Nature Medicine:Διχάζει η μελέτη σοκ για τη long covid – Ποια είναι τα συμπτώματα δυο χρόνια μετά τη νόσηση – Τι λένε οι έλληνες επιστήμονες στο libre

Nature Medicine:Διχάζει η μελέτη σοκ για τη long covid – Ποια είναι τα συμπτώματα δυο χρόνια μετά τη νόσηση – Τι λένε οι έλληνες επιστήμονες στο libre

Προβληματισμό για τις παρενέργειες που μπορεί να έχει η Covid 19  ακόμη και σε άτομα που νόσησαν ήπια, φέρνει νέα έρευνα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία οι  ασθενείς  διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ακόμη δύο χρόνια αργότερα να εμφανίσουν προβλήματα στους πνεύμονες, κόπωση, διαβήτη και ορισμένα άλλα προβλήματα υγείας, απόρροια του συνδρόμου long covid .

Η ανάλυση, που δημοσιεύτηκε περιοδικό Nature Medicine, θεωρείται  ότι είναι η πρώτη που τεκμηριώνει τον βαθμό στον οποίο μια σειρά από συνέπειες που μπορεί να αναπτύξουν οι ασθενείς – ως μέρος του συνδρόμου που είναι γνωστό ως long covid – παρατείνεται πέρα από τους πρώτους μήνες ή χρόνο αφότου νόσησαν.

  • Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι ασθενείς που υπέστησαν κρίσεις κορωνοϊού αρκετά σοβαρές ώστε να τους μεταφέρουν στο νοσοκομείο είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε επίμονα προβλήματα υγείας ακόμη και με θάνατο δύο χρόνια μετά την πρώτη μόλυνση.

Το αξιοσημείωτο της έρευνας που προκαλεί ανησυχία  είναι ότι ακόμη και  τα άτομα με ήπια ή μέτρια συμπτώματα υποφέρουν από συνέπειες. Η  συγκεκριμένη μελέτη υπογραμμίζει τις δυσκολίες  που συνεχίζει να αντιμετωπίζουν εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

«Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται, «επαθα Covid, το ξεπέρασα και είμαι καλά». Αλλά αυτό δεν είναι το παν», δήλωσε ένας από τους συντάκτες  της μελέτης.

Το long  covid παραμένει ένα θολό σύνδρομο. Οι ερευνητές που συμμετέχουν σε έναν αυξανόμενο όγκο ερευνών το ορίζουν με διαφορετικά συμπτώματα και διαφορετικά χρονικά πλαίσια, και ορισμένοι κλινικοί γιατροί εξακολουθούν να μην θεωρούν πάντα τα παράπονα των ασθενών ως σοβαρό φαινόμενο.

Πού βασίζεται η νέα μελέτη

  • Aξίζει να σημειωθεί ότι μόνο δύο άλλες γνωστές μελέτες έχουν χρησιμοποιήσει τον χρονικό ορίζοντα δύο ετών για το σύνδρομο long covid, αλλά επικεντρώθηκαν σε μια στενή ομάδα συμπτωμάτων, όπως οι επιπτώσεις στο νευρικό σύστημα.

Η νέα μελέτη βασίζεται σε ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία στρατιωτικών βετεράνων που διαγνώστηκαν με Covid στην πανδημία, από τον Μάρτιο του 2020 έως το τέλος του ίδιου έτους.

Συγκρίθηκαν με μια ομάδα σχεδόν 6 εκατομμυρίων βετεράνων που δεν ήταν γνωστό ότι είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό εκείνη την περίοδο. Και οι δύο ομάδες παρακολουθούνταν κάθε έξι μήνες μέχρι το όριο των δύο ετών, εξετάζοντας εάν όσοι είχαν μολυνθεί είχαν υψηλότερα ποσοστά περίπου 80 παθήσεων που είναι τυπικές για μακροχρόνιο Covid. Η μελέτη εξέτασε επίσης νοσηλεία και θανάτους.

Τα καλά νέα της μελέτης είναι ότι μερικοί άνθρωποι με ηπιότερα συμπτώματα covid έχουν λιγότερες παρενέργειες με την πάροδο του χρόνου.

H μελέτη του Nature Medicine σημείωσε επίσης  ότι οι επιζώντες του Covid 19  που εξετάστηκαν στην δεν είναι απολύτως αντιπροσωπευτικοί για το ποιος είναι πιο πιθανό να αναπτύξει μακροχρόνια covid. Επειδή οι ασθενείς στη μελέτη είναι βετεράνοι.

Η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου παθολόγος και καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής στο ΕΚΠΑ σχολίασε στο libre τα αποτελέσματα της μελέτης που βάζουν νέα δεδομένα στην ανάρρωση από την Covid 19.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας αναφέρει ότι ”η ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο διεθνές έγκριτο περιοδικό δείχνει ότι ακόμη  και σε ελαφρές περιπτώσεις νόσησης  από Covid 19, τα μακροχρόνια συμπτώματα μπορεί να επιμείνουν ακόμη και δυο χρόνια”.

Όπως επισημαίνει ‘‘σε αυτά περιλαμβάνονται προβλήματα στο αναπνευστικό, κόπωση, επιδείνωση σακχαρώδη διαβήτη κ.α. Τα άτομα που νόσησαν πιο βαριά ή νοσηλεύτηκαν από την νόσο  είχαν μεγαλύτερο κίνδυνου θανάτου τα επόμενα δυο χρόνια.

Ενώ προθέτει ότι, ”στις στατιστικές αναλύσεις που έγιναν ανά όργανο που έχει προσβληθεί, μεγαλύτερη πιθανότητα είχε η εμφάνιση προβλημάτων πήξης, αιματολογικών και πνευμονικών διαταραχών, κόπωσης γαστρενετρικών συμπτωμάτων  και σακχαρώδη διαβήτη στα άτομα που είχαν δηλώσει πριν δυο χρόνια ότι είχαν νοσήσει από Covid συγκριτικά με όσους δεν είχαν νοσήσει.”

Την ίδια ώρα καθησυχαστικός εμφανίζεται στο libre ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ  Γκίκας Μαγιορκίνης. Υπογραμίζει ότι η ομάδα που παρακολουθήθηκε στα πλαίσια της έρευνας είναι Βετεράνοι με μέση ηλικία 60 ετών, γεγονός που δείχνει ότι τα αποτελέσματα  της έρευνας δεν αφορούν τον γενικό πληθυσμό.

Ενώ καταλήγει ότι ”Μετά από δυο χρόνια δεν έχω αντιμετωπίσει περιστατικά long covid. Υπάρχουν ωστόσο άνθρωποι που παραπονούνται για πρόβληματα όσφρησης.”

Σχετικά Άρθρα