Απάντηση ΣΕΑ σε Μενδώνη: “Δε θα υποκύψουμε σε καμία λογοκρισία”
Με αιχμηρό τρόπο απάντησε ο ΣΕΑ στη Λίνα Μενδώνη μετά την εκδικητική -όπως όλα δείχνουν- απόφαση για έξωση του συλλόγου από το κτίριο της οδού Ερμού. Προαναγγέλει νομικές ενέργειες ενώ απευθύνει γενικό κάλεσμα στήριξης με σκοπό την ανάκληση της ενέργειας της υπουργού.
Αποφασισμένος να μην επιτραπεί η αυθαίρετη απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για έξωσή του από το κτίριο της οδού Ερμού, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Η εκδικητική έξωση έρχεται μετά την πραγματοποίηση εκδήλωσης για το ναυάγιο της Πύλου με τους εκατοντάδες νεκρούς και με τον ΣΕΑ να υποστηρίζει ότι «τα «επιχειρήματα» που επικαλείται η Υπουργός στην απόφασή της είναι απολύτως προσχηματικά, καθώς κατ’ ουσίαν επιχειρεί να επιβάλει λογοκρισία στο συνδικαλιστικό και επιστημονικό όργανο των αρχαιολόγων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, υποδεικνύοντάς του ποιες δράσεις είναι «συμβατές» με την πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης και ποιες όχι».
Κάνει γνωστό το σκεπτικό της απόφασης που αναγράφεται στην Υπουργική Απόφαση για δράσεις ενός σωματείου επιστημόνων που «οφείλουν να έχουν την έγκριση της κυβέρνησης για να πραγματοποιηθούν» και σχολιάζει πως «αυτό είναι μια πράξη που καταφέρεται ευθέως ενάντια στην ελευθερία έκφρασης και λόγου, την ελευθερία του συνδικαλισμού και οφείλει να προβληματίσει κάθε δημοκράτη πολίτη».
Ο ΣΕΑ, που βρίσκεται επί ποδός πολέμου, απαριθμεί μια σειρά από παρεμβάσεις «υπέρ της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, τις κινητοποιήσεις ενάντια στην καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου στο Μετρό Θεσσαλονίκης, την αποκάλυψη της κατάπτυστης Συμφωνίας για τη Συλλογή Στερν, την θαρραλέα στάση του Συλλόγου στο θέμα της Μυκόνου που υπήρξε καθοριστική για το κίνημα που τώρα αναπτύσσεται για ελεύθερες παραλίες» και τονίζει πως το «Υπουργείο Πολιτισμού επιδεικνύει ιδιαίτερο αυταρχισμό με σκοπό να πλήξει την δράση του σωματείου και των Ελλήνων αρχαιολόγων» αλλά και απέναντι «στον αταλάντευτο αγώνα ενάντια στην έμμεση ιδιοποίηση των πέντε μεγάλων Μουσείων με την μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ με διορισμένες από την Υπουργό διοικήσεις, την εν γένει στάση συμπαράστασης στους αγώνες των ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού, για την κοινωνική δράση του Συλλόγου και το ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής του Συνέλευσης για το ναυάγιο της Πύλου».
Ο Σύλλογος αναρωτιέται αν έχουν ήδη αποφασίσει την παραχώρηση του κτηρίου σε άλλον, «ημέτερο», χρήστη και εστιάζει στην ενότητα μεταξύ των αρχαιολόγων και των συναφών επιστημονικών ειδικοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η επόμενη μέρα για τον ΣΕΑ
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων μετά την απρόσμενη όσο και ντροπιαστική απόφαση που τον πετά έξω από την ιστορική του έδρα, δηλώνει πως θα συνεχίσει να επιδιώκει, με κάθε τρόπο, τον διάλογο με την κοινωνία (…) και πως δεν θα υποκύψει σε καμία λογοκρισία.
Καλεί τα σωματεία του ΥΠΠΟ, την ΠΟΕ ΥΠΠΟ και την ΑΔΕΔΥ, που επίσης χρησιμοποιούν κτίρια παραχωρημένα από το ΥΠΠΟ, να σταθούν στο πλευρό του. Καλεί όλους τους πολίτες και τους φορείς που έχουν φιλοξενηθεί στον χώρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, όλους τους πολίτες και τους φορείς με τους οποίους έχουμε παλέψει μαζί, να συμπαρασταθούν στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητώντας την ανάκληση της απόφασης, με ψηφίσματα, κείμενα υπογραφών* και με συμμετοχή στις εκδηλώσεις συμπαράστασης που θα ανακοινώσει ο ΣΕΑ, εν όψει και της προσφυγής στα αρμόδια δικαστήρια για την ακύρωση της απαράδεκτης απόφασης.
Την ανακοίνωση του ΣΕΑ συνυπογράφουν και οι πέντε παρατάξεις του Διοικητικού Συμβουλίου, και επισημαίνουν ότι το κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων ήταν και είναι ανοιχτό σε κάθε δημοκρατική αντίληψη, σε κάθε δράση που προάγει τον πολιτισμό και τον ανθρωπισμό.