Συνάντηση Μητσοτάκη Μόντι – Γιατί το Μαξίμου θεωρεί κεφαλαιώδους σημασίας την επίσημη επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού
Κεφαλαιώδους σημασίας για την κυβέρνηση αποτελεί η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ινδίας, Ναρέντα Μόντι στην Αθήνα. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει υψηλές προσδοκίες για τη συνεργασία των δύο χωρών και τις επενδύσεις της Ινδίας σε σημαντικούς οικονομικούς κλάδους της Ελλάδας. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ινδού Πρωθυπουργού στην Ελλάδα μετά από 40 χρόνια, όταν είχε έλθει στην Αθήνα η Ίντιρα Γκάντι, τον Σεπτέμβριο του 1983.
«Η Ελλάδα και η Ινδία μπορούν να ξεκινήσουν μια αμοιβαίως επωφελή στρατηγική εταιρική σχέση ενισχύοντας τις διμερείς σχέσεις τους και επενδύοντας στη διασυνδεσιμότητα. Για το σκοπό αυτό, οι θαλάσσιες υποδομές στην Ελλάδα, όπως το λιμάνι του Πειραιά, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια στην Ευρώπη όσον αφορά τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, δύνανται να καταστούν η πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Wion.
Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε πως “οι δύο χώρες μοιράζονται έναν ανεκτίμητο δεσμό, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι η γενέτειρα της Δημοκρατίας και η Ινδία είναι σήμερα η μεγαλύτερη Δημοκρατία στον κόσμο. Υπό αυτήν την έννοια, μοιραζόμαστε κοινές αξίες και αρχές, ενεργό ενδιαφέρον για την προώθηση της Δημοκρατίας και του διαλόγου, το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες”.
«Η Ινδία και η Ελλάδα απολαμβάνουν πολιτισμικούς δεσμούς, οι οποίοι έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια μέσω της συνεργασίας σε τομείς όπως οι θαλάσσιες μεταφορές, η άμυνα, το εμπόριο και οι επενδύσεις και οι δεσμοί μεταξύ ανθρώπων. Ο Πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη για να συζητήσουν τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης της σχέσης. Θα αλληλεπιδράσει επίσης με επιχειρηματίες και από τις δύο χώρες, καθώς και με την ινδική κοινότητα στην Ελλάδα», αναφέρει η ανακοίνωση του ινδικού ΥΠΕΞ.
Όπως σημειώνουν με νόημα απο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνηση, “ η Ινδία, είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και ρυθμό ανάπτυξης άνω του 7%, ενώ μάλιστα ανέλαβε πρόσφατα την προεδρία της G20”.
Στην κυβέρνηση θεωρούν τη συγκυρία ευνοϊκή για να εδραιωθεί η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών καθώς μετά το Brexit, η Ινδία αναζητά εναλλακτικές οδούς προς την Ευρώπη και η θέση της Ελλάδας, εξυπηρετεί τα σχέδια της.
Στο γεύμα που θα ακολουθήσει τη συνάντηση των δύο ηγετών, θα μετέχουν εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων που είτε έχουν επενδύσει, είτε ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα και από την ελληνική πλευρά εταιρείες που δραστηροποιούνται ή ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Ινδία.