Επίτιμοι δημότες του Δήμου Πύργου ανακηρύχθηκαν η ΠτΔ και ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Επίτιμοι δημότες του Δήμου Πύργου ανακηρύχθηκαν η ΠτΔ και ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Επίτιμοι δημότες του Δήμου Πύργου ανακηρύχθηκαν από κοινού, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε απόψε στο δημοτικό μέγαρο της πόλης.

Όπως τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την αντιφώνησή της προς τον δήμαρχο Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, αναφερόμενη στην αντιστασιακή δράση του καθηγητή της Δημόσιας Οικονομίας και ξεχωριστής, όπως είπε, προσωπικότητας του Πύργου Σάκη Καράγιωργα, «η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη, αλλά αποτελεί μία συνεχή διεκδίκηση, και όλοι οφείλουμε τιμή σε όσους, σε δύσκολους καιρούς, αγωνίστηκαν για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα τα αγαθά της».

Μιλώντας για τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, υπογράμμισε ότι «είναι μεγάλη η τιμή που μου κάνετε σήμερα, να με ανακηρύξετε από κοινού επίτιμη δημότη του δήμου σας με έναν θρησκευτικό ηγέτη διεθνούς εμβέλειας και ακτινοβολίας, όπως ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, ο οποίος αντιλαμβάνεται το φυσικό περιβάλλον ως το “κοινό μας σπίτι”, μέρος της συνολικής κτίσης του Θεού».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της αντιφώνησης της Προέδρου της Δημοκρατίας, προς τον δήμαρχο Πύργου:

“Κύριε δήμαρχε,

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι μαζί σας, στην πρωτεύουσα ενός νομού που λαμπρύνθηκε, μέσα στους αιώνες, από το κάλλος, την ευγενή άμιλλα, την πνευματικότητα της Ολυμπίας, του “καλλίστου τόπου”, σύμφωνα με τον Πίνδαρο. Στον ίδιο χώρο όπου υπήρχε η αρχαία πόλη των Λετρίνων, ανάμεσα στα θαλερά άλση μιας ευλογημένης γης. Εδώ, που ένας μικρός οικισμός, οργανωμένος γύρω από τον πύργο τον οποίο έχτισε στις αρχές του 16ου αιώνα ο μπέης Γεώργιος Τσερνωτάς, έφτασε να γίνει, χάρη στην εργατικότητα και την προοδευτική νοοτροπία των κατοίκων του, σταυροδρόμι εμπορίου και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Να συγκεντρώσει, ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα, τράπεζες, ξένους εμπορικούς οίκους και προξενεία των ευρωπαϊκών χωρών που εμπορεύονταν την ανεκτίμητη τότε σταφίδα, και να μεταμορφωθεί σε σύγχρονη πόλη, αναπτύσσοντας στενές σχέσεις και δεσμούς με τη Δύση.

Στην εποχή που ο Πύργος ζούσε τη δική του Μπελ Επόκ οφείλουμε τις νεοκλασικές κατοικίες και τα μεγαλοπρεπή κτίρια, όπως η Δημοτική Αγορά – νυν Αρχαιολογικό Μουσείο – και το θέατρο «Απόλλων», σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ, που κοσμούν την πόλη. Από τότε χρονολογείται η πνευματική ανθοφορία της. Φιλαρμονική Εταιρεία, Ωδείο, Λέσχη των Ηλείων, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, κινηματογράφοι δημιουργούν έναν ιστό καλλιτεχνικής και μορφωτικής δραστηριότητας. Και η γειτνίαση με τον ιερό χώρο της αρχαίας Ολυμπίας, ιδιαίτερα μετά την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, φέρνει εδώ αρχαιολόγους, ιστορικούς, περιηγητές από κάθε γωνιά της γης.

Με την αυγή του 20ου αιώνα, φωτισμένες προσωπικότητες καλλιέργησαν στον τόπο σας τα γράμματα και τις τέχνες δίνοντας νέα πνοή στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή. Κάποιοι ξεπερνώντας με το έργο τους τα στενά όρια της γενέτειράς τους, όπως οι συγγραφείς Διονύσιος Κόκκινος, Τάκης Δόξας, Ηλίας Παπαδημητρακόπουλος, Παύλος Μάτεσις, Θεόδωρος Ξύδης, και οι ποιητές Τάκης Σινόπουλος και Γιώργης Παυλόπουλος, που συνόδευσαν τον Γιώργο και την Μαρώ Σεφέρη στις διαδοχικές περιηγήσεις τους στην Ηλεία, τη δεκαετία του ‘60. Θέλω όμως από το βήμα αυτό να μνημονεύσω μια ξεχωριστή προσωπικότητα του Πύργου, που λάμπρυνε με την αντιστασιακή του δράση την ακαδημαϊκή κοινότητα και όχι μόνο. Το όνομά του, τιμής ένεκεν, φέρει η κεντρική πλατεία της πόλης. Μιλώ για τον Σάκη Καράγιωργα, καθηγητή της Δημόσιας Οικονομίας, που ύψωσε το ανάστημά του στη δικτατορία των συνταγματαρχών, για να συλληφθεί και να βασανιστεί απάνθρωπα, όντας βαριά τραυματισμένος. Το παράδειγμά του θα μας θυμίζει πάντα ότι η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη, αλλά αποτελεί μία συνεχή διεκδίκηση, και ότι όλοι οφείλουμε τιμή σε όσους, σε δύσκολους καιρούς, αγωνίστηκαν για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα τα αγαθά της.

Κύριε Δήμαρχε,

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τα έργα εξωραϊσμού, ανάπλασης και οδοποιίας που έχετε αναλάβει, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Η οικολογική μέριμνα, που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, πρέπει να είναι προτεραιότητα όλων μας. Έχουμε χρέος να υιοθετήσουμε συγκεκριμένες πολιτικές, να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη και να εμπνεύσουμε την περιβαλλοντική ηθική της ευθύνης. Όχι μόνο για το παρόν, αλλά και για το μέλλον των παιδιών μας και των γενεών που έρχονται. Και είναι μεγάλη η τιμή που μου κάνετε σήμερα, να με ανακηρύξετε από κοινού επίτιμη δημότη του Δήμου σας με έναν θρησκευτικό ηγέτη διεθνούς εμβέλειας και ακτινοβολίας, όπως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο οποίος αντιλαμβάνεται το φυσικό περιβάλλον ως το ‘κοινό μας σπίτι’, μέρος της συνολικής κτίσης του Θεού, και έχει κατορθώσει, με τις δράσεις του επί σειρά ετών, να αναδείξει την ανάγκη για προστασία του όσο λίγοι παγκοσμίως.

Χαίρομαι ακόμη που προωθείται η ενίσχυση του μεγάλου πολιτιστικού κεφαλαίου της πόλης, ιδιαίτερα, που, μετά και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, το οποίο συγκεντρώνει δημιουργούς της έβδομης τέχνης και σινεφίλ από όλο τον κόσμο, θεσμοθετήθηκε πρόσφατα και το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς, στον κόλπο του Αγίου Ανδρέα. Θα έχει ο Δήμος σας και σε αυτή την προσπάθεια την αμέριστη στήριξή μου”.

Σχετικά Άρθρα