Υποψηφιότητα έκπληξη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ; Πολιτικές πλατφόρμες Κασσελάκη – Τεμπονέρα – Στον αέρα το debate
Στη δίνη των πυρκαγιών ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί διέξοδο από την υποτονική προεκλογική σύγκρουση για τη διαδοχή. Το στοίχημα του debate και οι κινήσεις νέων στελεχών για την ισχυροποίησή τους στο έκτακτο Συνέδριο του Νοεμβρίου. Δυο νέα στελέχη του κόμματος συνεχίζουν στο περιθώριο της προεκλογικής κούρσας για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα τραβούν διαρκώς τα βλέμματα πάνω τους. Στέφανος Κασσελάκης και Διονύσης Τεμπονέρας εμφανίζουν έντονη κινητικότητα.
Μετά τον Στέφανο Κασσελάκη που κατέθεσε τη δική του πολιτική πλατφόρμα και για πολλούς ερμηνεύτηκε ως μια έμμεση προαναγγελία υποψηφιότητάς του για την ηγεσία και ο Διονύσης Τεμπονέρας επέστρεψε με νέο κείμενο παρέμβαση δείχνοντας όμως αυτός πιο καθαρά πια προς το έκτακτο συνέδριο του Νοεμβρίου.
- Και τα δυο νέα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για το μετασχηματισμό του κόμματος και στις πλατφόρμες τους έχουν ένα κοινό σημείο, την εκλογή γραμματέων από το σώμα του έκτακτου Συνεδρίου.
Η φράση μάλιστα του κ. Τεμπονέρα ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όπως τον γνωρίσαμε, έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο και έχει έρθει η ώρα, για μια ουσιαστική «Νέα Αρχή» δίνει το στίγμα των προθέσεών του.
Η «Νέα Αρχή» που προτείνει περνά μέσα από τη μεγάλη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ όπως σημειώνει, αλλά για την επανίδρυση που προτείνει ζητά εκλογή του νέου Γραμματέα από το Συνέδριο ώστε αυτό το πρόσωπο να έχει ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση.
- «Η συνθήκη αυτή κακώς αποτυπώνεται στο δημόσιο λόγω ως «άτυπη δυαρχία» αφού αφενός, η βάση εκλογής μεταξύ Προέδρου και Γραμματέα είναι διαφορετική (νέα κομματική βάση/συνέδριο) και αφετέρου το κόμμα δεν ανεξαρτητοποιείται-αυτονομείται, αλλά εκφράζει και συνεπικουρεί τον Πρόεδρο, που ηγείται, ως πρώτος μεταξύ ίσων, στα πλαίσια των συλλογικών αποφάσεων των οργάνων του κόμματος» γράφει ο εργατολόγος.
Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινείται και η πλατφόρμα του Στέφανου Κασελάκη που παρουσίασε πριν από λίγες μόλις ημέρες και με την οποία μιλούσε για το Συνασπισμό Ριζοσπαστικής… Ανασυγκρότησης.
Στην ενότητα «Άμεση δημοκρατία αντί για κλειστές πόρτες» ο εξ Αμερικής ορμώμενος τεχνοκράτης πρότεινε αλλαγή του καταστατικού ώστε και ο γραμματέας του κόμματος να εκλέγεται από τη βάση όπως ο πρόεδρος.
Ακόμη και αν έχουν δεύτερες σκέψεις για τη διεκδίκηση της ηγεσίας σε κάθε περίπτωση και οι δυο φαίνεται ότι τρέχουν ήδη τη δεύτερη φάση της διαδοχής που δεν είναι άλλη από το συνέδριο του Νοεμβρίου οπου θα τεθεί αναπόφευκτα και η εκλογή των νέων οργάνων και δεν αποκλείεται ο ΣΥΡΙΖΑ να οδηγηθεί και σε νέες κάλπες με τους ίδιους να μην μπορεί κανείς να αποκλείσει ότι θα θέσουν υποψηφιότητα για γραμματείς του κόμματος.
Χαμηλές πτήσεις
Αναμφίβολα η επιλογή των υποψηφίων να μην αντιπαρατεθούν προγραμματικά δημιουργεί την αίσθηση στην κοινή γνώμη ότι η κούρσα της διαδοχής κινείται στη σφαίρα της εσωτερικής ανακατανομής δυνάμεων και αναστήλωσης μηχανισμών.
Οι πυρκαγιές μονοπωλούν αντικειμενικά την ατζέντα και αυτό είναι ένα ακόμη στοιχείο που επιδεινώνει το χαμηλό ενδιαφέρον για την αλλαγή ηγεσίας στο ΣΥΡΙΖΑ.
Μέχρι αυτή την ώρα η διεκδίκηση της προεδρίας μετά την αποχώρηση Τσίπρα δεν έχει να επιδείξει κάποια σημαντική στιγμή με την αντιπαράθεση μεταξύ των υποψηφίων να επικεντρώνεται στο ταυτοτικό ζήτημα και στην κατεύθυνση που θα πάρει το κόμμα υπο τη νέα ηγεσία που θα αναδειχθεί.
- Λείπει ουσιαστικά επισημαίνουν αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ το πολιτικό γεγονός που θα δώσει ώθηση στη εσωκομματική διαδικασία και ήδη έμπειρα κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι ακόμη το ένα debate προτείνει ο Νίκος Παππάς για τις 7 Σεπτεμβρίου από την ΕΡΤ είναι πολύ πιθανό να μην γίνει τελικά.
Η Ράνια Σβίγκου με την οποία επικοινώνησε ο υποψήφιος πρόεδρος θα πρέπει να καλέσει στο τραπέζι τους τέσσερις υποψήφιους για να τους βολιδοσκοπήσει ωστόσο δεν συμμερίζονται όλοι με την ίδια θέρμη για την αναγκαιότητά του.
- Σε κάθε περίπτωση αναζητείται η επικοινωνιακή τομή που θα τονώσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για ένα κόμμα που σύμφωνα με την ισχυρή πλειοψηφία θα πρέπει να συνεχίσει να κινείται σε τροχιά εξουσίας.
Αυτό θα επιχειρηθεί να αναδειχθεί στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών και με την σκληρή κριτική που θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του προέδρου της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλου στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την παντελή αδυναμία της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού να ελέγξει έστω ένα από τα δεκάδες μέτωπα που εκδηλώνονται σε όλη τη χώρα.