Βραβεία Νόμπελ: Ανακλήθηκε η πρόσκληση σε Ρωσία, Λευκορωσία και Ιράν μετά τις έντονες αντιδράσεις

Βραβεία Νόμπελ: Ανακλήθηκε η πρόσκληση σε Ρωσία, Λευκορωσία και Ιράν μετά τις έντονες αντιδράσεις

Ανακλήθηκε η απόφαση από το Ίδρυμα Νόμπελ σχετικά με την επιστροφή της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και του Ιράν στην τελετή απονομής βραβείων Νόμπελ. “Θα επαναλάβουμε την εξαίρεση της περασμένης χρονιάς”, αναφέρει το ίδρυμα στην ανακοίνωσή του.

Το Ίδρυμα Νόμπελ ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακαλεί την απόφαση να προσκαλέσει τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην τελετή απονομής των φετινών βραβείων Νόμπελ στη Στοκχόλμη, μετά την οργή που προκάλεσε η πρόσκλησή του.

“Επιλέγουμε να επαναλάβουμε την εξαίρεση της περασμένης χρονιάς από τη συνήθη πρακτική, δηλαδή να μην προσκαλέσουμε τους πρεσβευτές της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και του Ιράν στην τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ στη Στοκχόλμη“, ανέφερε σε μια ανακοίνωση το Ίδρυμα Νόμπελ.

Σε ό,τι αφορά το Ιράν, η απόφαση του ιδρύματος ελήφθη λόγω της καταστολής των διαδηλώσεων στη χώρα αυτή.

Το σουηδικό ίδρυμα είχε ανακοινώσει την Πέμπτη πως θα επανερχόταν στην προηγούμενη πρακτική του που συνίστατο στην πρόσκληση των πρεσβευτών όλων των χωρών που εκπροσωπούνται στη Σουηδία, κάτι που προκάλεσε ένα κύμα οργής.

Όπως εξήγησε σήμερα, η αρχική του απόφαση στηρίχθηκε στην πεποίθηση “πως είναι σημαντικό και δίκαιο να μεταδοθούν όσο ευρύτερα γίνεται οι αξίες και τα μηνύματα που αντιπροσωπεύει το βραβείο Νόμπελ”. Ωστόσο, οι έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν “επισκίασαν πλήρως αυτό το μήνυμα”.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Όλεχ Νικολένκο, κατήγγειλε την (αρχική) απόφαση λέγοντας ότι προκαλεί “μεγάλο αίσθημα ατιμωρησίας” της ρωσικής εξουσίας.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε από την πλευρά του χθες, Παρασκευή, πως δεν συμφωνεί με την απόφαση του Ιδρύματος, λέγοντας πως αντιλαμβάνεται ότι αυτή “ενοχλεί πολλούς ανθρώπους στη Σουηδία και στην Ουκρανία“.

Πολλές προσωπικότητες πρώτης γραμμής της σουηδικής πολιτικής, όπως οι ηγέτες των κομμάτων του Κέντρου, των Πρασίνων, της Αριστεράς και των Φιλελευθέρων, απείλησαν να μποϊκοτάρουν την εκδήλωση σε περίπτωση που παρίστατο σε αυτήν ο πρεσβευτής της Ρωσίας.

Η τελετή πραγματοποιείται πάντοτε στη Στοκχόλμη στις 10 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία οι τιμηθέντες με τα βραβεία ιατρικής, φυσικής, χημείας, λογοτεχνίας και οικονομικών παραλαμβάνουν τα βραβεία τους από τον βασιλιά Καρλ Γκούσταβ ΙΣΤ’ και ακολουθεί επίσημο δείπνο με περίπου 1.200 προσκεκλημένους.

Σχετικά Άρθρα