ΠΑΣΟΚ: Κάλεσμα στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου για στήριξη της πρότασης αποκλεισμού του Κασιδιάρη
Στην εκπομπή «Update» της ERTNews με τον δημοσιογράφο Κώστα Λασκαράτο εμφανίστηκε το απόγευμα της Δευτέρας (21/8) ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Γλαβίνας. Ερωτώμενος, αρχικά, για την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για τον αποκλεισμό συνδυασμών των αυτοδιοικητικών εκλογών, που υποκρύπτουν εγκληματική οργάνωση, ο κ. Γλαβίνας υπενθύμισε τη διαχρονική στάση του Κινήματος απέναντι στα εν λόγω μορφώματα.
«Πρωτοστατήσαμε στη μάχη ενάντια στην ακροδεξιά, όπως αυτή εξελίχθηκε μέσα από διάφορα γεγονότα: Την εμφάνιση της Χρυσής Αυγής, την είσοδό της στη Βουλή, τα εγκλήματα που διέπραξε στη συνέχεια, την καταδίκη της. Τώρα, βρισκόμαστε σε ένα επόμενο στάδιο. Κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο ψηφίσαμε και συμβάλαμε στην τροπολογία που είχε κατατεθεί, για τον αποκλεισμό όσων έχουν καταδικαστεί για συγκεκριμένα εγκλήματα, όπως η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Το πράξαμε κοιτώντας τη μεγάλη εικόνα, η ουσία της οποίας ήταν να προστατεύσουμε την ίδια μας τη Δημοκρατία. Και ερχόμαστε σήμερα όπου η Κυβέρνηση βλέπουμε ότι αδρανεί, για αυτό μιλάμε για σκοπιμότητες.
Πρέπει να απαντήσει η Κυβέρνηση γιατί δεν φέρνει αντίστοιχη ρύθμιση, όπως έκανε στις εθνικές εκλογές, τόσο για τις αυτοδιοικητικές όσο και για τις ευρωεκλογές που έρχονται σε λίγους μήνες. Δεν μπορεί να λειτουργούμε με δύο μέτρα και δύο σταθμά: Αν μας βολεύει ή όχι. Πρέπει να υπάρχει μία σταθερή κατεύθυνση που λέει ότι η Δημοκρατία μας μάχεται τους εχθρούς της, οι οποίοι δεν σέβονται τις αρχές της και έχουν αλλότριους σκοπούς. Η μάχη απέναντι στην ακροδεξιά είναι μία συνεχής προσπάθεια και γι’ αυτό καλούμε τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου και την Κυβέρνηση να συμβάλλουν σε αυτό. Γιατί, δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα αν ο Κασιδιάρης εκλεγεί, ενδεχομένως αν περάσει και στον δεύτερο γύρο, και στη συνέχεια τεθεί σε αργία. Επιπλέον είναι αναγκαίο να υπάρξει πρόληψη και να εξηγήσουμε στον κόσμο τι ακριβώς πρεσβεύει αυτό το μόρφωμα, ποια είναι η ιδεολογία του, εκπροσωπούμενο σήμερα υπό το κέλυφος των Σπαρτιατών στη Βουλή» τόνισε ο κ. Γλαβίνας.
Αναφορικά με τα μέτωπα των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει στη Θράκη και αλλού, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σχολιάζοντας τις εικόνες που μεταδίδονταν απευθείας από την περιοχή, εξέφρασε τη συμπαράστασή του σε πυροσβέστες και εθελοντές, που δίνουν τη μάχη. Ο κ. Γλαβίνας σημείωσε ότι πρόκειται για «σκηνές που μας προκαλούν μεγάλη θλίψη. Η χώρα, δυστυχώς, βρίσκεται σε μια δύσκολη μάχη, σε μία εθνικά και περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή τον Έβρο, δίπλα στο δάσος της Δαδιάς.
Είναι υπεράνθρωπες οι προσπάθειες των ανθρώπων και της πυροσβεστικής απέναντι σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, την ξηρασία και τον πολύ δυνατό άνεμο». Παράλληλα, τόνισε ότι «η κατάσταση επιδεινώνεται από την κλιματική αλλαγή, όμως αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία. Πρέπει να υπάρχει επαρκής πρόληψη, επαρκής προετοιμασία πριν το καλοκαίρι, όπως λένε όλοι οι ειδικοί στις εκθέσεις τους».
Με αφορμή το δείπνο των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων και την απουσία του κ. Ράμα, ο οποίος δεν προσεκλήθη εξαιτίας της φυλάκισης Μπελέρη, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής δήλωσε ότι «το να προσπαθείς να ευθυγραμμιστείς με τα ευρωπαϊκά κεκτημένα, δεν είναι μια απλή και εύκολη διαδικασία, δεν είναι μόνο ανάπτυξη, δεν είναι μόνο αριθμοί. Η Ευρώπη είναι καταρχήν μία ένωση αρχών και αξιών, όπου ισχύει το κράτος δικαίου, όπου λειτουργούν οι δημοκρατικοί θεσμοί. Στην περίπτωση της Αλβανίας υπάρχουν συγκεκριμένα ζητήματα, που έχει τονίσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση πολλές φορές.
Το να μη δίνεις τη δυνατότητα σε κάποιον εκλεγμένο δήμαρχο να ασκήσει τα καθήκοντα του, αποτελεί παραβίαση των αρχών και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτου, η Αλβανία πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτές τις αρχές, να δώσει τη δυνατότητα στον εκλεγμένο δήμαρχο να ασκήσει διοίκηση, γιατί η δημοκρατική αρχή είναι μια βασική αρχή του δημοκρατικού πολιτεύματος».
Τέλος, ο κ. Γλαβίνας σχολιάζοντας την επιθετικότητα και τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο ανέφερε ότι «μετά από μια περίοδο νηνεμίας και στα ελληνοτουρκικά, φαίνεται ότι αλλάζει η στρατηγική της Τουρκίας. Εμείς πρέπει να εργαστούμε για τη διεθνή καταδίκη αυτού του ζητήματος. Είχαμε τις πρώτες αντιδράσεις από τις μεγάλες δυνάμεις και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, ωστόσο πρέπει να εμποδίσουμε με κάθε τρόπο τη δημιουργία τετελεσμένων από την πλευρά της Τουρκίας στα κατεχόμενα.
Τέτοιου είδους ενέργειες δεν συμβάλλουν σε ένα κλίμα εμπέδωσης της φιλίας, της συνεργασίας και σε απώτερο στάδιο της εμπιστοσύνης για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος, που όπως φαίνεται συνεχίζει να έχει φοβερές δυσκολίες και μπαίνει σε μια νέα κατεύθυνση, που δεν οδηγεί στη λύση που έχουν επιβάλει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, αλλά δημιουργούνται νέα δεδομένα τα οποία δυστυχώς επιδιώκει η Τουρκία για δικούς της σκοπούς, τη διχοτόμηση δηλαδή της Κύπρου».