Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Οι ομιλίες των 5 διεκδικητών – Εγκρίθηκαν οι υποψηφιότητες
Οι εργασίες στο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, ξεκίνησαν με την ομόφωνη έγκριση των πέντε υποψηφιοτήτων. Οι υποψηφιότητες των Έφης Αχτσιόγλου, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Στέφανου Τζουμάκα, Νίκου Παππά και Στέφανου Κασσελάκη εγκρίθηκαν ως ενιαία πρόταση. Τα σημεία-κλειδιά των ομιλιτών. Απών από τη διαδικασία ο Αλέξης Τσίπρας.
Ολοκληρώθηκαν, το απόγευμα του Σαββάτου, οι εργασίες του ολοήμερου Διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που έβαλαν στην τελική ευθεία τις διαδικασίες για την εκλογή νέας ηγεσίας.
Η προσέλευση του κόσμου στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού ήταν αθρόα και οι εργασίες έγιναν σε ήπιους τόνους. Το ολοήμερο συνέδριο ξεκίνησε με την ομόφωνη έγκριση των πέντε υποψηφιοτήτων (Έφης Αχτσιόγλου, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Νίκου Παππά, Στέφανου Τζουμάκα και Στέφανου Κασσελάκη) για τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Οι υποψηφιότητες εγκρίθηκαν ως ενιαία πρόταση.
Επιπλέον, εγκρίθηκε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή που θα αναλάβει την εκλογική διαδικασία για την προεδρία του κόμματος.
Υπενθυμίζεται πως τα μέλη του κόμματος θα προσέλθουν στις 10 Σεπτεμβρίου στις κάλπες προκειμένου να ψηφίσουν για τη νέα ηγεσία. Δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι και όσες είναι ήδη μέλη αλλά και όσοι πολίτες γίνουν μέλη του κόμματος την ημέρα της εκλογικής διαδικασίας.
Στα αξιοσημείωτα των εργασιών το χειροκρότημα στον απερχόμενο πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τηρεί αυστηρή στάση ουδετερότητας μέχρι την ανάδειξη του νέου προέδρου και στο πλαίσιο αυτό προτίμησε την απουσία.
Αχτσιόγλου: Σημαίνουμε συναγερμό και θα είμαστε παντού – Τέσσερις τομές που χρειάζεται η Ελλάδα
Με εμφανή συγκίνηση αλλά και με αναλυτικές προτάσεις η Έφη Αχτσιόγλου έδωσε ένα πολύ δυναμικό και ηγετικό “παρών” στο διαρκές συνέδριο.
“Θυμήθηκα την πρώτη φορά που μίλησα δημόσια σε κομματική διαδικασία το 2007 στη Θεσσαλονίκη των φοιτητικών χρόνων όταν δίναμε τη μάχη για το άρθρο 16” άρχισε την ομιλία της για να συνεχίσει:
“Εγκαινιάσαμε μία συγκλονιστική πορεία που οδήγησε στην κυβέρνηση της Αριστεράς του 2015. Θα έχει για πάντα την σφραγίδα του Αλέξη Τσίπρα. Το σύστημα θορυβήθηκε και από εκείνη την ημέρα έχουν ένα στόχο. Να μην μας επιτρέψουν να βρεθούμε ξανά στην κυβέρνηση. Εχουν κάνει τα πάντα γι’ αυτό.
Μην περιμένετε να μετανιώσουμε για όσα πετύχαμε, γιατί είμαστε υπερήφανοι. Υπήρξε μία μεγάλη νίκη, η απελευθέρωση της χώρας από τα μνημόνια και η ανάκτηση της πολιτικής κυριαρχίας. Θέλουμε να εκφράσουμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους νέους, τους μικρούς επιχειρηματίας. Δεν θέλουμε να εκφράσουμε την ολιγαρχία. Οχι, δεν είμαστε με όλους. Εχουμε την υποχρέωση να εμπνεύσουμε και να σχεδιάσουμε μία νέα εποχή για τη χώρα. Συλλογικά, μαζί”.
Τόνισε επίσης: “Η ψήφος στη δεξιά, είναι ψήφος ανοχής. Ακόμα και έτσι όμως δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας. Στη Βουλή υπάρχει η ανανεωμένη άκρα δεξιά.
Η Έφη Αχτσιόγλου άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη: “Πυρκαγιές από άκρη σε άκρη καίνε την Ελλάδα. Ανθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Συντελείται η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή, χάθηκε το δάσος της Δαδιάς. Το κράτος είναι απών και νομιμοποιεί τον εκφασισμό της κοινωνίας. Το πρώτο καλοκαίρι που πολλοί Ελληνες και Ελληνίδες δεν κατάφεραν να κάνουν διακοπές. Είναι η δυστοπία του κ. Μητσοτάκη.
Εν συνεχεία, δε, κατέθεσε αναλυτικά την πρότασή της: “Καταθέτω την πρόταση για τέσσερα στρατηγικά πεδία στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πρωταγωνιστήσει. Προτάσσουμε τα στρατηγικά αιτήματα και προτείνουμε λύσεις κατανοητές.
Παππάς: Οι πολιτικές μας πλήγωσαν τη μεσαία τάξη – Είμαστε πατριωτική πολιτική δύναμη
Προφίλ πολιτικής ευρύτητας αλλά και προοδευτικού πατριωτισμού επιχείρησε να δώσει με την ομιλία του ο Νίκος Παππάς.
Ο υποψήφιος πρόεδρος και πρώην Υπουργός τόνισε αρχικά ότι “έχουμε ιστορικές ευθύνες, γιατί αρχίζει μία νέα εποχή. Πρέπει να εντοπίσουμε τα λάθη μας και ανατρέψουμε το αρνητικό αποτέλεσμα.
Η διαδικασία αυτή να γίνει με το βλέμμα στην κοινωνία. Ο προοδευτικός κόσμος δεν περιμένει κάτι λιγότερο. Οφείλουμε να ανιχνεύσουμε το έδαφος και το συσχετισμό δύναμης”.
Εκανε μία αποτίμηση της διεθνούς και εγχώριας κατάστασης: “Εχουμε διεθνή αστάθεια, αναδυόμενες συμμαχίες, πόλεμο στην Ευρώπη, έλλειμα αυτόνομης στρατηγικής για την ήπειρό μας. Χρειαζόμαστε εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών στην Ευρώπη, για τις νέες προκλήσεις για όλες τις θέσεις που έχουμε διατυπώσει.
Εν συνεχεία, υπογράμμισε με διάθεση συλλογικής αυτοκριτικής: “Θέλω να επικεντρωθώ στο τι πρέπει να κάνουμε εμείς για να ξανακερδίσουμε. Τη φθορά δεν θα την εισπράξουμε αυτόματα. Οχι, θα ήταν τεράστιο λάθος, ώριμο φρούτο δεν υπάρχει.
Για να γίνουμε εναλλακτική, υπάρχουν σοβαρές προϋποθέσεις. Χρειαζόμαστε αξιόπιστη πολιτική πρόταση σε συνθήκες ενισχυμένης αναλογικής. Την πληρώσαμε την απλή αναλογική και έχουμε ευθύνη γι’ αυτό. Θα ήταν λάθος να επαναφέρουμε αυτό το αίτημα. Πρέπει να διασφαλίσουμε πολιτική ευρύτητα. Σήμερα πρέπει να επανεβεβαιώσουμε ότι είμαστε η αριστερή προοδευτική παράταξη, μία μεγάλη αριστερά. Μείγμα ρεαλισμού και ριζοσπατισμού.
Για τα εσωκομματικά, τέλος, επεσήμανε: “Η ενότητά μας θα διαφυλαχθεί για να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας με το λαό. Αργήσαμε να εκλέξουμε πρόεδρο από τη βάση, αργήσαμε να κάνουμε και άλλα πράγματα. Δεν αξιοποιήσαμε τη δυνατότητα για μετασχηματισμό. Δεν εκμεταλλευτήκαμε με επάρκεια τα νέα μέλη μας, δεν κάναμε τον κόσμο συμμέτοχο. Οι τάσεις λειτουργούσαν χωρίς κανόνες.
Κασσελάκης: Αν θέλετε να επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ στην αριστερή καθαρότητα, δεν είμαι η κατάλληλη υποψηφιότητα
Την πρώτη του εσωκομματική εμφάνιση στο διαρκές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης, ξεπερνώντας την αρχική του αμηχανία.
Αρχισε με μία αναφορά στην Έφη Αχτσιόγλου: “Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Έφη για την αναφορά της στην ομιλία μου. Θα καταλάβουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι ότι είμαστε πολύ σκληροι για να πεθάνουν”.
Ακολούθως ξεδίπλωσε το πλαίσιο των προτάσεών του: “Θέλουμε να παλέψουμε τους μηχανισμούς των συμφερόντων και ο μόνος τρόπος γι’ αυτό είναι να το κάνουμε μέσω της Αριστεράς.
Εξήγησε, δε, τον λόγο της επιλογής του να κατέβει υποψήφιος πρόεδρος: “Κατεβαίνω για Πρόεδρος της παράταξης μας γιατί οι Ελληνίδες και Έλληνες δικαιούνται μια ευκαιρία στο δικό τους Ελληνικό Όνειρο. Το Όνειρο της ατομικής αυτοπραγμάτωσης και της κοινωνικής απελευθέρωσης – πάντα με εντιμότητα. Έχουμε απέναντί μας ένα σάπιο κράτος και ένα δεξιό παρακράτος. Έχουμε απέναντί μας μια Λερναία Ύδρα. Και όσο άλλοι χαϊδεύουν τα κεφάλια της, εμείς μπορούμε και πρέπει να κάψουμε το κτήνος. Τώρα!
Οι μηχανισμοί αυτοί, τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας, είναι απέναντί μας παντού. Έχουμε ολιγοπώλιο στο ρεύμα, ακαταδίωκτο στους τραπεζίτες, κομματικά διορισμένους διοικητές στα νοσοκομεία, ρουσφέτια στους σταθμάρχες, predator στα τηλέφωνά μας και καμένα δέντρα και ζώα στην αυλή μας.Φτάνει πια! Αυτό δεν είναι το ελληνικό όνειρο, είναι ο ελληνικός εφιάλτης“.
Αναφέρθηκε, μάλιστα, στην εσωκομματική κατάσταση: “Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχει θέμα κανόνων – έχει θέμα εσωτερικής δημοκρατίας. Και η μεγαλύτερη τομή που θα κάνω ως Πρόεδρος θα είναι η άμεση επαφή με τα μέλη μας, με τις Ομάδες Μελών, οι οποίες θα γίνουν άμεσα εργοστάσια παραγωγής πολιτικής και αναμεταδότες πολιτικής σκέψης”.
Τέλος, επιχείρησε να απαντήσει στην κριτική που του γίνεται: “Με κατηγορούν ότι είμαι στοιχείο της μεταπολιτικής, της εποχής της επικοινωνίας και ότι δεν έχω ουσία. Δυο μήνες τώρα όμως, χωρίς εμένα να διεκδικώ την προεδρία, δεν άκουσα παρά ελάχιστα για την ουσία. Η δίκη μου πολιτική ουσία λοιπόν είναι πρώτα από όλα ότι δεν έκανα καμία συμφωνία για να είμαι υποψήφιος Πρόεδρος. Με κανέναν. Δεν με υποδέχθηκαν με ανοιχτές αγκαλιές. Για εμένα επιφύλαξαν άλλη υποδοχή. Ότι είμαι πράκτορας των Αμερικάνων. Ότι είμαι φυτευτός του καπιταλισμού. Ότι είμαι εκπρόσωπος της μεταδημοκρατίας”.
Τζουμάκας: Εμπρός για την ανασύνταξη του προοδευτικού κινήματος
“Μπορώ να αναλάβω την ευθύνη. Σε κοινή πορεία με τη Πολιτική Γραμματεία, τη Κεντρική Επιτροπή, τους Βουλευτές, τις Οργανώσεις. Με γνώση, εντιμότητα και αξιοπιστία για την στροφή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προς μια νέα Πολιτική και Κοινωνική Πλειοψηφία” τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Τζουμάκας.
Ο ίδιος κάλεσε τα μέλη του κόμματος να προχωρήσουν “εμπρός για ένα ρεύμα νίκης στη στρατηγική κυβερνητικού κόμματος. Εμπρός για την ανασύνταξη του προοδευτικού κινήματος”.
Έθεσε, δε, ως “στόχο την υλοποίηση της πολιτικής μας υπέρ της χώρας και του ελληνικού λαού. Προχωράμε σε υπέρβαση με ενότητα και νέους αγώνες”.
Ακόμη, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «αυτοπροσδιορισμό στην πολιτική μας φυσιογνωμία. Είμαστε η Παράταξη της Εναλλακτικής Προοδευτικής Λύσης. Όχι στην πολιτική της ρεβάνς».
“Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χειραφετεί, καθοδηγεί. Παίρνει θέση” σημείωσε καταληκτικά.
Τσακαλώτος: Θα νικήσουμε με τις δικές μας προτάσεις – Είμαστε η δύναμη που σπρώχνει τα όρια του εφικτού
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τέλος έκανε, όπως αναμενόταν, μία ομιλία με έντονο ιδεολογικό φορτίο και με έμφαση στις ιστορικές αξίες.
Ανέλυσε την οπτική του για την επόμενη μέρα στη χώρα: “Χρειαζόμαστε σχέδιο για την Ελλάδα του 2026. Δεν θα ανακάμψουμε με εντυπωσιακές κινήσεις. Στις εκλογές θα πούμε ότι έχουμε ένα σχέδιο για την Ελλάδα, το κράτος, την παραγωγική δομή, τον πολιτισμό.
Εμείς πρέπει να ξανακερδίσουμε την αξιοπιστία μας. Ναι σε όλους δεν λέμε. Το έχει πει ο Τσίπρας. Και ρεαλιστικά και ριζοσπαστικά. Χρειαζόμαστε το δικό μας μπλοκ δυνάμεων.
Εχουμε προτεραιότητες, όχι πολλές, αλλά έχουμε. Το σχέδιο Πισσαρίδη οδηγεί σε διάλυση των μικρών επιχειρήσεων. Μπορούμε να κάνουμε μία συμμαχία και να φτιάξουμε περιφερειακές τράπεζες; Ναι, μπορούμε”.
Έδειξε έμφαση στις αριστερές αξίες: “Η ηγεμονία χτίζεται όταν λες πράγματα που δεν είναι ηγεμονικά. Είμαστε μία δύναμη που θέλω να να σπρώξει τα όρια του εφικτού, δεν είμαστε διαχειριστική δύναμη. Να λέμε πάντα αυτά που πιστεύουμε για τα δικαιώματα. Εχουμε και τμήμα δικαιωμάτων στο κόμμα μας.
Ο κόσμος έχει ένα ένστικτο, ξέρει να ξεχωρίζει αυτούς που λένε κάτι επειδή το πιστεύουν. Η ταυτότητά μας έχει αξίες, ιδέες και αναλύσεις. Επιτρέπεται να είμαι υπερήφανος για τις αναλύσεις της Αριστεράς; Ναι. Λέγαμε αν μειώσεις τους φόρους τους πλούσιους κάνεις τους πλούσιους πιο πλούσιους. Και ισχύει.
Αν δεν αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο, αν δεν πάμε κόντρα στις μεγάλες επιχειρήσεις της ενέργειας, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή; Οχι, κανείς δεν το πιστεύει εδώ μέσα.
Ειδικότερα για το κόμμα τόνισε: “Χθες κατέθεσα σε όλες τις νομαρχικές σελίδες προτάσεων για το κόμμα. Δεν είναι η τελευταία λέξη, ακούω και αντιπροτάσεις. Οπου πήγα άκουσα ότι δεν φτάνει η φωνή της βάσης προς το πάνω. Να δούμε πως δουλεύουν οι ΟΜ. Θα έχουν κάποια αυτονομία; Η θα παίρνουν έγκριση από την ΚΕ πάντα; Εδώ έχουμε μία νεολαία που δεν της επιτρέψαμε να καταγγείλει το επίδομα των αστυνομικών γιατί ήταν εκτός γραμμής.
Εξήγησε, τέλος, τους λόγους για τους οποίους βάζει υποψηφιότητα: “Χρειαζόμαστε σχέδιο ανάκαμψης μακροπρόθεσμο. Μπορώ, φτιάχνοντας ομάδες, να υπηρετήσω αυτό το σχέδιο. Κατεβαίνω με την προσδοκία να γίνω πρόεδρος πρώτος ανάμεσα σε ίσους. Δεν μπορείς να θέλεις μία κοινωνία δημοκρατική και το ίδιο σου το κόμμα να είναι ιεραρχικό. Θα δίνω λόγο σ΄όλα τα όργανα του κόμματος, δεν θέλω να μιλάω με το λαό γενικά. Αν το θέλετε αυτό να μην με ψηφίσετε.
Θέλω να φέρω ένα χαμόγελο στους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ, περηφάνεια γι αυτά που κάναμε. Μπορούμε να κερδίσουμε με τις δικές μας ιδέες και προτάσεις”.