλοκή), χωρίς να βρει σαφή υποστήριξη και εκδήλωση αλληλεγγύης από τους συνυποψηφίους της. Μόνο τα τυπικά…

Το σήριαλ συνεχίστηκε και μάλλον εντάθηκε μετά την πέμπτη υποψηφιότητα. Αίφνης, τα social media γέμισαν φανατικούς υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη που “στολίζουν” καθημερινά την Έφη Αχτσιόγλου με το γνωστό μοτίβο ότι την προωθούν τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, τα οποία, παράλληλα, όπως λέγεται, επιχειρούν να αποδομήσουν και να απαξιώσουν την υποψηφιότητα του πρώτου. Το γεγονός ότι ο Παύλος Πολάκης έχει εκδηλώσει περίτρανα την υποστήριξή του σε αυτόν είναι κάτι που πιθανώς να σχετίζεται με τα παραπάνω –αν και δεν αποτελεί δική του ευθύνη-, καθώς οι σοσιαλμιντιακοί λογαριασμοί που εκτοξεύουν τις επιθέσεις είναι “φαν” του Σφακιανού πρώην υπουργού.

Όλα αυτά θα ήταν ασήμαντα και εν τινί τρόπω “συμβατά” με μία κρίσιμη εσωκομματική εκλογή που διαθέτει εκ των πραγμάτων και υπαρξιακά και ταυτοτικά χαρακτηριστικά, όμως δημιουργούν την αίσθηση πως δεν θα χωρέσουν εύκολα όλοι στο ίδιο κόμμα την επόμενη μέρα. Ο Στέφανος Κασσελάκης αφήνει να εννοηθεί πως θα κερδίσει τη μάχη (συνεργάτες του μιλούν για τελικό σκορ 65-35%), από την άλλη δηλώνει πως ακόμα κι αν χάσει θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος, μάλιστα, έκανε αναφορά περί διαρχίας, μάλλον για να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις ότι δεν είναι βουλευτής, άρα ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι απών από την κοινοβουλευτική σύγκρουση με τον Κυριάκο Μητσοτάκητον οποίο, κατά τα λοιπά, δηλώνει ότι θα νικήσει.

Κάτι τέτοιο (διαρχία), φυσικά, για τους μη αφελείς, είναι πρακτικά απίθανο, κι αν, από την άλλη, ήταν πιθανό, θα συνιστούσε συνταγή αποτυχίας και εδραίωση της εσωκομματικής βαβέλ που συχνά υπήρχε ακόμα και παρόντος του Αλέξη Τσίπρα.

Ο σοσιλμιντιακός “στρατός”, λοιπόν, που ανακάλυψε στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη τον αντι-Μητσοτάκη “σταρ”, κατηγορεί την Αχτσιόγλου ως διαπλεκόμενη (και άλλα πολλά), μετατρέπει δε σε επιχειρήματα τις όποιες θετικές αναφορές σε αυτήν από μετριοπαθείς ή φιλοκυβερνητικούς αρθρογράφους και την κριτική που δέχεται ο “δικός τους” υποψήφιος. Είναι, επίσης, αλήθεια πως ο τελευταίος έχει αναπτύξει δυναμική, η συγκέντρωση στην Πάτρα ήταν αρκούντως εντυπωσιακή και, όπως έχει ειπωθεί, έδωσε ενδιαφέρον και λάμψη σε μία μάλλον ξέπνοη μέχρι πρόσφατα εσωκομματική εκλογή. Πολλά -αν όχι όλα- θα κριθούν από το πόσοι θα προσέλθουν να ψηφίσουν και σε ποιά ηλικιακή αναλογία.

Οι “πλατφόρμες” των υποψηφίων έχουν μάλλον αγνοηθεί από τους δυνητικούς ψηφοφόρους, ακόμα χειρότερα δε οι περισσότεροι βρίσκουν ελκυστικές ιδέες που είναι πολύ δύσκολα εφαρμόσιμες, και μη ελκυστικές άλλες που λαμβάνουν υπόψη τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες της χώρας. Το νεκροταφείο των διασήμων δε είναι γεμάτο από αιθεροβάμονες και ρομαντικούς που ήθελαν να τα αλλάξουν όλα και δεν κατόρθωσαν, τελικά να αλλάξουν τίποτε…

Η πιο πρόσφατη επίθεση που δέχεται η Έφη Αχτσιόγλου αφορά όσα είπε στο Mega για την πιθανή ανάγκη επιβολής κανόνων –άρα και κυρώσεων– σε πρόσωπα που δεν θα τηρούν στο μέλλον και υπό την δική της ηγεσία τις αποφάσεις της πλειοψηφίας και την ενιαία γραμμή. Κάποιοι άλλοι την αποκαλούν “Σημίτη της Αριστεράς”…

Το εντυπωσιακό είναι πως η μομφή απευθύνεται και από πρόσωπα που ζητούσαν από τον Αλέξη Τσίπρα να είναι λιγότερο επιεικής με τους εσωκομματικούς “μπαχαλάκηδες” που πρόσφεραν τροφή στα αντίπαλα μίντια…

Είναι, από την άλλη, αλήθεια πως η κριτική, ακόμα και οι επιθέσεις, που δέχεται ο Στέφανος Κασσελάκης από κυβερνητικά στελέχη (π.χ Άδωνις Γεωργιάδης) και φιλοκυβερνητικά μίντια, δημιουργούν την αίσθηση πως η Ν.Δ προτιμά την Αχτσιόγλου. Είναι μάλλον αφελές. Δεν θυμούνται, βεβαίως, πως παρομοίως είχε υποτιμηθεί, το 2016, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, ή πριν το 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου από το επιτελείο του Κώστα Καραμανλή.

Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, και χωρίς να υποτιμούνται οι “βουβές” και υπόγειες κινήσεις ενός εκλεκτορικού σώματος το εύρος και την σύνθεση του οποίου ουδείς γνωρίζει, το δίδυμο που θα συγκρουστεί είναι αυτό των Έφη Αχτσιόγλου και Στέφανου Κασσελάκη. Με την πρώτη φαβορί και τον δεύτερο δυναμικό διεκδικητή. Και τους Νίκο Παππά (ο οποίος δέχθηκε πλήγμα από την υποψηφιότητα Κασσελάκη που υποστηρίχθηκε από τον πολιτικό του φίλο Πολάκη) και Ευκλείδη Τσακαλώτο να διαδραματίζουν ρόλο εάν υπάρξει δεύτερος γύρος.

Η ανατροπή δεν θα αποτελέσει εκπληξη, όμως προκύπτουν κάποιες ανδιαφέρουσες πτυχές:

-Στην περίπτωση που νικήσει η Αχτσιόγλου και ο Κασσελάκης συγκεντρώσει ένα σημαντικό ποσοστό, θα προσπαθήσει να επιβάλλει ποσόστωση στην ηγεσία και, κυρίως, στην εκφορά λόγου και στην στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ; Και αυτή η ποσόστωση θα περιλαμβάνει και τους γνωστούς υποστηρικτές του που κατά το παρελθόν δημιουργούσαν – είτε λόγω κομματικού πατριωτισμού, έκρηξης αυθεντικότητας κλπ- προβλήματα ακόμα και στον Αλέξη Τσίπρα; Στην περίπτωση αυτή πόσο εύκολη θα είναι η συνύπαρξη και πόσο πραγματικά ενιαία θα είναι η έκφραση του ΣΥΡΙΖΑ;

-Στην περίπτωση που κάνει την έκπληξη και νικήσει ο Κασσελάκης έως που θα φτάσει η ανατροπή; Πώς θα συνυπάρξουν μαζί του όσοι τον έχουν κατηγορήσει (Φίλης, Βούτσης, Κούλογλου και άλλοι), αλλά και το μπλοκ Αχτσιόγλου; Τα σύννεφα της διάσπασης -με ληξιαρχική πράξη ή όχι- θα πυκνώσουν. Άλλοι, ωστόσο, υποστηρίζουν πως ακόμα κι έτσι ο εξ Αμερικής υποψήφιος θα αποκτήσει δυναμική ανατροπής του στερεοτύπου ΣΥΡΙΖΑ και ουσιαστικά θα ιδρύσει ένα νέο κόμμα μέσα στο κόμμα.

-Οι ευρωεκλογές θα είναι ο κρίσιμος σταθμός και στην πρώτη και στην δεύτερη περίπτωση, ως εκ τούτου, όπως έχουμε ξαναγράψει και πριν την υποψηφιότητα Κασσελάκη-, όλα μετακινούνται προς το καλοκαίρι του 2024.

-Ο Αλέξης Τσίπρας θα τοποθετηθεί και πώς μετά την εκλογή νέας ηγεσίας; Θα είναι παρών ή απών-παρών. Πάντως, σύμφωνα με συνομιλητές του, δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με κάποια απ΄ όσα συμβαίνουν σε αυτή την εσωκομματική εκλογή, αλλά δεν θα πει λέξη. Μέχρι να πει…

Σχετικά Άρθρα