ΣΥΡΙΖΑ: Ψάχνονται οι προεδρικοί μετά την υποψηφιότητα Κασσελάκη – Άναψε πάλι το ενδιαφέρον για τις εσωκομματικές εκλογές
Σε χίλια κομμάτια έχει σπάσει η άλλοτε κραταιά τάση των προεδρικών την ώρα που η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνεται για την μητέρα των μαχών. Η ασυλία από τα εσωκομματικά πυρά για τον Στέφανο Κασσελάκη κράτησε μόλις λίγες ημέρες. Από χθες και επίσημα επώνυμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από την παλιά φρουρά επιδίδονται σε ένα καταιγιστικό πόλεμο κατά της υποψηφιότητάς του. Αναμφίβολα η υποψηφιότητα του κ. Κασσελάκη μετατοπίζει τη συζήτηση και το βάρος της αναμέτρησης σε πιο κεντρώα μονοπάτια, εκείνα δηλαδή που μέχρι και πριν την είσοδό του στην κούρσα της διαδοχής περιορίζονταν σε μια συζήτηση από τη ριζοσπαστική αριστερά μέχρι το προοδευτικό κέντρο.
Οι βολές Φίλη για υποψηφιότητα των social media με την ίδια συνταγή που έφερε και τον Ντόναλντ Τραμπ στο προσκήνιο μέχρι τις φωνές της Ομπρέλας και των 53 του Ευκλείδη Τσακαλώτου περι αλεξιπτωτιστή και αμετροεπή υποψήφιο για τον πέμπτο παίχτη στην κούρσα της διαδοχής έχουν αρχίσει να πολώνουν το κλίμα στην Κουμουνδούρου.
Το σκηνικό συμπληρώνει η οργανωμένη εμφάνιση ομάδας στελεχών μέσα από την Ομπρέλα που εμφανίστηκε με τον τίτλο ΠΡΩΤ.Α. ΣΥΡΙΖΑ (ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για την ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ του ΣΥΡΙΖΑ), με πυρά για τον αμερικανικό αέρα που θέλει να εμφυσήσει στο ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κασσελάκης μετατρέποντας το κόμμα σε σοσιαλδημοκρατικό.
- Η αντεπίθεση που επιχειρούν από το στρατόπεδο της πρώην εσωκομματικής αντιπολίτευσης έχει διπλή στόχευση.
Από τη μια πλευρά να ανακόψουν την πορεία κεντροποίησης του άξονα της αντιπαράθεσης για τη διεκδίκηση της ηγεσίας και από την άλλη πλευρά να κλαδέψουν επικοινωνιακά το «φαινόμενο» Κασσελάκη το οποίο ήδη αυξάνει της πιθανότητες η εκλογική διαδικασία να εξελιχθεί σε ένα πραγματικό πολιτικό γεγονός, που είναι και αυτό που έλειπε από την έως τώρα εκλογική διαδικασία στο ΣΥΡΙΖΑ.
- Μέσα στη δίνη που εξακολουθεί και βρίσκεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία ο Παύλος Πολάκης έδωσε το παρών ωστόσο τα αίματα δεν άναψαν ακόμη κι όταν ο Νίκος Φίλης έριξε την πρόταση στο διαρκές Συνέδριο του Σαββάτου όλοι υποψήφιοι και όχι μόνο ο κ. Κασσελάκης να καταθέσουν τις 30 υπογραφές μελών της ΚΕ.
Η αιχμή δεν αφορούσε στον εξ Αμερικής τεχνοκράτη αλλά στα κορυφαία στελέχη που είτε δεν έχουν ακόμη εκφράσει τη στήριξή τους σε κάποιο υποψήφιο είτε έχουν ήδη μετακινηθεί σε άλλα στρατόπεδα μετά την είσοδο Κασσελάκη στην κούρσα και ενδεχομένως να έχουν ήδη υπογράψει υπερ της υποψηφιότητάς του.
Η πρότασή του δεν πέρασε ωστόσο ακόμη και σε μια διαδικαστικού τύπου συνεδρίαση της ΠΓ η ομπρέλα προσπαθεί να αναμετρηθεί με τους εσωκομματικούς αντιπάλους της στο όνομα της ιδεολογικής καθαρότητας.
Το μέλλον του χώρου
Η περίπτωση Κασσελάκη φέρνει στη επιφάνεια όλο όσα ταλανίζουν το κόμμα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Την σύγκρουση που συντελείται από την ήττα του 2019 μέχρι και σήμερα και που δεν ήταν άλλη από τη σύγκρουση για τη διατήρηση της αριστερής ταυτότητας από το ένα στρατόπεδο και το μετασχηματισμό του σε κόμμα Παράταξη που επιχειρούσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Με την αποχώρησή του ωστόσο η πλειοψηφία της Κίνησης Μελών των προεδρικών έσπασε σε χίλια κομμάτια. Παρά τις υποψηφιότητες Αχτσιόγλου και Παππά αυτή η πολυκερματισμένη πλειοψηφία δεν κατάφερε να εκφραστεί ολοκληρωτικά με αποτέλεσμα η είσοδος Κασσελάκη με αυτά τα χαρακτηριστικά και αυτή την ατζέντα να ταράζει τα νερά και ήδη η υποψηφιότητά του να συσπειρώνει και επώνυμα στελέχη γύρω της.
- Ωστόσο δεν λείπουν και οι φωνές όπως του Χρήστου Σπίρτζη ο οποίος σε παρέμβασή του μίλησε για τον πάτο του βαρελιού που προέβλεψε ότι θα πιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ προδιαγράφοντας την αποτυχία του όλου εγχειρήματος αλλαγής ηγεσίας.
Μίλησε για εκφυλιστικά φαινόμενα στο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβάνοντας και την περίπτωση Κασσελάκη – Πολάκη και μίλησε για πρώτη φορά ευθέως για την ανάγκη ο ευρύτερος χώρος από την αριστερά μέχρι το προοδευτικό κέντρο να εκφραστεί ενιαία.
- Δεν έμεινε εκεί αλλά μίλησε για την επόμενη ημέρα της αλλαγής ηγεσίας και κάλεσε στελέχη και των δύο κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να βρεθούν και να ενώσουν δυνάμεις για να διασωθεί ο χώρος καθώς όπως είπε αυτό είναι μια ανάγκη από τα κάτω που ήδη εκδηλώνεται όπως υποστηρίζει και σε διάφορους επαγγελματικούς κλάδους αλλά και μεταξύ στελεχών.
Το ερώτημα ωστόσο δεν είναι άλλο από το ποιος θα ηγούνταν ενός τέτοιου σχήματος. Τόσο για την περίπτωση Σπίρτζη όσο και για τον ίδιο τον κ. Κασσελάκη και κατ’ επέκταση και τον Παύλο Πολάκη η απάντηση είναι Αλέξης καθώς είναι από εκείνους που διαφώνησαν και θα ήθελαν με την πρώτη ευκαιρία τον πρώην πρόεδρο να επιστρέφει στα πράγματα και με ηγετικό ρόλο.