Το “Barbie Botox” γίνεται viral – Τι ανησυχεί τους γιατρούς;
Όπως φαίνεται, ακόμα και μία ταινία μπορεί να δημιουργήσει νέες τάσεις στις αισθητικές παρεμβάσεις! Αυτό συνέβη με την ταινία «Barbie», που προβλήθηκε στους κινηματογράφους στις 21 Ιουλίου 2023 και σε χρόνο ρεκόρ δημιούργησε μόδα μεταξύ των γυναικών, ακόμα και ηλικίας 20 ετών, που σπεύδουν στους πλαστικούς χειρουργούς ζητώντας τους ένα Barbie Botox για να μιμηθούν την εμφάνιση της πρωταγωνίστριας της ταινίας, Margot Robbie!
Τι είναι το Barbie Botox
H ταινία ανέδειξε μία λιγότερο γνωστή εφαρμογή της θεραπείας botox, καθώς το Barbie Botox είναι μία θεραπεία που δεν αφορά τη γνωστή εφαρμογή στο πρόσωπο, για να απαλύνει τις ρυτίδες έκφρασης. Εφαρμόζεται στο σώμα, και στο ύψος των ώμων, πιο συγκεκριμένα στους τραπεζοειδείς μυς, στοχεύοντας να σμιλεύσει αυτό το σημείο του σώματος, κάνοντας πιο λεπτοκαμωμένους τους ώμους και το λαιμό, θυμίζοντας την πασίγνωστη κούκλα Barbie και την πρωταγωνίστρια της ομώνυμης ταινίας.
Η διαδικασία «υποτίθεται ότι αδυνατίζει το λαιμό και κατά κάποιο τρόπο αυτό αποδόθηκε στην ηθοποιό που υποδύεται την Barbie”», δήλωσε ο πρόεδρος της Revance Therapeutics, Dustin Sjuts, σε συνέντευξή του στο Reuters.
«Δεν (επιθυμούν οι γυναίκες) να αντιμετωπίσουν τις ρυτίδες ή τη χαλάρωση του δέρματος. Επιθυμούν να μειώσουν την περιφέρεια του λαιμού τους, έναν πιο αδύνατο και περιεγραμμένο λαιμό», δήλωσε ο Scot Glasberg, εκλεγμένος πρόεδρος του Ιδρύματος Πλαστικής Χειρουργικής (Plastic Surgery Foundation), από τη Νέα Υόρκη.
Το trend έγινε viral και εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στην Ευρώπη αλλά περισσότερο, στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε λιγότερο από 5 εβδομάδες, το hashtag #BarbieBotox είχε 11,2 εκατομμύρια προβολές στο TikTok, ενώ δεκάδες influencers και μη να ποστάρουν στα social media την προσωπική τους εμπειρία από την εφαρμογή της αισθητικής επέμβασης.
Στην πραγματικότητα, η διαδικασία, γνωστή και ως “Trap Tox”, έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως από τους γιατρούς για την έγχυση βοτουλινικής τοξίνης, γνωστή ως το Botox, στους τραπεζοειδείς μυς της άνω πλάτης για τη θεραπεία της ημικρανίας και του πόνου στον ώμο.
Τι ανησυχεί τους γιατρούς
Η αύξηση της ζήτησης της συγκεκριμένης αισθητικής επέμβασης προκαλεί κάποιες ανησυχίες στους πλαστικούς χειρουργούς, που τονίζουν ότι η έγκριση τέτοιων ενέσεων για κοσμητικούς σκοπούς περιορίζεται μόνο σε διαδικασίες που αφορούν το πρόσωπο, καθιστώντας τη χρήση της ένεσης στους τραπεζοειδείς “off-label”. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ αναθέτει την ευθύνη της εφαρμογής “off-label” θεραπειών στους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι θα πρέπει να κρίνουν αν μία τέτοια διαδικασία είναι «κατάλληλη από ιατρική άποψη».
Τα 2 σημεία που προβληματίζουν τους ειδικούς
Το πρώτο ζήτημα είναι ότι, συνήθως, άτομα άνω των 40 ετών επιλέγουν τις ενέσιμες θεραπείες με βάση τη βοτουλινική τοξίνη, και οι γιατροί εκφράζουν ανησυχίες για την αύξηση της χρήσης μεταξύ των νεότερων γυναικών.
Το αλματώδης τάση στη χρήση μεταξύ νεότερων γυναικών, με συνήθως ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνει επίσης την πιθανότητα οι αισθητικές αυτές επεμβάσεις να γίνουν λιγότερο αποτελεσματικές για αυτές τις γυναίκες με την πάροδο του χρόνου, δήλωσε η Shilpi Kheterpal, δερματολόγος στην Cleveland Clinic. «Αν κάνουν μεγάλες ποσότητες Botox πολύ συχνά, μπορεί να ‘αδυνατήσει’ η επίδρασή του με την πάροδο του χρόνου, όχι μόνο του Botox, αλλά των άλλων ανάλογων προϊόντων, επειδή όλα περιέχουν κάποιο παρόμοιο μόριο», εξήγησε η Kheterpal.
Το δεύτερο ζήτημα που ανησυχεί τους γιατρούς είναι ο κίνδυνος από τη χορήγηση από άτομα που μπορεί να μην έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία, ειδικά σε κέντρα ομορφιάς ή άλλους χώρους, όπου υπάρχει ελάχιστη ιατρική επίβλεψη, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών.
«Δεν υπάρχουν κανονισμοί σχετικά με τις ιατρικές ειδικότητες που μπορούν να διευθύνουν τα κέντρα ομορφιάς, δήλωσε η Melissa Levoska, επίκουρη καθηγήτρια δερματολογίας στο Icahn School of Medicine στο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη.
«Έτσι, ένας γενικός γιατρός ή άλλης ειδικότητας μπορεί, πρακτικά, να ανοίξει έναν τέτοιο χώρο, όπου τις ενέσιμες θεραπείες εφαρμόζουν συνήθως οι βοηθοί των γιατρών και οι νοσηλευτές».
Οι ειδικοί εξηγούν ότι οι τοξίνες είναι γενικά ασφαλείς, αλλά ένας πιθανός κίνδυνος, εάν δεν εγχυθούν σωστά, θα μπορούσε να είναι ο αντίκτυπος στους γειτονικούς μυς, που μπορεί να τους αποδυναμώσει για μήνες.
Προτεραιότητα η ασφάλεια των ασθενών
Το patient safety είναι ένα παγκόσμια σημαντικό ζήτημα για τον τομέα της Πλαστικής και Αισθητικής Χειρουργικής, το οποίο συζητήθηκε, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου ISAPS Olympiad Athens 2023, που λαμβάνει χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, από τις 31 Αυγούστου και ολοκληρώνεται σήμερα 2 Σεπτεμβρίου. Τα αποτυχημένα αποτελέσματα αισθητικών επεμβάσεων που έρχονται στο φως της δημοσιότητας αλλά και οι αμφιβόλου αισθητικής παρεμβάσεις σχολιάστηκαν από την πρόεδρο και τους συμπροέδρους του συνεδρίου, σε συνέντευξη με τους συντάκτες του ιατρικού ρεπορτάζ. Οι ειδικοί τόνισαν ότι οι πλαστικοί χειρουργοί έχουν ηθικό χρέος να μην προβαίνουν σε αισθητικές πράξεις εκεί όπου δεν υπάρχει ένδειξη για ανάλογη αισθητική παρέμβαση.
Μιλώντας για την αποστολή του Συνεδρίου και της ISAPS γύρω από την ασφάλεια των ασθενών, η Dr. Lina Triana, Πρόεδρος της ISAPS επεσήμανε: «Ως χειρουργοί της ISAPS, εργαζόμαστε για να εμπνεύσουμε και να καλλιεργήσουμε την αριστεία στην αισθητική αγωγή παγκοσμίως (Aesthetic Education Worldwide®) για την ασφάλεια των ασθενών μας σε περιόδους που ιατρικές διαδικασίες στο εξωτερικό γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς και οι οδηγίες κανονισμών και ασφάλειας διαφέρουν σημαντικά από μέρος σε μέρος». Μάλιστα, μιλώντας στο libre, υπογράμμισε την ηθική και την ευσυνειδησία κάθε ιατρικού λειτουργού ως σημαντικούς παράγοντες κατά την εκτέλεση του λειτουργήματός τους. «Είναι σημαντικό να μην γίνονται αισθητικές παρεμβάσεις όταν δεν υπάρχει ένδειξη αλλά και να μην γίνονται υπερβολές στις παρεμβάσεις μας, μόνο και μόνο επειδή το ζητούν οι ασθενείς», είπε η Dr. Lina Triana.
Σχετικά με αυτό το σημαντικό θέμα, ο Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της ISAPS, Συμπρόεδρος του Παγκόσμιου Συνεδρίου ISAPS Olympiad Athens 2023, Πλαστικός Χειρουργός Δρ. Παρασκευάς Κοντοές, σχολίασε μιλώντας στο libre: «Είναι σημαντικό ο ασθενής, πριν κάνει οποιαδήποτε αισθητική επέμβαση, να κάνει την έρευνά του και να επιλέγει για να εμπιστευθεί έναν πιστοποιημένο, που σημαίνει κατάλληλα εκπαιδευμένο, πλαστικό χειρουργό, που θα γνωρίζει και θα εφαρμόζει τις πιο εξελιγμένες τεχνικές. Το ιατρείο που θα γίνεται η όποια ιατρική πράξη πρέπει να είναι επίσης πιστοποιημένο. Σημαντικό, επίσης, είναι να υπάρχει ένδειξη για να γίνει η οποιαδήποτε αισθητική επέμβαση στον ασθενή. Προσωπικά, δεν έχω πρόβλημα ακόμα και να αδειάσει το ιατρείο μου, προκειμένου να μην εφαρμόσω οποιαδήποτε αισθητική παρέμβαση αποτελεί υπερβολή, μόνο και μόνο επειδή οι ασθενείς μου θέλουν να ακολουθήσουν κάποια ‘μόδα’, που δεν συνάδει με την ‘αντικειμενική ομορφιά’, όπως μας διδάσκει ο Αριστοτέλης και την αρμονική εικόνα προσώπου και σώματος».