Η κυβέρνηση παίρνει μέτρα μετά την πύρινη λαίλαπα: Τι προβλέπει η τριπλέτα των παρεμβάσεων

Η κυβέρνηση παίρνει μέτρα μετά την πύρινη λαίλαπα: Τι προβλέπει η τριπλέτα των παρεμβάσεων

Στις φλόγες έχουν παραδοθεί 1.5 εκατομμύρια στρέμματα και οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να αντιμετωπίσουν νέες εστίες αλλά και να αποφύγουν αναζωπυρώσεις. Πολίτες είδαν τους κόπους μιας ζωής να γίνονται αποκαΐδια και στην κυβέρνηση σε αυτή την συγκυρία δίνεται έμφαση στην άμεση καταγραφή των ζημιών και στην καταβολή των αποζημιώσεων. Παράλληλα βέβαια έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τα μέτρα που θα ληφθούν την επόμενη ημέρα, καθώς αναγνωρίζεται πως αυτό το καλοκαίρι δεν πήγε καλά η μάχη με τις πυρκαγιές και στόχος είναι να διορθωθούν λάθη και παραλείψεις.

Στο κυβερνών κόμμα ετοιμάζουν ένα πακέτο μέτρων και ένα στίγμα των επόμενων πρωτοβουλιών θα δώσει ο πρωθυπουργός στη συζήτηση στη Βουλή, που αναμένεται να γίνει αυτή την εβδομάδα. Παράλληλα στο θέμα θα αναφερθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, σε μία ομιλία που θα είναι εστιασμένη στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να αντιμετωπιστούν μακροχρόνιες παθογένειες.

Κινήσεις σε τρεις άξονες

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κινήσεις σε τρεις άξονες :

  • Στο πεδίο της πρόληψης. Είναι ένας τομέας που θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα και θα υπάρξει ένα ευρύ πλέγμα μέτρων. Στόχος είναι να υπάρξει στενότερη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση (και στο κομμάτι της πρόληψης και της φύλαξης – προστασίας των δασών) αλλά και μεγαλύτερη κινητοποίηση των πολιτών (π.χ. καθαρισμός αυλών). Παράλληλα θα αξιοποιηθούν σύγχρονα μέσα (drones) στα δάση για να υπάρχει καλύτερη εικόνα.
  • Στην περαιτέρω ενίσχυση των δυνάμεων κατάσβεσης. Κυβερνητικά στελέχη αναφέρονται σε μια σειρά κινήσεων που έχουν ήδη γίνει, όπως η αύξηση των πυροσβεστών (έφτασαν τις 16.580) και των εθελοντών (που διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2021) αλλά και η αύξησης των χερσαίων (έφτασαν τις 3.654 τα οχήματα) και των εναέριων μέσων.

Ωστόσο αναγνωρίζεται πως τα επόμενα χρόνια λόγω κλιματικής αλλαγής το πρόβλημα των πυρκαγιών θα είναι εντονότερο και επομένως απαιτείται αύξηση των σχετικών κονδυλίων. Μάλιστα για το σκοπό αυτό αναμένεται να αξιοποιηθούν περισσότεροι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Παράλληλα στόχος είναι η περαιτέρω οργάνωση του εθελοντισμού ειδικά στο κομμάτι της δασοπυρόσβεσης.

  • Στην τιμωρία των εμπρηστών. Να επισημανθεί εδώ πως με τις αλλαγές που έγιναν στον Ποινικό Κώδικα ο εμπρησμός δασών με δόλο πλέον τιμωρείται αποκλειστικά ως κακούργημα. Επίσης έρχεται ένα αυστηρότερο πλαίσιο για όσους διαπράττουν εμπρησμό εξ αμελείας και στο τραπέζι είναι εναλλακτικά σενάρια όπως η αύξηση του ορίου της ποινής, η υποχρεωτική έκτιση ενός μέρους αυτής αλλά και η αύξηση των προστίμων.

Οι άμεσες κινήσεις

Στόχος είναι να προχωρήσουν άμεσα δράσεις αναδάσωσης αλλά και να δρομολογηθεί μία σειρά από έργα (για παράδειγμα αντιπλημμυρικά έργα πριν το χειμώνα ) στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές. Παράλληλα από την κυβέρνηση θέλουν να γίνει όσο το δυνατόν ταχύτερα η καταγραφή των ζημιών και η καταβολή των αποζημιώσεων

Όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης «οι υπηρεσίες του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουν ήδη προχωρήσει στην συνολική αποτίμηση των ζημιών από τις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες αποκατάστασής τους».

Με βάση τα στοιχεία μέχρι την Παρασκευή συνολικά 155 κτίσματα (σπίτια, επαγγελματικοί χώροι, λοιπά κτίρια) σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο έχουν εντοπιστεί με κόκκινη σήμανση. Επισημαίνεται ότι στις περιοχές που οι πυρκαγιές βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, τα αρμόδια κλιμάκια αναμένουν τη σύμφωνη γνώμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκειμένου να ξεκινήσουν καταγραφές και αυτοψίες.

Σχετικά Άρθρα