Αμπντουλχαμίντ Χαν: Προβληματισμός στην Αθήνα για τη Navtex – Σε ποια περιοχή βγάζει η Τουρκία το νέο γεωτρύπανο

Αμπντουλχαμίντ Χαν: Προβληματισμός στην Αθήνα για τη Navtex – Σε ποια περιοχή βγάζει η Τουρκία το νέο γεωτρύπανο

Η είδηση πως η Τουρκία εξέδωσε Navtex για το γεωτρύπανο Abdulhamid Han, που θα κινηθεί προς την Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κύπρου, προκάλεσε προβληματισμό. Η έξοδος του ίδιου πλοίου πέρυσι για έρευνες είχε θέσει την Αθήνα σε συναγερμό, καθώς υπήρχε ένταση στα ελληνοτουρκικά. Αυτή τη φορά η κυβέρνηση δεν έχει επισήμως μέχρι στιγμής αντιδράσει και μοιάζει να υποβαθμίζει το θέμα, υπό το πρίσμα και του διαλόγου με τη γείτονα, που εγκαινιάστηκε κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Τίθεται βεβαίως το ερώτημα εάν ακριβώς η Άγκυρα θέλει πριν ξεκινήσει ο διάλογος με την Ελλάδα, ο οποίος δυνητικά θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και μία συμφωνία για τον καθορισμό ΑΟΖ, να δοκιμάσει τα ελληνικά όρια και να θέσει τους δικούς της όρους. Εξάλλου η θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου, όπου εκτείνεται η κυριαρχία του Καστελόριζου, είναι που χαλά τα τουρκικά σχέδια για έξοδο στην ανατολική Μεσόγειο.

Η περιοχή που έχει δεσμευτεί σύμφωνα με πληροφορίες είναι βέβαια κυρίως εντός των τουρικών χωρικών υδάτων, επεκτείνεται όμως και σε διεθνή ύδατα προς την πλευρά της Κύπρου. Το δεύτερο ερώτημα είναι επομένως εάν η Τουρκία θα επιχειρήσει να αμφισβητήσει για άλλη μία φορά την κυπριακή κυριαρχία και τι θα πράξει η Αθήνα σε αυτή την περίπτωση.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από 11 ημέρες ο κ. Μητσοτάκης πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη επίσκεψη του στην Κύπρο μετά την επανεκλογή του και έσπευσε να διασκεδάσει τις ανησυχίες πως η Αθήνα προχωρά σε διάλογο με την Τουρκία αφήνοντας στην άκρη το Κυπριακό.

Και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, επανέλαβε πριν από πέντε μόλις ημέρες ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας περνά ουσιαστικά μέσα από την Κύπρο, ενώ τόνισε: “Είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί να αποτελέσουν μέρος αυτού του διαλόγου θέματα που άπτονται της κυριαρχίας της, όπως τα ελληνικά χωρικά ύδατα ή η εδαφική ακεραιότητα της”.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γεραπετρίτης έχει προαναγγείλει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του, Χακάν Φιντάν, το επόμενο διάστημα. Οι δύο ΥΠΕΞ έχουν αναλάβει τα καυτά πολιτικά θέματα του διαλόγου, δηλαδή να εξετάσουν τη δυνατότητα συζήτησης για τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, επομένως αυτή η συνάντηση θα είναι το επόμενο κρίσιμο βήμα.

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα φροντίζει να επαναβεβαιώσει τη στρατηγική της συνεργασία με την Αίγυπτο (την οποία επισκέφθηκε πριν από οκτώ ημέρες ο κ. Μητσοτάκης), τη Λιβύη (αναβαθμίζεται η ελληνική εκπροσώπηση με διαπίστευση Έλληνα πρέσβη στην Τρίπολη) και το Ισραήλ (όπου βρέθηκε πριν από τέσσερις ημέρες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, για να συζητήσει για την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, αλλά και να στείλει ένα σαφές μήνυμα με το βλέμμα στην Κύπρο).

Πηγή: news247.gr

Σχετικά Άρθρα