Υποψήφιοι ΣΥΡΙΖΑ: Κωδικοποίηση ομιλιών – Πολιτική κατεύθυνση, διαφορές, στόχοι – Τι θα κρίνει το αποτέλεσμα της κάλπης
Μετά το χθεσινό συνέδριο όπου εγκρίθηκαν οι 5 υποψηφιότητες και εκτέθηκαν οι απόψεις των διεκδικητών τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο καλούνται στην κάλπη για να ψηφίσουν για νέο πρόεδρο και τα αποτελέσματα θα δείξουν αν θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος.
Συνοπτικά στις ομιλίες τους οι 5 υποψήφιοι διάδοχοι του Αλέξη Τσίπρα, εξέθεσαν το σχέδιο τους για την επόμενη μέρα.
–Εφη Αχτσιόγλου: Προσωπικοί τόνοι στην ομιλία της και αιχμές: «καμία έκρηξη τοξικής αρρενωπότητας καμία μα καμία θλιβερή προσπάθεια να με παρουσιάσουν ως τάχα κέντρο διαπλοκής ΜΜΕ που δυστυχώς έχουν διασυνδέσεις και μέσα στο κόμμα μας δεν με έκανε να σκεφτώ ξανά την απόφασή μου».
Μίλησε για προοδευτική, δημοκρατική, αριστερή εναλλακτική λύση για τη χώρα. Για κόμμα δομών και για κόμμα μελών αλλά όχι στελεχών. Βάζει ως πρώτο στόχο τις ευρωεκλογές.
–Νίκος Παππάς: Αναφέρθηκε και αυτό στη στη διαπλοκή λέγοντας ότι «στην προσωπική μου διαδικασία δεν ένιωσα ποτέ την περνάω μόνος μου».
Μίλησε για μία παράταξη που θα εκφράζει τις δυνάμεις από την Αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο και για κόμμα μελών. Εξέφρασε την την αναγκαιότητα να μπει φρένο στη διακυβέρνηση Μητσοτάκη αύριο.
–Ευκλείδης Τσακαλώτος: Σχολίασε (προφανώς υποννοώντας τον Κασσελάκη) «ότι εγώ δεν λέω ότι θα έχω αδιαμεσολάβητη σχέση με το λαό, αλλά θα λογοδοτώ, στο Συνέδριο, στην Κεντρική Επιτροπή και στο κόμμα μου».
Με σταθερά την Αριστερά μίλησε για συλλογική ηγεσία και ο νέος Πρόεδρος να είναι πρώτος μεταξύ ίσων. Στόχος το 2026, χωρίς όμως να προσδιορίζει την κυβερνώσα αριστερά ως αυτοσκοπό του ΣΥΡΙΖΑ.
–Στέφανος Κασσελάκης: Με την πιο σύντομη ομιλία έκανε λόγο για σύγχρονη αριστερά με τον ΣΥΡΙΖΑ να πρέπει να εκφράσει το Ελληνικό όνειρο και να λογοδοτεί στους ψηφοφόρους του.
-Στέφανος Τζουμάκας: Υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κόμμα πολιτικό, ούτε καν λαϊκό αλλά κόμμα μηχανισμών και ζητάει να γίνει μία πολιτική δύναμη μαχόμενων ανθρώπων.
Η απήχηση και η προτίμηση των μελών έγινε ως ένα βαθμό εμφανής ωστόσο όλα δείχνουν πως το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας θα επηρεαστεί από το βαθμό της συμμετοχής και κυρίως από το ποιοι θα αποφασίσουν να ψηφίσουν για το νέο αρχηγό. Πρέπει όμως να ληφθεί υπόψη ότι η επίδραση που έχουν οι διεκδικητές της ηγεσίας στον κομματικό κορμό είναι σε ορισμένες περιπτώσεις αναντίστοιχη της διεισδυτικότητας που διαθέτουν σε ευρύτερα κομμάτια της κοινωνίας.
Έτσι σε μεγάλο βαθμό η κατάκτηση της προεδρίας όπως επίσης και η σειρά κατάταξης των υποψηφίων θα κριθούν από το πόσες χιλιάδες από τις περίπου 150.000 μέλη θα εμφανιστούν στις κάλπες αλλά και από το κατά πόσο εκείνοι -εκτός κομματικού ΣΥΡΙΖΑ- θα θελήσουν να εκφράσουν με την εγγραφή τους ως μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ την ημέρα της ψηφοφορίας (10 Σεπτεμβρίου) την προτίμησή τους στο κ. Κασσελάκη.