Η ”μεγάλη έξοδος” των γιατρών από το ΕΣΥ – Παραιτούνται, διαμαρτύρονται και καταγγέλουν
Πολλές συζητήσεις και αναλύσεις έχουν γίνει για τις ελλείψεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, πολλά κέντρα υγείας στα νησιά καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες όχι μόνο των ντόπιων, αλλά και των χιλιάδων τουριστών που επιλέγουν τη χώρα μας για τις διακοπές τους. Το υπουργείο Υγείας γνωρίζει το πρόβλημα και υπόσχεται ενίσχυση προσωπικού, όμως τον τελευταίο καιρό, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει να αντιμετωπίσει ακόμη έναν πονοκέφαλο.
Κάθε μήνα, δεκάδες γιατροί του ΕΣΥ κυρίως από νοσοκομεία της περιφέρειας δηλώνουν παραίτηση και αποχωρούν από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι παραιτήσεις γιατρών από την Κρήτη μέχρι το Αγρίνιο και από την Σπάρτη μέχρι την Πρέβεζα, που δημοσιοποιούνται τις τελευταίες ημέρες, φανερώνουν το πρόβλημα.
Στις παραιτήσεις που ”πέφτουν βροχή”, πρέπει να προσθέσουμε και τις αναμενόμενες συνταξιοδοτήσεις. Οι υπεύθυνοι αντιλαμβάνονται πως πλέον μιλάμε για μια ανοιχτή πληγή στο σύστημα υγείας.
(Βίντεο) στο δελτίο ειδήσεων του Star Κεντρικής Ελλάδας 12/8/23 με την Μ. Τσαντζαλή
Για την καταιγίδα παραιτήσεων γιατρών από το σύστημα δημόσιας περίθαλψηςhttps://t.co/HjIvMTomG7
(από το 27.05 ως το 40.18)— P.G. Papanikolaou (@PGPapanikolaou) August 12, 2023
Παρά τις συνεχείς προσπάθειες του υπουργείου να ισοσκελιστεί το ισοζύγιο του προσωπικού με νέες προσλήψεις, μόνιμες ή έστω επικουρικές, αυτό δεν επιτυγχάνεται πάντα. Τα κενά παραμένουν ανατροφοδοτώντας τις δυσχερείς εργασιακές συνθήκες και την κούραση των γιατρών. Τελικά πολλοί αποχωρούν για να εργαστούν υπό άλλες, καλύτερες συνθήκες, εργασιακές και μισθολογικές, στον ιδιωτικό τομέα υγείας στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
Συνολικά, στα νοσοκομεία του ΕΣΥ υπηρετούν 19.921 γιατροί, εκ των οποίων οι μόνιμοι είναι 9.761 και οι άλλοι είναι επικουρικοί και ειδικευόμενοι.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών, περίπου 700 γιατροί αποχωρούν από τα δημόσια νοσοκομεία κάθε χρόνο, εκ των οποίων οι 400 λόγω συνταξιοδότησης και οι υπόλοιποι λόγω παραίτησης.
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία από το υπουργείο Υγείας, από το 2020 έως τώρα έχουν αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης σχεδόν 1.700 μόνιμοι γιατροί. Οι θέσεις που προκηρύχθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια είναι 1.093. Μάλιστα, στο υπουργείο Υγείας είναι αισιόδοξοι ότι μέχρι το τέλος του έτους τουλάχιστον 1.050 γιατροί θα βρίσκονται στις θέσεις τους. Οι αρμόδιοι έχουν εστιάσει στη γραφειοκρατία που συνοδεύει αυτές τις ουσιαστικά επείγουσες προσλήψεις και ετοιμάζουν παρεμβάσεις για να απλοποιηθεί η διαδικασία.
Όμως το πρόβλημα παραμένει. Όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Παναγιώτης Παπανικολάου, «πρέπει να υπολογιστεί ότι στις προκηρύξεις μόνιμων γιατρών συμμετέχουν κυρίως επικουρικοί γιατροί, οπότε πάλι προκύπτουν κενά».
Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται τόσο στις παραιτήσεις των παλαιών ειδικευμένων γιατρών του ΕΣΥ, αλλά σε εκείνες των νέων ειδικευμένων γιατρών, είτε μόνιμων είτε επικουρικών, «αφού χάνουμε εκτός από τους αποφοίτους Ιατρικής που φεύγουν για ειδικότητα στο εξωτερικό και νέο ιατρικό δυναμικό».
Παραιτήσεις ”κραυγές”
Κατά μέσο όρο κάθε μήνα αναρτώνται στη Διαύγεια περίπου 20 πράξεις αποδοχής παραίτησης μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ από το υπουργείο Υγείας. Κάποιες εξ αυτών λαμβάνουν δημοσιότητα επειδή οι ίδιοι οι γιατροί επιθυμούν να κοινοποιήσουν και εκτός του υπουργείου τους λόγους που τους οδηγούν σε παραίτηση, προτού συμπληρωθεί ο χρόνος συνταξιοδότησής τους ή η θητεία τους, εάν πρόκειται για επικουρικούς ή αγροτικούς γιατρούς.
Οι παραιτήσεις μετατρέπονται σε κραυγή διαμαρτυρίας, σε μια απέλπιδα προσπάθεια του προσωπικού να ασκηθεί πίεση και ενδεχομένως να βρεθεί λύση σε ένα προβληματικό πεδίο του ΕΣΥ. Κατά το διάστημα των 30 ημερών που έχουν προθεσμία οι γιατροί για να ανακαλέσουν την παραίτηση οι εκπρόσωποι της διοίκησης ενδέχεται να επιχειρήσουν να τους μεταπείσουν για καλύτερες συνθήκες λειτουργίας της κλινικής και να αποτρέψουν την αποχώρησή τους. Η ανάκληση της παραίτησης που είχε υποβάλει τον περασμένο Απρίλιο ο γιατρός που υπηρετούσε στο Κέντρο Υγείας Σερίφου εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία.
Στα νοσοκομεία της Κρήτης έχουν δηλωθεί παραιτήσεις γιατρών σε κομβικά τμήματα όπως στο Χειρουργικό του Νοσοκομείου Χανίων ή στο Παθολογικό του Βενιζέλειου στο Ηράκλειο και του Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Η επιβάρυνση σε όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης είναι πολύ μεγάλη κατά τους θερινούς μήνες λόγω των επισκεπτών του νησιού. Κάποιοι από τους γιατρούς δεν παραιτούνται πρώτη φορά.
Στο Νοσοκομείο Χανίων οι χειρουργοί δήλωσαν ότι δεν μπορούν να καλύπτουν και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), πέρα από τα χειρουργεία και την κλινική, λόγω κόπωσης ή/και ηλικίας. Ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων που επικαλούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι ίδιος για όλους.
Έλλειμμα σε παθολόγους
Η περίοδος της πανδημίας ανέδειξε τα δραματικά κενά σε αναισθησιολόγους και εντατικολόγους, η μετά COVID περίοδος αναδεικνύει το έλλειμμα σε παθολόγους, τον πυρήνα των ιατρικών ειδικοτήτων. Στην καθημερινότητα των νοσοκομείων το πρόβλημα αυτό λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις.
Οι αποχωρήσεις παθολόγων μόνο την τελευταία εβδομάδα στα Νοσοκομείο Ρεθύμνου, Σπάρτης και το Βενιζέλειο και οι δεκάδες μετακινήσεις τους από νοσοκομείο σε νοσοκομείο με «εντέλλεσθε» πυροδότησαν την αντίδραση της επιστημονικής τους εταιρείας.
«Τα κενά των νοσοκομείων πανελλαδικά καλύπτονται πλέον με διασπορά συναδέλφων από ήδη ελλειμματικά πόστα. Μάλιστα η μετακίνησή τους είναι σε μορφή επιτακτικής εντολής που είναι αδύνατο να αρνηθούν. Πρόκειται πλέον για κάλυψη πάγιων αναγκών με αθέμιτο τρόπο. Η πρακτική αυτή είναι αντιεπιστημονική, παράνομη και επικίνδυνη τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους ίδιους τους συναδέλφους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επαγγελματική Ενωση Παθολόγων Ελλάδας.
«Οι παθολόγοι ζητάμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, ιδίως οι νεότεροι, στους οποίους πρέπει να επενδύσουμε εάν θέλουμε να έχουμε γιατρούς στα νοσοκομεία μας. Και φυσικά αξιοπρεπείς αμοιβές», σημειώνει η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), παθολόγος Ματίνα Παγώνη.
Οι ελλείψεις παθολόγων, όπως και ακτινολόγων, στο σύστημα υγείας απασχολούν το υπουργείο Υγείας, που αναζητά λύσεις για την κάλυψη των κενών. Άλλωστε, ο χάρτης των νοσοκομείων με τις ανάγκες που καλύπτουν και τις ελλείψεις που έχουν βρίσκεται σταθερά ανοιχτός πάνω στο γραφείο του υπουργού, καθώς προτεραιότητα είναι αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να δοθούν λύσεις για τους πολίτες.
Κάστος: ”Για τον απινιδωτή πάρτε τηλέφωνο στην ταβέρνα”
Ξεχασμένοι στη μοίρα τους νιώθουν οι κάτοικοι του Καστού, ενός μικρού νησιού κοντά στον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας. Όπως καταγγέλλει κάτοικος, εδώ και πέντε μήνες ζούνε ξέροντας πως δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός, ενώ δεκάδες ημέρες δεν έχουν ούτε νερό.
Ο Γιώργος Τριλίβας δήλωσε πως από τις 7 Μαρτίου το νησί είναι χωρίς γιατρό, καθώς έφυγε ο προηγούμενος αγροτικός και «δυστυχώς δεν έχει αντικατασταθεί μέχρι σήμερα». Οι μόνιμοι κάτοικοι συνήθως είναι 30 με 35 τον χειμώνα, ωστόσο αυτός ο αριθμός μικραίνει συνεχώς.
Περιγράφοντας τα όσα βιώνουν, ο κ. Τριλίβας λέει: «Όλοι οι κάτοικοι σε απόγνωση και ανασφάλεια και οργή, θεωρούν πως έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Είναι τραγικό και ανήκουστο το 2023 να είμαστε χωρίς γιατρό».
Μάλιστα, πριν λίγες ημέρες σημειώθηκε ατύχημα στο νησί και όπως λέει ο ίδιος, «ευτυχώς υπήρχαν ταχύπλοα και εγώ με έναν φίλο τον μεταφέραμε σε διπλανό νησάκι».
Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι και οι ταμπέλες στο ιατρείο: «Για τον απινιδωτή πάρτε τηλέφωνο στην ταβέρνα» γράφει η πρώτη, ενώ μία δεύτερη από κάτω ενημερώνει πως «η θητεία του ιατρικού γιατρού ολοκληρώθηκε στις 6 Μαρτίου 2023».