ΣΥΡΙΖΑ: Συνέδριο με ένταση – Ακάθεκτη Αχτσιόγλου, αντεπίθεση Κασσελάκη, νεύρα στην Ομπρέλα και ένα debate στον αέρα
Μετά την Έφη Αχτσιόγλου το λόγο στο αυριανό Συνέδριο θα πάρει ο Στέφανος Κασσελάκης που προετοιμάζεται από το ορμητήριό του τα Χανιά. Σαν άλλος Πολάκης σε πιο εξελιγμένη μορφή και με σαφώς πιο επικοινωνιακό προφίλ και εξευγενισμένο λόγο ο Στέφανος Κασσελάκης έχει εγκατασταθεί τις τελευταίες ώρες στα Χανιά και προετοιμάζει την ομιλία του για την αυριανή επίσημη πρώτη του σε κομματικές διαδικασίες. Την ίδια ώρα οι προσδοκίες για την τηλεμαχία των υποψηφίων είναι χαμηλές.
Χθες με ένα μπαράζ από βίντεο με πρωταγωνιστή τον ίδιο συνέχισε από τους δρόμους και τις γειτονιές των Χανίων την αδιαμεσολάβητη επικοινωνία του με τους φίλους του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακολουθώντας την τακτική του πιο ένθερμου υποστηρικτή του Παύλου Πολάκη να διεξάγει πόλεμο στους επικριτές του από την οθόνη των social media.
- Αν η συμμετοχή εξαιτίας και της εισόδου Κασσελάκη στις κάλπες φτάσει από τις 50.000 μέλη σύμφωνα με τις αρχικά αισιόδοξες εκτιμήσεις ακόμη και στις 80.000 τότε αυτό εκτός από την αλλαγή του χαρακτήρα της διαδικασίας εκλογής προέδρου θα σημάνει και ένα ηχηρό μήνυμα της βάσης προς τους άλλους τέσσερις υποψηφίους και για την έως τώρα εκλογική τους παρουσία και για τα πεπραγμένα της τετραετίας.
Αντικειμενικά πάντως κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ο εξ αμερικής τεχνοκράτης ανέστησε μια διαδικασία μέσα σε ελάχιστες ημέρες από τη στιγμή που εκδήλωσε το ενδιαφέρον του να μπει στην κούρσα διαδοχής. Ωστόσο όπως έχει επισημανθεί από την πρώτη στιγμή αυτό έχει ανατρέψει βεβαιότητες στα επιτελεία των υποψηφίων.
Αν τις πρώτες ημέρες η αίσθηση ήταν ότι η υποψηφιότητά του ήταν ένα πλήγμα για τον Νίκο Παππά, πλέον η «χιονοστιβάδα» που είδε ο Παύλος Πολάκης από την επίσημη έναρξη της εκστρατείας του στους τάφους των Βενιζέλων επηρεάζει βαθιά και τα στρατόπεδα των άλλων δυο υποψηφίων.
- Αναμφίβολα η Έφη Αχτσιόγλου η οποία συνεχίζει την πορεία της στη βάση είναι το φαβορί της κούρσας. Έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια νέα πλειοψηφία γύρω από την υποψηφιότητά της και πολύ δύσκολα για όσους γνωρίζουν το ΣΥΡΙΖΑ αυτό μπορεί να ανατραπεί.
Η μετατόπιση του Ευάγγελου Αποστολάκη ήταν ίσως η πιο ηχηρή περίπτωση εσωτερικής μετακίνησης επιφέροντας ένα πλήγμα γοήτρου στην Έφη Αχτσιόγλου την οποία είχε στηρίξει ο πρώην υπουργός ανοιχτά και δημόσια από τα μέσα Ιουλίου.
Το κλίμα βαραίνει καθώς από τους υποστηρικτές της Έφης Αχτσιόγλου εκείνος που βγήκε να δώσει το στίγμα του ήταν ο Νάσος Ηλιόπουλος που φρόντισε να βάλει φρένο στον ενθουσιασμό ορισμένων είτε από το κόμμα είτε από τους δημοσιολογούντες καλώντας τους «να είναι προσεχτικοί για τις προβλέψεις που κάνουν και για το ποιος κάνει «γκελ» και ποιος όχι» εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι ο κόσμος που «πονάει» το ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την κα Αχτσιόγλου
- Η αυξημένη συμμετοχή πάντως έχει προκαλέσει εκνευρισμό και στο στρατόπεδο του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Νίκος Φίλης εκτός από τις δημόσιες βολές τους για «μεσσία του Instagram» με τραμπική επικοινωνιακή τακτική στην Πολιτική Γραμματεία της Τετάρτης έριξε και μια ακόμη πρόταση για να αυξήσει την πίεση στην υποψηφιότητά του.
Ζήτησε όχι μόνο να φέρουν όλοι οι υποψήφιοι υπογραφές στο διαρκές Συνέδριο αλλά να τεθούν σε ψηφοφορία οι πλατφόρμες τους μουδιάζοντας τα μέλη της ΠΓ ακόμη και τους συντρόφους του από τους 53. Πρότεινε ουσιαστικά ένα είδος προκριματικών εκλογών κάτι εντελώς ανορθόδοξο όταν θα ακολουθήσει πανελλαδική ψηφοφορία με πολλούς εντάσσουν τη λογική του στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται από την άλλοτε μειοψηφική τάση να βρίσκει κάθε φορά ευκαιρία να μετριέται σε κλειστές και ελεγχόμενες διαδικασίες.
Κι αν η πέμπτη υποψηφιότητα ήταν το πρώτο πολιτικό γεγονός στο ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση Τσίπρα το δεύτερο γεγονός που θα μπορούσε να είναι το debate των πέντε υποψηφίων προέδρων έχει αρχίσει να θολώνει. Η άρνηση Τσακαλώτου σε χρονομετρημένους μονολόγους και η προϋπόθεση που θέτει η Έφη Αχτσιόγλου για την συμμετοχή και των πέντε προκειμένου να αυτό να γίνει είναι και η αιτία που ήδη στα επιτελεία των άλλων υποψηφίων το έχουν σχεδόν ως τελειωμένη υπόθεση.
Μοναδική περίπτωση να βρεθούν όλοι μαζί είναι στην περίπτωση που συμφωνήσουν σε μια πιο χαλαρή διαδικασία ελεύθερου διαλόγου που ίσως και να μην παραπέμπει σε τηλεοπτική αναμέτρηση.