ΣΥΡΙΖΑ/Παρασκήνιο: Σενάρια διαρχίας Αχτσιόγλου Κασσελάκη – Πώς ο πέμπτος υποψήφιος έδωσε πνοή στη διαδικασία και το μεγάλο μειονέκτημα
Η εμφάνιση με τη γραβάτα στο Συνέδριο των 2.000 μελών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα μήνυμα τεχνοκρατισμού και αλλαγής σελίδας στη μετά Τσίπρα εποχή. Τώρα ο Στέφανος Κασσελάκης αναμετράται με τον εαυτό του για να τερματίσει την κούρσα μπροστά στο μεγάλο αγκάθι ότι δεν είναι στη Βουλή. Η τελική ευθεία έχει πολλές παγίδες για κάθε υποψήφιο και για το Στέφανο Κασσελάκη ίσως οι κίνδυνοι να είναι μεγαλύτεροι.
Ο ίδιος πάντως μέχρι τώρα για τις δέκα σχεδόν ημέρες που τρέχει την υποψηφιότητά του έχει κερδίσει την αναγνώριση ότι είναι το πρόσωπο που έδωσε πνοή σε μια σχεδόν πεθαμένη διαδικασία την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι τέσσερις διεκδικητές δεν είχαν καταφέρει να μετατρέψουν σε πολιτικό γεγονός.
- Ωστόσο με τον ίδιο να ανεβάζει τις μετοχές του και τα προγνωστικά να τον φέρνουν ολοένα και σε καλύτερη θέση στην κούρσα το ζήτημα το δεδομένο ότι δεν είναι βουλευτής παραμένει το μεγάλο μειονέκτημά του.
Ο ίδιος πάντως δεν θα είχε πρόβλημα με μια διαρχία στο κόμμα και όπως προκύπτει από τις συζητήσεις που κάνει στο περιθώριο ης κούρσας διαδοχής δε θα είχε πρόβλημα να ήταν η Έφη Αχτσιόγλου πρόεδρος της ΚΟ αν εκείνος κόψει πρώτος το νήμα στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ και εκλεγεί πρόεδρος.
- Όσο η πρόεδρος θα συγκρούεται με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή εκείνος όπως δηλώνει θα είναι στην κοινωνία και θα δίνει τη δική του μάχη απέναντι στην κυβέρνηση. Στο πρώτο στάδιο της υποψηφιότητάς του και με τον Παύλο Πολάκη να είναι ο βασικός υποστηρικτής του κ. Κασσελάκη αρκετοί ήταν εκείνοι που δεν θα είχαν πρόβλημα να δουν ακόμη και τον αφύ Σφακιανό πρόεδρο της ΚΟ.
Με τις πιθανότητες να αυξάνονται για την επιτυχία της υποψηφιότητάς του επανέρχονται στο μυαλό πολλών και τα σενάρια που είχαν διακινηθεί έντονα για την έδρα του καθηγητή Όθωνα Ηλιόπουλου που έχει τοποθετηθεί από τον πρώην πρόεδρο πρώτος με το ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ως εκπρόσωπος των αποδήμων.
Η συζήτηση πριν τρεις μήνες γινόταν για την περίπτωση εισόδου στη Βουλή της πόπης Τσαπανίδου. Η πρώην εκπροσώπου Τύπου του κόμματος δεν εξελέγη καθώς το 17% των εθνικών εκλογών στέρησε και την τέταρτη εκλόγιμη θέση του επικρατείας, αλλά ούτως ή άλλως δεν θα έπαιρνε εκείνη τη θέση τελικά.
Το ίδιο σενάριο επανέρχεται σήμερα πιο στέρεο καθώς ο κ. Κασσελάκης από την 9η θέση είναι ο πρώτος επιλαχών ως εκπρόσωπος των αποδήμων στην περίπτωση που ο καθηγητής από Χάρβαρντ παραιτηθεί από την έδρα του.
Πιο κοντά με την Έφη και τον Νίκο
Σε κάθε περίπτωση και έχοντας το βλέμμα στο δεύτερο γύρο και τις μετεκλογικές εξελίξεις ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται ότι νιώθει πιο κοντά με την Έφη Αχτσιόγλου για την οποία όπως λέει σε συνομιλητές του έχει σεβασμό και βρίσκει κοινά σημεία πολιτικά. Ακόμη πιο κοντά βρίσκεται πολιτικά με τον Νίκο Παππά.
- Με τον πρώην υπουργό οικονομικών και επικεφαλής της Ομπρέλας δε φαίνεται για την ώρα να έχει αναπτυχθεί κάποια σχέση ενώ με τον Στέφανο Τζουμάκα μετά και τις προσβλητικές αναφορές στο πρόσωπό του δεν φαίνεται να υπάρχει περίπτωση γεφύρωσης της απόστασης που τους χωρίζει.
Ο ίδιος πάντως και οι συνεργάτες του έχοντας αναπτύξει μια στρατηγική ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ και επιστροφής στην κυβερνησιμότητα με την υποψηφιότητά του να είναι εκείνη που μπορεί να ανατρέψει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το επιχείρημα του 41%, θα επιμείνει στο δρόμο της ανάταξης του ηθικού των ψηφοφόρων του κόμματος και επαναπροσέγγισής τους.
- Μέχρι και πριν την είσοδό του στην κούρσα διαδοχής οι εκτιμήσεις αναλυτών και δημοσκόπων για τις επόμενες δημοσκοπήσεις μετά την εκλογή νέου προέδρου ήταν αποκαρδιωτικές για την αξιωματική αντιπολίτευση προβλέποντας πτώση του ΣΥΡΙΖΑ από το ποσοστό των εθνικών εκλογών και άνοιγμα της ψαλίδας από τη ΝΔ.
Σε αυτό το κλίμα είναι τώρα που οι υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη στο περιθώριο της κούρσας της διαδοχής επαναφέρουν το ζήτημα των πρώτων μετρήσεων του Οκτωβρίου. Επενδύοντας στον αέρα νίκης που επιχειρείται να καλλιεργηθεί γύρω από το πρόσωπό του πολλοί είναι εκείνοι που απευθυνόμενοι στο κομματικό ακροατήριο δεν αποφεύγουν προβλέψεις όπως η διαφορά να κλείσει στο 25-30 από τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη.