Πριγκόζιν: Η Wagner έβαλε τέλος στις θεωρίες – Το “παράδοξο” στην κηδεία του

 Πριγκόζιν: Η Wagner έβαλε τέλος στις θεωρίες – Το “παράδοξο” στην κηδεία του

Τις εικασίες των τελευταίων ημερών για τον θάνατο του Γεβγκένι Πριγκόζιν “τελειώνει” η Wagner, ανακοινώνοντας πως ο επικεφαλής της μισθοφορικής ομάδας κηδεύτηκε σε κλειστό κύκλο στην Αγία Πετρούπολη.

Σε ένα κοιμητήριο στα περίχωρά της γενέτειράς του, της Αγίας Πετρούπολης πραγματοποιήθηκε η κηδεία του Ρώσου επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, με την υπηρεσία Τύπου της εταιρείας του να βάζει τέλος στις εικασίες των τελευταίων ημερών σχετικά με το πώς θα κηδευόταν.

“Το τελευταίο αντίο στον Γεβγκένι Βικτόροβιτς έγινε σε κλειστό κύκλο. Όσοι επιθυμούν να τον αποχαιρετίσουν μπορούν να επισκεφθούν το νεκροταφείο Παραχόφσκοε”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρίας Concord που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Η ανακοίνωση μέσω Telegram αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη, καθώς μέχρι πρότινος το Κρεμλίνο δεν έδινε καμία πληροφορία για την κηδεία του Πριγκόζιν εκτός από το ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα έδινε το “παρών”.

Λεπτομέρειες σχετικά με την κηδεία του Πριγκόζιν, συμπεριλαμβανομένης της ημερομηνίας αλλά και αν θα επιτρεπόταν στο κοινό να παρευρευθεί, ήταν άγνωστες και ασαφείς για μέρες. Φήμες κυκλοφορούσαν για τελετές σε άλλα νεκροταφεία και η αστυνομία είχε αποκλείσει μερικά από αυτά, εγκαθιστώντας ακόμα και ανιχνευτές μετάλλων στο νεκροταφείο Serafimovsky, όπου είναι θαμμένοι οι γονείς του Πούτιν.

Υπό ειδικές συνθήκες το τελευταίο “αντίο”

Τα παράδοξα, όμως, δεν θα μπορούσαν να λείπουν ούτε από την τελευταία πράξη της ζωής του Πριγκόζιν, καθώς η ιδιωτική τελετή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το επιθετικό και αυτοδιαφημιστικό στυλ του.

Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο MSK1.RU, το προσωπικό του νεκροταφείου δήλωσε ότι αυτή ήταν η επιθυμία της οικογένειάς του.

Για το Κρεμλίνο, αυτό σήμαινε ότι η εκδήλωση δεν θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια μεγάλης κλίμακας δημόσια εκδήλωση υποστήριξης για τον Πριγκόζιν, μια αδίστακτη φιγούρα που ωστόσο έχαιρε θαυμασμού από ορισμένους στη Ρωσία επειδή έριξε τη μισθοφορική του δύναμη στις πιο σκληρές μάχες του πολέμου στην Ουκρανία και μίλησε ανοιχτά για τις ελλείψεις του ρωσικού στρατού και της ηγεσίας του.

Δύο άλλα κορυφαία στελέχη της Wagner, ο Βαλέρι Τσεκάλοφ και ο Ντμίτρι Ούτκιν, τέσσερις σωματοφύλακες του Πριγκόζιν και τα τρία μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν επίσης όταν το ιδιωτικό αεροσκάφος Embraer Legacy 600 συνετρίβη στο Τβερ, στα βόρεια της Μόσχας.

Νωρίτερα σήμερα, Τρίτη, κηδεύτηκε στο κοιμητήριο Σεβέρνογιε, επίσης στην Αγία Πετρούπολη, ο επικεφαλής του επιμελητειακού τμήματος της Wagner, ο Βαλέρι Τσεκάλοφ. Τα πλάνα από ένα βίντεο του πρακτορείου Reuters δείχνουν έναν ιερέα να ψέλνει μπροστά στο φέρετρο, γύρω από το οποίο είχαν συγκεντρωθεί συγγενείς, φίλοι και πρώην συνάδελφοι του Τσεκάλοφ, ορισμένοι εκ των οποίων κρατούσαν λουλούδια. Κάποιοι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά που φορούσαν γυαλιά ηλίου, φίλησαν το φέρετρο. Κάποια άτομα, άγνωστης ταυτότητας, διέταξαν τον φωτορεπόρτερ και τον εικονολήπτη του πρακτορείου να σταματήσουν να τραβούν εικόνες.

Σχετικά Άρθρα