Καίγεται ο μικρός πυρήνας στο δάσος της Δαδιάς – Η κρίσιμη μάχη στο “Διαβολόρεμα” για να σταματήσει η φωτιά – Γιατί συνεχίζει για 15η μέρα
Στον Έβρο, οι φλόγες καίνε τον μικρό πυρήνα του Δάσους της Δαδιάς, εκεί όπου καίγονται αρχέγονα δέντρα μαύρης πεύκης και φωλιές σπάνιων αρπακτικών πουλιών σε μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές διεθνώς, στο Εθνικό Πάρκο. Οι άνεμοι έχουν στρέψει τη φωτιά, αυτή την ώρα, σε αντίθετη κατεύθυνση από τις κατοικημένες περιοχές που νωρίτερα βρέθηκαν σε κοντινή απόσταση.
Μάλιστα, η πυρκαγιά πλησίασε σε ακτίνα λίγων χιλιομέτρων από Σουφλί, Πρωτοκκλήσι, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρώ και Γιαννούλη.
Επισημαίνεται ότι επίγειες δυνάμεις περιμένουν τη φωτιά στο ρέμα της Δαδιάς, γνωστό και ως «Διαβολόρεμα», όπου και εκεί έχει δημιουργηθεί μεγάλη αντιπυρική ζώνη. Στον Έβρο επιχειρούν 582 πυροσβέστες με 129 οχήματα και 16 πεζοπόρα τμήματα.
Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, στον Έβρο ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν κυρίως μεταξύ των περιοχών Σουφλί, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρώ και Γιαννούλη. Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Κύπρο, τη Ρουμανία, την Τσεχία, τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία, καθώς και μέσω διακρατικών συμφωνιών με την Αλβανία και τη Σερβία.
- Στο ερώτημα ποια είναι η εξήγηση που ο Έβρος καίει για δύο εβδομάδες ο περιβαλλοντολόγος Μιλτιάδης Αθανασίου εκτιμά ότι για την οικολογική καταστροφή φταίει η έλλειψη συνολικής αντιμετώπισης του φαινομένου.
Προτείνει τη σύσταση ομάδας ειδικών επιστημόνων, με συμμετοχή Πυροσβεστών η οποία θα δώσει μία συνολική εικόνα για το τι συμβαίνει ώστε να διορθωθούν λάθη και παραλείψεις, που παρατηρήθηκαν κατά την πυρκαγιά στον Έβρο.
«Να δημοσιοποιούνται τα αίτια έναρξης των πυρκαγιών» λέει μεταξύ άλλων ο κ. Αθανασίου, ώστε τα μέτρα πρόληψης να στρέφονται ανά περίπτωση προς αυτή την κατεύθυνση.